Roslagens land & hav
Cykling: ca 200 km med start i Norrtälje, Uppland
5 nätter 3 200 kr / pers
Vandrarhem, Bed and breakfast
 • engelska
 • svenska
Alltid hos Sweden by Bike
 • doneGaranterat bästa pris
 • doneValfri cykelkarta från Norstedts förlag (värde 194 kr)
 • doneOlycksfallsförsäkring för alla registrerade i sällskapet
Har du frågor om det här cykelpaketet? Maila oss gärna.

Allt detta ingår

 • doneFem nätter på utvalda vandrarhem och Bed & Breakfast (del i dubbelrum) med delad dusch/wc
 • doneSänglinne och handdukar
 • done5 x frukost
 • doneCykelkarta

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneTillägg för enkelrum: från 400 kr/natt
 • doneLunchpaket: 90 kr/person/dag
 • doneHyrcykel 6 dagar: från 970 kr (hämtas/lämnas i Stockholm)

Denna 6-dagars cykeltur går genom kulturrika kust- och skärgårdslandskap, glittrande hav, slingrande små vägar och avlutas i charmiga Norrtälje. Roslagen är norra delen av Stockholms skärgård. Här hittar du pittoreska småstäder med massor av historia, kultur och en skimrande skärgård med orörd natur.

I det här cykelpaket cyklar du på egen hand och orienterar dig fram med cykelkarta. Du åker från centrala Stockholm med båt till Ljusterö, Östanå brygga. Där startar cykelturen som slingrar sig via Bergshamra, Kapellskär, Norrtälje till Söderbykarl. Övernattning sker på gästvänliga Bed & Breakfast och vandrarhem med personlig känsla.

Båttransport Stockholm-Östanå (Ljusterö)/Arholma-Stockholm ingår ej i priset. Tider och priser hittar du hos Waxholmsbolaget 

Dag 1

Stockholm - Östanå - Roslagskulla - Riala - Bergshamra

Du tar dig enkelt från Stockholm, Strömkajen med Waxholmsbåt till Östanå (Ljusterö). Eventuella hyrcyklar hämtas/lämnas i centrala Stockholm, och den första dagen cyklar du Östanå-Roslagskulla-Riala-Bergshamra med start från Östanå brygga.

Ta gärna en avstickare till Wira Bruk som var en av landets viktigaste vapensmedjor under stormaktstiden. Miljön är mycket vacker, och missa inte att besöka konstsmidesbutiken. Du kan även ta en fikapaus i det gamla Tingshuset.

Övernattning sker på mysigt Bed & Breakfast i Bergshamra (dubbelrum, delad dusch/wc).

Bed & Breakfast, Bergshamra (delad dusch/wc)
ca 20-25 km
Dag 2

Bergshamra - Kapellskär

Du börjar dagen med en mysig frukost, och därefter fortsätter cykelturen. Denna dag cyklar du mot Marholmen, en ö i Roslagens skärgård med broförbindelse till fastlandet. Sedan fortsätter du till Spillersboda som är ett genuint fiskarsamhälle och vidare mot Åkerö för att till slut komma fram till Kapellskär, i gränslandet mellan hav och land.

Här finns naturreservatet Riddersholm, och trots att det ligger på fastlandet finns hela skärgårdsnaturen och den havsnära miljön här. Övernattning i Kapellskär (dubbelrum, delad dusch/wc).

Vandrarhem, Kapellskär (delad dusch/wc)
Frukost
ca 40 km
Dag 3

Kapellskär - Gräddö - Norrtälje

Du startar dagen med frukost och cyklar därefter vidare mot Gräddö, som ligger nästan längst ut på Rådmansö med öppen fjärd ut mot Ålands hav. Här finns Kvarnudden, som under andra världskriget var hemmabas för Stockholmseskadern. Här finns kafé med vacker utsikt över Norrtäljeviken.

Cykelrundan på halvön Rådmansö är späckad med sevärdheter, fina badplatser och fantastisk natur. Turen fortsätter vidare från Gräddö till Södersvik, Vreta och därefter till Norrtälje med övernattning på mysigt vandrarhem i Norrtälje (dubbelrum med delad dusch/wc).

Vandrarhem, Norrtälje (delad dusch/wc)
Frukost
ca 30-50 km
Dag 4

Norrtälje - Söderbykarl (längs Vikingavägen)

Efter en härlig frukost går turen från Norrtälje till Lohärad (Lohaeredh från 1314), med de många gravfälten som vittnar om tidig bebyggelse och Lohärads kyrka. Du fortsätter runt sjön Erken som näst Mälaren, är Stockholms läns största insjö. Namnet betyder "den glänsande", vilket passar fint på denna klara sjö. Vid Erkens strand kan man uppleva kräftfiske när det är säsong, och på några ställen kan man köpa färska Erkenkräftor att koka själv.

Du fortsätter vidare mot Söderbykarl, där övernattning sker på Wiks Bed & Breakfast (dubbelrum med delad dusch/wc). Strax utanför Söderbykarl finns Kung Karls kyrkoruin från början av 1200-talet, som är väl värd ett besök.

Bed & Breakfast, Söderbykarl (delad dusch/wc)
Frukost
ca 20-40 km
Dag 5

Söderbykarl - Väddö - Arholma

Dagen inleds med god frukost, så ekologisk, närodlad och rättvisemärkt som det bara är möjligt. I dalgången vid Vik gjordes ett sensationellt skeppsfynd av en vikingabåt från 1000-talet. ”Viksbåten” är den bäst bevarade vikingabåt som hittats i Mellansverige och finns att beskåda på Erikskulle friluftsmuseum i Söderbykarl.

Cykelturen fortsätter norrut via Väddö mot Simpnäs brygga där du tar båten över till ön Arholma. Övernattning sker på trevligt vandrarhem i en härlig skärgårdsmiljö.

Vandrarhem, Arholma (delad dusch/wc)
Frukost
ca 35-40 km
Dag 6

Frukost och hemresa

Efter frukosten har du tid att upptäcka fantastiskt fins miljöer på ön Arholma, antingen till fots eller med cykel. På eftermiddagen tar du båten tillbaka till Stockholm (båtresan ingår ej i priset).

Båtresan tar 3,5 timmar, och ger dig möjlighet att njuta av den fina skärgården medan du smälter intrycken från ditt cykeläventyr. Mat och kaffeservering finns ombord.

Frukost

3 Omdömen

star_rate star_rate star_rate star_rate star_outline
Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_half star_outline
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_half star_outline
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_half star_outline
augusti 2021
Mycket kul o trevlig upplevelse ... / Göran
Göran E.
sentiment_satisfied
augusti 2020
Hej! Tack för en mycket fin cykelsemester i Roslagen! Vi cyklade enligt er föreslagna rutt, men lade också in en egen "extraslinga" vilket inkluderade en lite båttur i skärgårdsmiljö! Vi vill också särskilt framhålla Berglings Bed and Breakfast i Norrtälje-mycket trivsamt med fantastisk frukost! Mvh Karin Larsson
Karin Larsson
sentiment_neutral
juli 2018
Negativ överraskning att flera boenden var avbokade men det löste sig tack vare proffsig personal på de olika boenden. Bitvis diffus vägbeskrivning.
Annette Svärdsten och Vivi-Ann Wallberg
sentiment_satisfied

Ta dig hit

- Närmaste flygplats: Stockholm/Arlanda
- Närmaste tågstation: Stockholms Centralstation

Norrtälje, Uppland