shopping_cart
kr
Natur & kultur i Siljansbygden
Rättvik, Dalarna (ca 198 km)
6 nätter 8 500 kr / pers
 • done6 nätter på utvalda hotell och Bed & Breakfast (del i dubbelrum)
 • done5 x frukost
 • doneBagagetransport mellan boendena
 • doneHyrcykel standard dam med cykelkorg (7 växlar)
 • doneExtranätter, paketet kompletetras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 4 000 kr
 • doneElcykel: 800 kr
 • doneCykelhjälm: 100 kr
 • doneCykelbarnstol: 200 kr
 • doneGuidad tur inkl lunch Dalhallarundan: 750 kr
 • doneFlytande hotellrum, Kungshaga Hotell (Dag 4) Träd- och skogskojor, Näsets Marcusgård (Dag 5)

Välkommen att upptäcka den vackra Siljansbygden från cykelsadeln. Rättvik är din utgångspunkt när du upptäcker trakten kring Siljan. Här finns gott om vandrings- och cykelleder, restauranger, caféer och butiker, många duktiga hantverkare liksom unika sevärdheter att besöka. 

Det här cykelpaketet bjuder på vackra vyer över det variationsrika dalalandskapet och du passerar flera vackra samhällen och byar där de rödmålade husen står tätt och byvägarna slingrar sig fram. Turen följer också några gamla nedlagda kalkbanor som tjänstgjort som transportvägar för mängder av kalk som brutits i traktens många kalkbrott.

Längs vägen finns många spår från det skogsbruk som skett i området i hundratals år och du kan uppleva den spektakulära utomhusarenan Dalhalla som är ett av Siljansbygdens mest populära besöksmål. Du cyklar på egen hand och bor trivsamt längs vägen. Transport av bagaget mellan boendena ingår i cykelpaketet.


Unikt boende som tillval: Dag 4 och Dag 5 går det att boka unikt boende som tillval. På Kungshaga Hotell i Orsa kan du välja att bo i ett flytande hotellrum ute på Orsasjön, och på Näsets Marcusgård i Furudal kan du välja att bo i unika träd- och skogskojor.

Dag 1

Sommaridyllen Rättvik & Dalhalla

Wasastenen o Rättvik @LottaBacklund2

Ankomst och incheckning. Passa på att ta del av atmosfären i den populära dalaorten Rättvik, en destination som lockat turister från när och fjärran i mer än 100 år. Njut av hänförande utsikt uppe från slalombacken eller utsiktstornet Vidablick, eller strosa med en Rättviksglass ut på långbryggan. Vandra runt kyrkudden och kika in i Rättviks vackra kyrka, se de medeltida kyrkstallarna, ta en fika på Rättviks Gammelgård, besök Wasastenen och Stiernhööksstenen. Anländer ni tidigt finns möjlighet att upptäcka Rättvik från cykeln.

Varför inte passa på att cykla Dalhallarundan, en tur som tar ca 3-4 timmar och passerar den berömda utomhusarenan Dalhalla samt även populära Nittsjö keramikfabrik. Möjlighet finns att följa med på en guidad cykelutflykt med en lokal guide.

Lustigsgården Bed & Breakfast, Rättvik
Valfri
Dag 2

Idyllisk dalamiljö & njutbar utsikt (Rättvik-Tällberg-Leksand-Siljansnäs)

Siljansnäs @LottaBacklund2

På vägen till Siljansnäs på andra sidan Siljan passerar du genom den vackra dalaidyllen Tällberg där hotell och caféer blandas med lokalbefolkningens vardagsliv i faluröda hus. Stanna också gärna till i Leksand och besök den vackra trädgården på Hildasholm.

Väl framme i Siljansnäs passa på att vandra upp till toppen av berget och njut av utsikten över Siljansnäs åt ena väderstrecket och Siljan åt andra. Njut av god mat på Buffils Anna och ta del av Naturum Siljansnäs utställningar och information om Dalarnas flora och fauna.

Siljansnäs Stugby, Siljansnäs
Inga (övernattning i stuga med självjushåll)
ca 34 km
Dag 3

Skog och spännande vikingatida gravfält (Siljansnäs-Gesunda-Sollerön-Mora)

Vägen kantas av växelvis skog och odlingslandskap innan bron leder över till Sollerön, Siljans största ö. Passa på att besöka de välbevarade vikingagravarna, Solleröns fina kyrka, den lokala hembygdsgården, offerkällan och naturreservatet Agnmyren innan färden går vidare mot Vasaloppsmålets Mora.

Ta en kvällspromenad längs Siljans strand, ät gott på lokala restauranger och passera under Vasaloppsmålets portal hur många gånger du vill.

Hotel Fridhemsgatan, Mora
Frukost
ca 46 km
Dag 4

Gustav Vasa, Anders Zorn & hårkullor (Mora-Våmhus-Orsa)

Passa på att besöka Vasaloppsmuséet eller Zorngården med konstmuseum och café innan färden går vidare längs Orsasjön mot hårkullorna i Våmhus. Ännu en bit bort, på andra sidan sjön ligger allas vår Kalle Moraeus hemort Orsa. För den som orkar och vill göra en avstickare väntar en hänförande utsikt och vacker fäbodmiljö högt uppe på berget i Fryksås.

Strax före Orsas samhälle ligger lilla byn Hansjö som kan stoltsera med ett eget hantverksmejeri, köp gärna med dig en ost eller två. Bo och äter gott gör du på Kungshaga hotell strax utanför Orsa. Här finns också möjlighet att göra tillvalet att bo i ett flytande hotellrum ute på Orsasjön. Detta behöver dock bokas i god tid före resan.

Kungshaga Hotell, Orsa
Frukost
ca 30 km
Dag 5

Vacker bymiljö och avkopplande landsbygd (Orsa-Furudal)

Färden tar dig vidare genom flera mindre dalabyar och den större byn Skattungbyn som tack vare sina många driftiga bybor erbjuder både fika, lunch och mat i byns kooperativa café och mataffär. Besök också gärna byns charmiga och hantverksmässiga korvfabrik.

Väl framme i Furudal och byn Näset möts ni av trevligt värdskap och vacker natur. Också här finns unikt boende som tillval, i form av två unika träd- och skogskojor.

Näsets Marcusgård, Furudal
Frukost
ca 42 km
Dag 6

Vattenfall, spännande geologi & unika lador (Furudal-Rättvik)

Rättviks kyrka @LottaBacklund2

Sista cykeldagen erbjuder fördjupningar i både gammal bymiljö på Norrboda Gammelstan liksom fascinerande geologi vid Styggforsens naturreservat och vattenfall i Boda kyrkby. Här syns de tydliga spåren av det kraftiga meteoritnedslag som inträffade för 400 miljoner år sedan och som sedan dess präglat Siljansbygden på olika sätt.

Innan du anländer till Rättvik och mysiga Lustigsgården igen passerar du det unika odlingslandskapet i Nedre och Övre Gärdsjö. Området kallas också för ladriket på grund av sina ca 200 gamla lador, varav den äldsta är från 1200-talet, en av de äldsta kända i Sverige. Här ligger också Björgårdens syltmakeri med sin charmiga gårdsbutik. Väl tillbaka i Rättvik är det dags att knyta ihop resan och njuta en sista gång av en härlig solnedgång över Siljan.

Lustigsgårdens Bed & Breakfast, Rättvik
Frukost
ca 46 km
Dag 7

Hemresa

Dalarna och Siljansbygden tackar för besöket och hälsar er varmt välkomna åter för nya upptäckter!

Frukost
60,872653
Rättvik, Dalarna

Fler cykelpaket i närheten