Roslagens land & hav
Stockholm (Waxholmsbåt), Uppland (ca 160 km)
4 nätter fr. 3 500 kr / pers
 • doneBåttur Stockholm-Östanå
 • doneEn natt på B&B, Bergshamra (delad dusch/wc)
 • doneEn natt på vandrarhem, Kapellskär (delad dusch/wc)
 • doneEn natt på vandrarhem, Norrtälje (delad dusch/wc)
 • doneEn natt på B&B, Söderbykarl (delad dusch/wc)
 • doneSänglinne och handdukar
 • done4 x frukost
 • doneHyrcykel (3-växlad, unisex med cykelkorg) i 4 dagar, inkl återtransport av cykel
 • doneCykelkarta och Cykla i Roslagen guidebok
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 400 kr per natt
 • doneLunchpaket: 110 kr/person/dag
 • doneMiddag: ca 180-200 kr/person/dag
 • doneBastu, massage
 • doneBagagetransport mellan boenden

Denna 5-dagars cykeltur går genom kulturrika kust- och skärgårdslandskap, glittrande hav, slingrande små vägar och avlutas i charmiga Norrtälje.

I detta cykelpaket cyklar du på egen hand och orienterar dig fram med cykelkarta och Cykla i Roslagen guidebok. Du åker från Stockholm med båt till Ljusterö, Östanå brygga. Där startar cykelturen som slingrar sig via Bergshamra, Kapellskär, Norrtälje till Söderbykarl. Övernattning sker på gästvänliga B&B och vandrarhem med personlig känsla.

Dag 1:

Stockholm - Östanå - Roslagskulla - Riala - Bergshamra

Du tar dig enkelt från Stockholm, Strömkajen med Waxholmsbåt till Östanå (Ljusterö). Cyklarna hämtas vid Östanå färjeläge, och den första dagen cyklar du Östanå - Roslagskulla - Riala - Bergshamra, med start från Östanå brygga.

Ta gärna en avstickare till Wira Bruk som var en av landets viktigaste vapensmedjor under stormaktstiden. Miljön är mycket vacker, och missa inte att besöka konstsmidesbutiken. Du kan även ta en fikapaus i det gamla Tingshuset.

Övernattning sker på mysigt Bed & Breakfast i Bergshamra (dubbelrum, delad dusch/wc).

Bed & Breakfast, Bergshamra
Ca 22 km
Dag 2:

Bergshamra - Kapellskär

Du börjar dagen med en mysig frukost, och därefter fortsätter turen. Denna dag cyklar du mot Marholmen, en ö i Roslagens skärgård med broförbindelse till fastlandet. Sedan fortsätter du till Spillersboda som är ett genuint fiskarsamhälle och vidare mot Åkerö för att till slut komma fram till Kapellskär, i gränslandet mellan hav och land.

Här finns naturreservatet Riddersholm, och trots att det ligger på fastlandet finns hela skärgårdsnaturen och den havsnära miljön här. Övernattning i Kapellskär (dubbelrum, delad dusch/wc).

Vandrarhem, Kapellskär
Frukost
Ca 40 km
Dag 3:

Kapellskär - Gräddö - Norrtälje

Du startar dagen med frukost och cyklar därefter vidare mot Gräddö, som ligger nästan längst ut på Rådmansö med öppen fjärd ut mot Ålands hav. Här finns Kvarnudden, som under andra världskriget var hemmabas för Stockholmseskadern. Här finns kafé med vacker utsikt över Norrtäljeviken.

Cykelrundan på halvön Rådmansö är späckad med sevärdheter, fina badplatser och fantastisk natur. Turen fortsätter vidare från Gräddö till Södersvik, Vreta och därefter till Norrtälje med övernattning på mysigt vandrarhem i Norrtälje (dubbelrum med delad dusch/wc).

Vandrarhem, Norrtälje
Frukost
Ca 30-50 km
Dag 4:

Norrtälje - Söderbykarl (längs Vikingavägen)

Efter en härlig frukost går turen från Norrtälje till Lohärad (Lohaeredh från 1314), med de många gravfälten som vittnar om tidig bebyggelse och Lohärads kyrka. Du fortsätter runt sjön Erken som näst Mälaren, är Stockholms läns största insjö. Namnet betyder "den glänsande", vilket passar fint på denna klara sjö. Vid Erkens strand kan man uppleva kräftfiske när det är säsong, och på några ställen kan man köpa färska Erkenkräftor att koka själv.

Du fortsätter vidare mot Söderbykarl, där övernattning sker på Wiks Bed&Breakfast (dubbelrum med delad dusch/wc). Lite utanför Söderbykarl finns Kung Karls kyrkoruin från början av 1200-talet, som är väl värd en titt.

Bed & Breakfast, Söderbykarl
Frukost
47 km
Dag 5:

Frukost och hemresa

Dagen inleds med god frukost, så ekologisk, närodlad och rättvisemärkt som det bara är möjligt på Wiks B&B. I dalgången vid Vik gjordes ett sensationellt skeppsfynd av en vikingabåt från 1000-talet. ”Viksbåten” är den bäst bevarade vikingabåt som hittats i Mellansverige och finns att beskåda på Erikskulle friluftsmuseum i Söderbykarl.

Cyklarna lämnas i samband med utcheckning, och det är enkelt att ta bussen tillbaks till Stockholm från Norrtälje. Det finns även bussar från Norrtälje till Uppsala.

Frukost

1 Omdöme star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
juli 2018
Annette Svärdsten och Vivi-Ann Wallberg
Negativ överraskning att flera boenden var avbokade men det löste sig tack vare proffsig personal på de olika boenden. Bitvis diffus vägbeskrivning.
- Närmaste flygplats: Stockholm/Arlanda
- Närmaste tågstation: Stockholms Centralstation