Kafésafari för starka cyklister
Cykling: 150 km med start i Trosa, Södermanland
2 nätter 1 850 kr / pers

Allt detta ingår

  • doneTvå nätter (del i dubbelrum) på Stensunds Folkhögskola
  • doneSänglinne och handdukar
  • doneKvällsfika vid ankomst
  • done2 x frukost
  • done2 x middag
  • doneVedeldad bastu
  • doneDigitala kartor över turerna

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneHyrcykel

När man en gång har cyklat utmed kusten i östra Sörmland återvänder man gärna. Vägarna slingar sig genom ett landskap som är grönt och fantastiskt lantligt med tanke på närheten till Stockholm. Det finns massor av sevärdheter i olika format: storslagna slott, gårdskaféer med personlig touch och underbara vyer över glittrande fjärdar. Det här är ett cykelpaket för dig som tycker om att cykla några mil för att hitta den inre balansen. Mycket rörelse i kombination med charmerande små kulinariska belöningar. Boendet bjuder på havsutsikt och naturlig inspiration. 

Är du i riktigt fin form cyklar du de cirka 7 milen från Stockholm. Området är mycket naturskönt och här kan du möta säl vid morgondoppet, och se havsörn på nära håll. I markerna är artrikedomen stor då marken är kalkrik. En del av området är naturreservat. Det blir kvällsfika när du kommer fram och sedan kan du planera morgondagens utflykt i lugn och ro med skärgården vid dina fötter. Det går lika bra att ta bussen till Trosa (kontakta Åkerbergs Trafik 0156-340 00 och boka din cykelplats), sedan följer en sju kilometers cykeltur till Stensund.

Dag 1

Långrunda med förtjusande kaféer

Cykla i sörmland stensundt

Du börjar dagen med en stadig frukost. Energin kommer att behövas. Det är du själv som komponerar dagens cykeltur med hjälp av digitala kartor som du får tillgång till, men om du känner för det kan du testa den här långrundan med stopp på fyra förtjusande kaféer.

Med kusten på din högra sida tar du dig norrut i riktning mot Mörkö. Den historiskt intresserade gör naturligtvis en avstickare till Tullgarns slott (eller så sparar du det till dag två). På platsen har det funnits slottsbyggnader från 1500-talet. Mest känt är kanske Tullgarns slott som Gustav V:s sommarresidens och idag för äppelodlingarna.

Cykla över till Mörkö och ta ett första kaféstopp på IDALA CAFÈ & LANTHANDEL. Där kan du ta en kopp kaffe eller kanske en vildsvinssmörgås. Landskapet på Mörkö är tämligen flackt. Ön har sitt eget slott som heter Hörningsholm och som är i privat ägo. Ön Oaxen på Mörkös östra sida kan också vara värd ett besök med sitt gamla kalkbrott. Cykla längst upp i norr och ta bilfärjan över Skanssundet till Hörningsnäs.

Nästa kaféstopp är ELDTOMTA CAFÈ som utnämndes till Årets Turistföretag 2017. En gammal handelsplats där det gick att köpa saltad sill och hästskor på 1800-talet. Du kan fortfarande köpa en silltallrik till lunch eller avnjuta läckra bakelser.

Nästa anhalt är Grödinge där du hittar KLOCKARGÅRDENS VÅFFLERI. Här bodde en gång i tiden den som ringde i klockorna i Grödinge kyrka tillsammans med sin familj. Nu serveras våfflor och andra godsaker i den trevliga atmosfären.

Dagens sista stopp är CAFÈ ROSENHILL. Sista biten går på slingriga vägar som cyklister brukar gilla. Här kan du ta en kopp kaffe och en matig smörgås innan det bär av söderut igen. Cykla tillbaka via Mörkö. Natten tillbringar du på Stensunds Folkhögskola. Själva kallar de sig för ”ett växthus för människor”. Ät en välsmakande middag och sov gott efter dagens långtur.

Stensunds Folkhögskola, Trosa
Kvällsfika och middag
ca 110 -170 km
Dag 2

Småstadsliv i Trosa

Efter frukost cyklar du i maklig takt till närbelägna småstadsidyllen Trosa. Den här dagen passar bra att ta det lugnare. Kanske parkerar du cykeln och spatserar utmed ån en stund eller går ner till hamnen och tittar på båtarna. Om du avvaktade med Tullgarns slott dagen innan kanske du cyklar dit efter en kopp kaffe. När du är nöjd med dagens upplevelser tar du dig tillbaka till Stensund. Kanske tar du en bastu eller hyr kajak innan det är dags för middag.

Stensunds Folkhögskola, Trosa
Frukost och middag
ca 20 km
Dag 3

Frukost och avresa

Efter ytterligare en god natts sömn är det dags att åka hem. Du äter frukost och packar ihop medan du minns dina sörmländska dagar av god mat, skärgårdsluft och förhoppningsvis mycket sol. Med dig hem har du samlat dina Stensundsminnen som goa´ karameller i en fin skål och i regniga november kan du ta fram skålen och smaka på en Stensundskaramell.

Frukost