Mälaren och Strömsholms slott
Västerås, Västmanland (ca 65 km)
Cykeltur fr. 295 kr / pers
  • doneKarta med detaljerad färdväg (gpx-fil eller som pdf)
  • doneResguide (pdf) med sevärdheter och bakgrundshistoria
  • doneMaterialet kan enkelt laddas ner i mobilen eller skrivas ut i förväg
  • doneKulturarvskortet: 200 kr/person (ger dig upp till 50% rabatt på entréavgiften till över 300 museer, slott, gårdar och andra kultursevärdheter runtom i Sverige)

Förena avkoppling med lite motion och historia genom att cykla till Strömsholms slott. Det byggdes en borg av Gustav Vasa på platsen redan på 1500-talet och det nuvarande barockslottet var färdigt 1681. Slottet beboddes bland annat av änkedrottningen Hedvig Eleonora. Här kan du ta en promenad i slottsparken och beundra den omkringliggande trakten med sina ekar och vackra hassellundar. I närheten finns den vackra Strömsholms kanal med Karl XV:s sluss att beskåda. 

Cykelturen börjar vid Turistbyrån på Kopparbergsgatan i centrala Västerås, och det här är en tur för dig som tycker om att cykla några mil. Enligt den rutt vi beskriver är det cirka 30 kilometer enkel väg till målet. En bra cykeltur fram och tillbaka över dagen. Du kan även fortsätta på Mälardalsleden till exempelvis Köping eller Eskilstuna.

Här kan du läsa mer om Strömsholms slott – ett av de kungliga slotten i Sverige.

Start- och målpunkt: Centrala Västerås
Cykelturens längd: 6 timmar* (ca 65 km)
Rekommenderad period: 1 april-31 oktober

Cykelvänligt boende: Om du vill kombinera turen med en övernattning finns det flera fina cykelvänliga boenden i närheten, alla med lite olika karaktär. I Västerås finns Elite Stadshotellet. Du kan även välja att boka rum på Mahognyvillan i Strömsholm. Vill du fortsätta cykla några mil finns Hotell Gillet i Köping och Kohlswa Herrgård i Kolsva.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att utforma din egen cykelresa precis som du vill ha den. Du kan använda din egen cykel eller en hyrcykel om du inte har en egen. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide där du kan läsa om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Allt material kan enkelt laddas ner i mobilen, eller skrivas ut i förväg. Du väljer själv. Varje tur innehåller även några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss får du en liten present.

* Vi har beräknat att du cyklar ca 10 km per timme. Det innebär cykling i behagligt tempo. Vana cyklister kan cykla sträckan snabbare. 

För information om färdsätt och restider till/från Västerås: https://reseplanerare.resrobot.se