Mälaren och Strömsholms slott
Västerås, Västmanland (ca 65 km)
cykelutflykt fr. 295 kr / pers
  • doneUtflyktsguide med tydlig färdbeskrivning
  • doneKarta med cykelturen som PDF
  • doneDigital karta (gpx-fil) att ladda ner i mobilen
  • doneKomplettera cykelturen med trevlig övernattning
  • doneHyrcykel & hjälm

Förena avkoppling med lite motion och historia genom att cykla till Strömsholms slott. Det byggdes en borg av Gustav Vasa på platsen redan på 1500-talet och det nuvarande barockslottet var färdigt 1681. Slottet beboddes bland annat av änkedrottningen Hedvig Eleonora. Här kan du ta en promenad i slottsparken och beundra den omkringliggande trakten med sina ekar och vackra hassellundar. I närheten finns den vackra Strömsholms kanal med Karl XV:s sluss att beskåda. 

Cykelturen börjar vid Turistbyrån på Kopparbergsgatan i centrala Västerås, och det här är en tur för dig som tycker om att cykla några mil. Enligt den rutt vi beskriver är det cirka 30 kilometer enkel väg till målet. En bra cykeltur fram och tillbaka över dagen. Du kan även fortsätta på Mälardalsleden till exempelvis Köping eller Eskilstuna.

Om du vill förlänga turen med en övernattning finns det flera fina cykelvänliga boenden i närheten, alla med lite olika karaktär. I Västerås finns Elite Stadshotellet. Du kan även välja att boka rum på Mahognyvillan i Strömsholm. Vill du fortsätta cykla några mil finns Hotell Gillet i Köping och Kohlswa Herrgård i Kolsva.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att själv plocka ihop din egen cykelresa precis som du vill ha den. Välj att låna någon av stadens cyklar, eller en hyrcykel om du inte har en egen.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema och innehåller några enkla byggstenar. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide som berättar om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Varje tur avslutas med några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss via e-post kan du få ett litet pris…