Norra Roslagen på två hjul
Grisslehamn, Uppland (ca 150 km)
3 nätter fr. 2 950 kr / pers
 • done1 natt på Hotell Flora i Öregrund
 • done1 natt på Hotell Langers i Häverödal
 • done1 natt på Arholma vandrarhem
 • done3 x frukost
 • doneBåttransport Singö-Raggarön
 • doneHyrcykel
 • doneCykelkarta och Cykla i Roslagen guidebok
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två nätter
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneBagagetransport
 • doneCykelväska (40 l)
 • doneMatsäck & middag

Roslagen är den sagolikt vackra norra delen av Stockholms skärgård. Här cyklar du genom ett skärgårdslandskap fyllt av naturreservat, genuin skärgårdsbebyggelse och pittoreska småstäder.

Cykelpaket med mysiga boenden, sevärdheter och underbar natur. Det tar en stund att ta sig till startpunkten i Grisslehamn från t ex Uppsala eller Stockholm, men du kan åka buss hela vägen och byter busslinje i Norrtälje. I detta cykelpaket cyklar du på egen hand och orienterar dig fram med cykelkarta. Övernattning sker på gästvänliga Bed & Breakfast och vandrarhem med personlig känsla.

Dag 1:

Cykla från Grisslehamn till Öregrund

Cykelturen börjar i Grisslehamn där du hämtar ut din hyrcykel och får en vägbeskrivning för kommande dagars etapper. Från Grisslehamn cyklar du över Fogdö och på slingrande småvägar mot Singö. Njut av utsikten över Ålands hav medan du cyklar vidare mot Tvärnö. På öns östra delar kan du beundra det karaktäristiskt ålderdomliga jordbrukslandskapet så typiskt för norra Roslagen och du cyklar förbi små åkrar, ängar och vattensamlingar. Väl framme i Öregrund installerar du dig på mysiga hotell Floras Trädgård.

På hotellet kan du slå dig ner framför brasan och vila trötta cykelben och är det vackert väder är du välkommen ut i trädgården där träd, buskar och gammaldags perenner bildar en lummig oas. Den varsamt renoverade trävillan från förra sekelskiftet inhyser 16 bäddar i personligt inredda rum, alla inspirerade av den svenska floran, med WC/dusch finns i anslutning till rummen. Sommartid är även hotellets kafé öppet vars buffébord frestar med tårtor och kakor där nya idéer varvas med familjerecept som gått i arv i generationer. Hotellet erbjuder gratis trådlöst nätverk (wifi) och ligger bara några få minuters promenad från hamnen, societetshuset, bad och klippor.

Hotell Floras Trädgård, Öregrund
40 km
Dag 2:

Cykling längs gamla byvägar

På morgonen väcks du av doften av nybakat bröd och nybryggt kaffe och frukostbuffé frestar med ägg, juice, ost, yoghurt, charkuterier, goda marmelader och krispiga frukostflingor. Vill du kan du få frukosten serverad till rummet på en trevlig frukostbricka. Dagens cykeltur fortsätter mot Östhammar där du kan ta del av den miljö som inspirerade Lars Molin i hans författarskap och filmskapande. Vidare bär det av längs gamla byvägar kantade av smultron och blommor mot Harg. På vägen passerar ni Hargs Bruk, ett av Sveriges äldsta företag som fortsatt är fullt verksamt än idag, och gamla hamnmagasin längs med havskanten. Längst in i Edeboviken når ni Hallstavik och här är en populär sevärdhet Häverö prästängar, en av landets bäst bevarade lövängar.

Väl framme i Häverödal installerar du dig på Hotell Langers, ett modernt hotell med mycket av de gamla anorna från slutet av 1800-talet bevarat. Här finns 13 stycken rum och i baren och loungen är du varmt välkommen att slå dig ner och koppla av efter avslutad cykeltur. En trappa upp finns en salong med tv och biljardbord och i trädgården kan du om sommaren roa dig med ett parti krocket eller boule. Hotellet har en restaurang med servering både inne och ute och menyn varierar beroende på säsong.

Hotell Langers, Häverödal
Frukost
65 km
Dag 3:

Cykla längst ut i Stockholms norra skärgård

Efter en stärkande frukost fortsätter cykelturen mot vackra Skebobruk, Upplands äldsta kända järnbruk, placerat på platsen där kunniga valloner mellan 1600- till 1800-talet framställde det ryktbara stångjärnet som kom att lägga grunden till Sveriges första exportsuccé. Här kan du beskåda brukssamhällets vita murhus, smedja, kvarn och alléer som fortsatt står kvar. Turen fortsätter mot Gåsvik där du kan beskåda 500 kvadratmeter design från Roslagen i Edblads lokaler. Här kan du också njuta av svenska smaker med en personlig twist i restaurangen eller på bageriet där bröd, saft och sylt och mycket annat gott tillagas på plats.

Du tar båten från Simpnäs brygga över till Arholma, och hyrcyklar lämnas på kajen innan båtresan. Väl framme i Arholma är du så långt norrut du kan komma i Stockholms skärgård och här installerar du dig på vandrarhemmet. Här bor du granne med havet, klipporna och skogen mitt i det fantastiska naturreservatet har du Ålands hav utanför dörren och kan njuta av lugnet bland mjuka klippor och slingrande skogsstigar. Du serveras välkomstfika vid ankomsten och kan sedan koppla av i den vedeldade bastun eller senare på kvällen ta chansen att sitta på en klippa med den klara stjärnhimlen som bakgrundsfond. Rummen är bekvämt inredda med wc och dusch i nära anslutning.

Under sommarsäsong serveras lunch och lättare middagsmat. Restaurangen har fullständiga rättigheter och till och med en egen snaps, Arholma Salut, att erbjuda. Under vår och höst serveras lunch och afternoon-tea på lördagar.

Arholma vandrarhem
Frukost
50 km
Dag 4:

Frukost och hemresa

På morgonen serveras en stor frukostbuffé med hembakt bröd. Arholma har en välbevarad skärgårdsby med lanthandel och flera olika kaféer. Här kan du besöka sjömärket Arholma båk är och njuta av en oslagbar utsikt från tornet. En spännande sevärdhet är Batteri Arholma, den gamla kustförsvarsanläggningen som ligger insprängd i berget. Här erbjuds guidade turer dagligen under sommarmånaderna.

Sommartid går reguljär båttrafik från Arholma direkt till Stockholm. Du kan också ta dig härifrån med reguljär båttrafik till Simpnäs brygga på Björkö och därifrån går bussar till buss till Norrtälje.

Frukost
- Närmaste flygplats: Arlanda/Stockholm
- Närmaste tågstation: Stockholm C
- Med tunnelbana och länsbuss tar du dig från Stockholm C via Norrtälje till Grisslehamn.