Medeltida kyrkor på Ekerö
Ekerö, Uppland (ca 30-50 km)
Cykeltur fr. 295 kr / pers
  • doneUtflyktsguide med tydlig färdbeskrivning
  • doneKarta med cykelturen som PDF
  • doneDigital karta (gpx-fil) att ladda ner i mobilen
  • doneKomplettera cykelturen med trevlig övernattning
  • doneHyrcykel & hjälm

En cykelutflykt där du känner fläkten av historiens vingslag mot ditt solbrända ansikte. Lantliga Ekerö med glittrande vatten och gröna ängar ligger förbluffande nära centrala Stockholm. Dagen tillbringar du med att cykla mellan tre av dessa medeltida kyrkor. Totalt finns det åtta stycken: Färentuna kyrka, Sånga kyrka, Hilleshögs kyrka, Skå kyrka, Lovö kyrka, Ekerö kyrka, Munsö kyrka och Adelsö kyrka. Inte nog med att samtliga är medeltida, de är från tidig medeltid, närmare bestämt 1100-talet. Ett tecken på hur ekonomiskt och maktpolitiskt viktiga Mälaröarna var på den tiden.

En kyrka som sticker ut en aning i mängden är Munsö kyrka som ligger på Munsö. Det är en så kallad rundtornskyrka som byggdes med ett försvarstorn så att den dåvarande ärkebiskopen i Uppsala kunde hejda eventuella angrepp mot hans gård Bona som låg i närheten. I kyrkan fanns skyttevärn med skottgluggar. På Färingsö ligger Skå kyrka som till stora delar fick sitt utseende i slutet av 1600-talet. Ekerö kyrka är belägen vid Kyrkfjärden (eller tvärtom) och de äldsta delarna av dopfunten är från 1100-talet då den ursprungliga kyrkobyggnaden uppfördes.

Du kan beundra alltifrån absider (en avslutning på koret som ofta är mångkantig eller halvrund) och torn till kyrkmålningar och närliggande gravfält. Du cyklar mellan 30 och 50 kilometer under dagen och avnjuter en rejäl cyklistlunch. Kyrkornas öppettider varierar, men det är alltid värt besväret att beskåda dem från utsidan och reflektera över deras kulturhistoriska betydelse.

Det är enkelt att förlänga den här cykelutflykten med en charmerande övernattning på ett cykelvänligt boende. På Färingsö i orten Kungsberga ligger Pensionat Lilla Sörgården idylliskt, naturskönt och inte långt ifrån vattnet.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att själv plocka ihop din egen cykelresa precis som du vill ha den. Välj att låna någon av stadens cyklar, eller en hyrcykel om du inte har en egen.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema och innehåller några enkla byggstenar. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide som berättar om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Varje tur avslutas med några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss via e-post kan du få ett litet pris…