Militärfordonens egen cykeltur
Strängnäs, Södermanland (ca 25 km)
Cykeltur fr. 150 kr / pers
  • doneKarta med detaljerad färdväg (gpx-fil eller som pdf)
  • doneResguide (pdf) med sevärdheter och bakgrundshistoria
  • doneMaterialet kan enkelt laddas ner i mobilen eller skrivas ut i förväg
  • doneKulturarvskortet: 200 kr/person (ger dig upp till 50% rabatt på entréavgiften till över 300 museer, slott, gårdar och andra kultursevärdheter runtom i Sverige)

I en sång som heter Connemara skriver Ulf Lundell om vintern som en rostig stridsvagn som svänger med sitt eldrör i trädgården. En oväntad poetisk bild med sin egen speciella energi. Det här är en cykeltur för dig som kan se den där vintern/stridsvagnen för din inre blick.

Utanför Strängnäs ligger Skandinaviens största militärfordonsmuseum Arsenalen. Där kan du lära dig det mesta om den militära fordonsutvecklingen från 1900-talets början fram till idag. Du cyklar ungefär sju kilometer från centrala Strängnäs, tillbringar några timmar bland bandvagnar, grönmålade lastbilar och gamla stridsvagnar. Efter en räksmörgås eller liknande i museets kafé cyklar du tillbaka till Strängnäs full av nya intryck.

Start- och målpunkt: Centrala Strängnäs
Längd: 2 timmar (ca 25 km)

Cykelvänligt boende: Om du vill kombinera turen med en övernattning och kanske äta en god middag på restaurang finns det flera fina cykelvänliga boenden i närheten: Hotell LaurentiusLåsta Gårdshotell eller Best Western Plus Hotel Rogge i centrala Strängnäs. Samtliga är cykelvänliga boenden med särskild service för dig som cyklist.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att utforma din egen cykelresa precis som du vill ha den. Du kan använda din egen cykel eller en hyrcykel om du inte har en egen. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide där du kan läsa om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Allt material kan enkelt laddas ner i mobilen, eller skrivas ut i förväg. Du väljer själv. Varje tur innehåller även några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss får du en liten present.