Kultur på cykel i Dalarna
Rättvik, Dalarna (ca 60 km)
2 nätter fr. 1 950 kr / pers
  • done2 nätter på Lustigsgården B&B (inkl sänglinne/städning)
  • done2 x frukost
  • doneGuidad cykeltur (Dag 2)
  • doneBesök på Nittsjö Keramik och Dalhalla med konsertarenan (Dag 2)
  • doneLättare lunch under cykelturen (Dag 2)
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar (550 kr/person i dubbelrum)
  • doneHyrcykel och hjälm i 2 dagar: 250 kr/person
  • doneElcykel och hjälm i 2 dagar: 750 kr/person

Dalarna, landskapet med så mycket intressant kultur och historia. Och så mycket vackert: röda timrade gårdar, Siljans glittrande vatten, blånande berg i fjärran…

Rättvik är stationssamhället som växte fram som Dalarnas första turistort under tidigt 1900-tal. Det fint belägna samhället är din utgångspunkt när du upptäcker trakten kring Siljan. Det händer mycket i och omkring Rättvik året om, även om sommaren är särskilt händelserik. Här finns gott om vandrings- och cykelleder, restauranger, caféer och butiker, många duktiga hantverkare liksom unika sevärdheter att besöka. Spelmanstraditionen är starkt förknippad med orten.

Siljan är en sjö med ett spännande ursprung. Den bildades i den fem mil vida krater som är resultatet av ett av jordens största meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Rättviks kända långbrygga som sträcker sig rakt ut i Siljan är 628 m lång. Vill du se landskapet från sjösidan, så ta en tur med M/S Gustav Wasa, som är byggd 1876 och än idag går i trafik.

I cykelpaketet ingår en guidad tur Dag 2, med besök på Nittsjö Keramik och förbi konsertarenan Dalhalla. Trevligt lunchstopp längs vägen. Om du bokar hyrcykel finns den tillgänglig vid Lustigsgården när den guidade cykelturen börjar. Det finns även mljlighet att hyra en elcykel.

Dag 1:

Strosa runt eller klättra upp till Vidablick

Lustigsgården Bed & Breakfast ligger i klassiskt röda trähus med anor från 1634, bara en km från centrala Rättvik. Här sover du gott i personligt inredda ljusa rum, de flesta med milsvid utsikt över Siljan.

Gör dig hemmastadd i Rättvik, strosa ut på långbryggan och ät gott på någon av de mysiga uteserveringarna. Solnedgången över Siljan är vacker, njut av den från strandkanten eller (för dig med starka ben) ta klättringen upp till utsiktstornet Vidablick på Hedsåsberget, 352 meter över havet. Tornet invigdes i slutet av 1800-talet och är ett populärt utflyktsmål, vid klart väder kan du med kikare se ända till fjälltoppen Städjan i norra Dalarna. Här finns ett café med våfflor, smörgåsar och glass.

Lustigsgårdens Bed & Breakfast, Rättvik
Inga
Dag 2:

Guidad cykeltur till Dalhalla

Den här dagen får du en guidad cykelutflykt på cirka 2 mil. Den magiska och storslagna utomhusarenan Dalhalla är målet för utflykten. Turen passerar förbi konsertarenan och du får ta del av den spännande historien om hur ett nedlagt kalkbrott blev en internationellt erkänd konsertarena. Här samsas opera, orkestrar och körer med populärmusikens giganter och praktfulla fyrverkerier.

Turen går genom typiska dalabyar och vi cyklar på fina små sandvägar. Vi stannar till i det fossilrika Amtjärnsbrottet där vi ser tydliga bevis på att området en gång var havsbotten. Nittsjö Keramik gör rustika serviser, fat och skålar med dalakänsla, som den välkända ”Allmoge”. Vi gör ett besök hos ett av Sveriges äldsta hantverksföretag, passa på att fynda i fabriksbutiken.

Lustigsgårdens Bed & Breakfast, Rättvik
Frukost och lättare lunch på utflykten
ca 20 km
Dag 3:

Förmiddagstur längs Siljan

Idag kanske det är dags att cykla längs Siljan? I söder finns Tällberg, urtypen för en idyllisk dalaby med timrade trähus och gärdsgårdar. Här kan du besöka konsthantverkare och slöjdare, caféer och restauranger är det gott om. Fortsätt utmed vattnet, passera Hjortnäs och du når Leksand. Här finns 94 byar i dalaromantisk stil och kulturgårdar med stort historiskt värde. Utsikten är stundom milsvid och ger kontraster mellan odlingslandskapet, älven, bergen och de rödfärgade byklungorna.

Väljer du att bege dig norrut, mot Mora, kan du stanna till i Nusnäs, dalahästens hemort, och se hur tillverkningen går till. I Mora finns det magnifika Zornmuseet med stora samlingar av Anders Zorns konst. Passa på att se portalen där Vasaloppsåkarna går i mål och besök Vasaloppsmuseet som ligger precis intill.

Ett annat tips på utflyktsmål inom cykelavstånd från Rättvik är Styggforsens naturreservat med branta klippor, vacker utsikt, spännande växtlighet och ett 36 m högt vattenfall, inom ett litet lättillgängligt område. Välkommen till kulturupplevelser på cykel i härlig dalamiljö!

Frukost
Valfritt
- Närmsta flygplats: Mora
- Närmsta tågstation: Borlänge. I Borlänge är det byte till tåg mot Rättvik. Från Rättviks station går lokalbuss nummer 77 och stannar vid Lustigsgården.
- Till Rättvik kör även långfärdsbussar, till exempel Masexpressen och Swebus.
- Önskas hämtning vid buss- eller tågstationen går detta att ordna.

Fler cykelpaket i närheten