Sagotur & Ekostuga i Köping
Köping, Västmanland (ca 80 km)
3 nätter fr. 1 125 kr / pers
  • doneTre nätter i Ekostuga, Näs naturreservat
  • doneSagobok med vägbeskrivning och föräldrainstruktion
  • doneTillgång till roddbåt i sjön
  • doneVed till öppna spisen
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneHyrcykel: 120 kr/dag. Förbokas hos Köpings turistbyrå: tourist@koping.se
  • doneFiskekort: 50 kr/dag
  • doneFiskeguide inkl utrustning: 1000 kr/halvdag
  • doneGuidad tur i Näs naturreservat

Köpingstrakten är rik på fornminnen. I och med att bosättningar skedde tidigt vid havsviken i Mälardalen finns tusentals lämningar från flera olika tidsåldrar bevarade. Ta med familjen på en fantasifull utflykt med hjälp av en bok där korpen Fenja berättar sagor och sägner från Köpingstrakten. Du övernattar i en riktig Ekostuga i trolsk natur vid Näs naturreservat.

I kanten av Näs naturreservat vid Skedvisjön ligger ekostugorna Karl Andersson, Tomasbo och Björkmans – samtliga med sjöutsikt och nära till bärskog, svamp och gösfiske. Till varje stuga hör egen brygga och roddbåt. El från solen och Pactotoalett gör stugan miljövänlig. Det enda du behöver ta med är lakan, mat och dryck.

Tomasbo från 1860-talet är ett charmigt rött torp med vita knutar vid Skedvisjön och i kanten av Näs naturreservat. Doftande kaprifol vid dörren, glasveranda, öppen spis och sjöutsikt gör detta till en riktig torpardröm. Totalt 4 bäddar. Ett rum med 2 sängar och ett annat med dubbelsäng. Pris för hela stugan: söndag-torsdag: 2 850 kr, torsdag-söndag: 3 100 kr.

Björkmans är ett nybyggt fritidshus som ligger i enskildhet och omges av en fridfull tystnad. Totalt 4 bäddar fördelat på 2 sovrum. Möjlighet till 2 extrabäddar på loftet. Pris för hela stugan: söndag-torsdag: 2 250 kr, torsdag-söndag: 2 500 kr.

Karl Anderssons är ett nybyggt fritidshus som ligger i enskildhet och omges av en fridfull tystnad. Totalt 4 bäddar fördelat på 2 sovrum. Möjlighet till 2 extrabäddar på loftet. Pris för hela stugan: söndag-torsdag: 2 250 kr, torsdag-söndag: 2 500 kr.

Dag 1:

Cykla på runjakt med korpen Fenja och övernatta i en Ekostuga

Ta tåget eller bilen till Köping och hyr en cykel om du inte har med din egen. Du bokar din hyrcykel i förväg direkt hos Köpings turistbyrå och hämtar den på turistbyrån som ligger på Barnhemsgatan 2. Här kan du också hämta en sagobok om korpen Fenja som bott i Köping i tusentals år. Hon har sett och hört saker som inte ens gammelmormorsmormor kommer ihåg, Hon minns jättar och älvor, drakar och fornborgar.

Ni upplever märkliga och spännande platser längs cykelvägen med massor av sagor och sägner från Köping. På eftermiddagen kommer ni fram till Näs naturreservat och dess sagoliknande natur. Den som tittar riktigt noga kan se troll som kikar fram bakom stenarna, och älvor som dansar fram över den mjuka mossan...

Övernattning sker i en ombonad ekostuga vid Skedvisjön.

Ekostuga, Näs naturreservat
Inga
Ca 40 km
Dag 2:

Ta en roddtur med båten

Efter att ha tillagat en härlig frukost i lugn och ro kan du kan planera ditt äventyr för dagen. Här kan du ta avkopplande promenader i den natursköna omgivningen, cykla en liten tur, eller ta en roddtur med båten. På eftermiddagen kanske du väljer att koppla av med en god bok? Omgivningarna är mycket vackra, och tystnaden och lugnet gör att du verkligen kan njuta av "att bara vara"...

Den som är fiskeintresserad kan boka en halvdag tillsammans med en fiskeguide. Introduktion om sjön och fiskarna, en gemensam fisketur och slutligen genomgång av hur fiskarna rensas och filéas. All utrustning ingår.

Ekostuga, Näs naturreservat
Inga
Valfritt
Dag 3:

Ta en cykeltur runt Skedvisjön

Idag kanske du väljer att ta med picknickkorgen och ta en cykeltur runt Skedvisjön. I området har man funnit boplatser från stenåldern och tre mindre gravfält från järnåldern. Det finns även en fornborg som heter Jättekyrkan vid Skedvisjöns norra ände. Ett riktigt äventyr att leta efter...

Vid Tuna udde kan det vara härligt att stanna till vid den fina badplatsen och ta ett dopp.

Ekostuga, Näs naturreservat
Inga
Valfritt
Dag 4:

Hemresa och hemlig present

Efter frukost är det dags att cykla tillbaks till Köping för vidare färd hemåt. Passa på att stanna till och besöka Jättarnas Korslöt eller Skoftesta skans.

Ströbohög ligger precis i utkanten av staden och tros vara en forntida konungagrav av samma typ som Uppsala högar. Sägnerna om Ströbohög är många, och det sägs bland annat att här finns en drake som ligger och vaktar över "en hög med guld".

Välkommen in till Köpings turistbyrå för att hämta din belöning när du har hittat alla runor - en liten hemlig present...

Inga
Ca 40 km
Närmaste tågstation: Köping C
Närmaste flygplats: Stockholm-Västerås, Stockholm-Arlanda