Natursköna Åkers Bergslag
Mariefred, Södermanland (ca 55 km km)
1 natt 550 kr / pers
  • doneEn sovplats i "Ladbo" på Krampans Logi (enkelt boende med självhushåll)
  • doneSänglinne och handdukar
  • done1 x frukost
  • doneFolder om Åkers Bergslags historia
  • doneKarta och färdbeskrivning
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneBoka ett fullt utrustat gårdshus med 4-6 bäddar för eget bruk
  • doneHyrcykel och hjälm

I gränstrakterna mellan Strängnäs, Gnesta och Flen i Södermanland ligger Åkers Bergslag. Naturen är omväxlande med skogar, kullar, sjöar och jordbrukslandskap. Området har fått sin speciella karaktär av den intensiva järnmalmhantering som en gång pågick. Här finns orten Åkers styckebruk och företaget med samma namn som är ett av landets äldsta företag med anor från slutet av 1500-talet.

Den här cykelturen är en riktig naturupplevelse. En speciell sevärdhet är Skottvångs gruva med känsla för hur gruvdrift gick till en gång i tiden. Här finns numera värdshus och en kulturhistorisk oas mitt ute i den vackra sörmländska landsbygden. Här kan du äta gott, lyssna på live-musik, gå på konstrunda, besöka Skottvångs gruvmuséum, besöka Smedjans handelshus, gå på marknad eller vara med när en riktig kolmila tänds.

Musik & program på Skottvångs Grufva

Det gamla kalkbrottet i Kalkbro är idag ett naturreservat. Den ravinliknande ingången till brytområdet blev filmkuliss i filmen Ronja Rövardotter (baserad på Astrid Lindgrens roman) när Mattis rider och letar efter Ronja. Åkers Bergslag är mycket populärt för paddling. De tre Marvikarna löper genom en trång skogklädd sprickdal som på sina ställen inte är mer än 50-100 m bred. Stränderna omges av branta berg och höjer sig ända upp till 75 m över sjöarna. Sjösystemet utgör en del av en gammal vikingafarled från Östersjön som sedan sträckte sig ut i Mälaren mot Birka.

Du övernattar på Krampans Logi som ligger i Marvikarna-Krampans vackra naturreservat. Enkelt, trevligt boende med självhushåll. Ett spännande cykelpaket med mycket historia på lagom avstånd från Stockholm.

Pendeltåg Stockholm-Gnesta/Ångfartyg Mariefred-Stockholm ingår ej i priset. Tider och priser hittar du hos SL och S/S Mariefred 

Dag 1

Känn historiens vingslag vid Skottvångs Gruva

Skottvångs gruva - vattenfyllt gruvhål

Ta pendeltåget från Stockholm till Gnesta (för mer information om tider och föreskrifter, se ovan). Är du sugen på att få något i magen kan du ta en fika i Gnesta. Börja din cykling på Näckrosleden i riktning mot det lilla samhället Laxne. Vägen går förbi Södertuna slott, Norrtuna slott och Heby herrgård.

När du passerat Laxne tar du först av mot Skottvångs gruva och sedan mot Krampans naturreservat. I naturreservatet ligger Krampans logi där du ska bo över natten. I Krampan finns en badplats och möjlighet att boka kanot för dig som gillar att paddla (bokas i förväg via Kanotkungen). På kvällen (fredag-lördag) arrangeras musikuppträdande vid Skottvångs gruva och det finns möjlighet att äta middag. Om du kommer en dag i veckan kan du äta lunch vid gruvan och sedan laga egen medhavd middag på Krampans logi.

Enkel övernattning i "Ladbo" (självhushåll)
ca 25 km
Dag 2

Idylliska Mariefred med Gripsholms slott

Efter en god natts sömn i den friska luften och tystnaden är det dags att cykla till Skottvångs gruva igen. Du som gillar att vandra kan stanna till och gå antingen 4-kilometersrundan eller den på 9 kilometer som börjar vid gruvan. Båda tillhör Sörmlandsleden. Cykla sedan till den gamla orten Åkers styckebruk där det finns ett bruksmuseum som berättar om traktens järnbrukstraditioner.

Nästa anhalt är idylliska Mariefred med sevärdheter som Gripsholms slott och järnväg med ånglok. Sista delen av färden kan du åka med ångfartyget Mariefred till Stockholm kl 16.30 och är du hungrig efter resan äter du ångbåtsbiff ombord. S/S Mariefred lägger till i Stockholm kl. 20.00.

Frukost
ca 30 km
Mariefred, Södermanland

Fler cykelpaket i närheten