Höga kustens natur till fots och med elcykel
Cykling: 45 km med start i Nordingrå, Ångermanland
6 965 kr/pers (4 nätter)
sell
6 965 kr / pers
hotel
4 nätter
directions_bike
45 km

Allt detta ingår

 • doneTvå nätter på Lappuddens Friluftscenter (del i 2-bäddsstuga) med dusch/wc i servicehus
 • doneTvå nätter på Pelle Åbergsgården (del i dubbelrum) med delad dusch/wc
 • doneSänlinne, handduk och städning igår
 • done4 x frukost
 • done3 x lunch- och fikapaket
 • done4 x tvårättersmiddagar (exkl dryck)
 • doneBagagetransport mellan boendena
 • doneElcykel (Dag 2) med extra starkt batteri och cykelhjälm
 • doneTransport till start för vandring (Dag 3 och 4)
 • doneKarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 395 kr/person
 • doneMåltidsdrycker
 • doneTransport mellan Lappudden och Pelle Åbergsgården (Dag 2)
 • doneTransport mellan Pelle Åbergsgården och Lappudden (Dag 5)

I det här paketet upplever du Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt både med cykel och till fots. Nordingrå mitt i världsarvet blir din bas med sin pittoreska kultur och dramatiska natur. Det går utmärkt att resa hit med bil eller med tåg till Kramfors eller Härnösand och därifrån anslutande buss till Nordingrå. Du kan boka paketet från tidig vår till sen höst.

Fotograf: Agne Säterberg

Du cyklar och vandrar i din egen takt och har med dig detaljerad karta och färdbeskrivning. Cyklingen går på lågtrafikerade vägar och fina stigar längs Ullångersfjärden. Vandringen går längs den havsnära vandringsleden Världsarvsleden med fina utsiktspunkter och traditionella fiskelägen.

I Höga Kusten är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bland annat avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Höga Kustens landskap är mycket kuperat jämfört med andra områden i Sverige, och i cykelpaketet ingår därför elcyklar av riktigt hög kvalitet. På dessa stabila elcyklar cyklar du många mil utan att behöva ladda. Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad person klarar av dem. Kvällarna avslutas med goda middagar och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är till stor del lokalproducerade med ekologiska ingredienser.

Dag 1

Ankomst till Lappuddens Friluftscenter

Lappudden cykelpaket

Ankomst till Lappudden och incheckning i egen stuga på Lappuddens Friluftscenter under eftermiddagen. Lappudden har en spännande historia som gammal samisk boplats och var fram till början av 1960-talet ett jordbruk, vackert beläget på en udde vid sjön Vågsfjärden. Platsen har varit en friluftsanläggning sedan 1970-talet och drivs sedan 2008 i privat regi.

Lappuddens Friluftscenter, Nordingrå
Middag
Dag 2

Cykla längs Ullångersfjärden mot Norrfällsviken och fina badplatser

Stabila elcyklar av hög kvalitet

Morgonen startar med en härlig frukostbuffé. Du hämtar ut din cykel, får lunch-och fikapaket, kartor och den information du behöver för dagens cykeltur. Du cyklar mot Nordingråvallen och på lågtrafikerade vägar och stigar längs Ullångersfjärden till Norrfällsviken, ett av många traditionella små fiskelägen som förvandlats till ett riktigt turistparadis.

Om vädret tillåter kan du ta ett dopp på vackra Storsands havsbad med vita sanddyner, eller bara ta en paus och köpa en glass i den pittoreska hamnen. Du cyklar sedan söderut tillbaka mot Lappudden. Längs vägen passerar du dramatiska Omneberget. Här kan du bestiga toppen och göra en kortare vandring eller kanske ta ett ta dopp vid Omnebadet. Rundturen leder dig tillbaks till Lappudden där middag och en varm vedeldad bastu väntar.

Lappuddens Friluftscenter, Nordingrå
Frukost, lunch-/fikapaket och middag
ca 20 km
Dag 3

Vandring längs Världsarvsleden med fiskelägen och vacker utsikt

vandra i höga kusten

Dagen startar med en frukostbuffé och utcheckning från Lappudden. Med lunchpaket cyklar du vidare till Pelle Åbergsgårdens lilla lugna oas som är en gammal konstnärsgård i byn Björnås med kopplingar till närliggande besöksmålet Mannaminne. När du har checkat in har du ca 10 minuters bilväg för att fortsätta dagen med vandring längs Väldsarvsleden (biltransport kan ordnas vid behov). Dagens etapp börjar vid fiskeläget Bönhamn med den vackra blå stigen som inledning. Här finns fiskekapell, sjöbodar med sommarloppis och ett café där du kan njuta av en kopp kaffe. Du vandrar sedan vidare förbi en vacker sandstrand mot första toppturen upp till Älgsjöberget med magisk utsikt till ön Högbonden med sin fyr och Ulvön ute i havsbandet. Vandringen fortsätter genom Edsätterfjärden där flera badplatser finns och sedan upp till Själandsklintens topp med en raststuga och magisk utsikt över byar, hav, skogar och sjöar. Från toppen ser du Pelle Åbergsgården.

Väl nere från berget väntar middag på den populära restaurangen Gårdsbutiken (White Guide). Du kan även köpa med dig lokala delikatesser eller presenter från deras butik. Från restaurangen är det ca 2 kilometer till Pelle Åbergsgården. Om du vill hinna med att ta en svalkande dusch på Pelle Åbergsgården före middagen kan du enkelt ta dig till och från restaurangen på anslutande Björnåsleden. Sedan väntar övernattning i sköna sängar i Gårdshuset eller Ateljéstugan.

Pelle Åbergsgården, Nordingrå
Frukost, lunch-/fikapaket och middag
ca 10 km + vandring 15 km
Dag 4

Fiskelägen, Rotsidans naturreservat och Pelle Åbergs Mannaminne

På morgonen förbereder du själv en ekologisk frukost, lunch och fika i din egen takt av färdiga ingredienser. Frukosten kan avnjutas på en av gårdens uteplatser eller inomhus. Sedan blir du skjutsad av värdparet till fiskebyn Barsta. Här finns ett unikt fiskekapell, daterat till 1600-talet. Du fortsätter sedan vandringen genom Rotsidans naturreservat med en fin blandning av skog och strand. Du kan stanna till för en skön lunchpaus och njuta av medhavd lunchmatsäck och den mäktiga vyn längs den kilometerlånga stenstranden. Kanske ta ett svalkande dopp om vädret tillåter. Under vandringen hör du hela tiden havet och ser tydliga spår av landhöjningen.

Turen fortsätter till Fällsvikshamn mot Sörle. Tips är att strax före Sörleviken ta eftermiddagens fikapaus för att sedan vandra längs vägen tillbaka till byn Björnås. Här möts du av mäktiga vyer över berget Ringkallen med sina klapperfält och det vackra jordbrukslandskapet. Den avlånga Sörleviken kommer att förvandlas till en sjö på grund av den pågående landhöjningen, en mäktig och påtaglig geologisk process.

Efter turen väntar middag på Värdshuset Mannaminne dit du kan välja att vandra direkt, eller efter en svalkande dusch promenera från gården den korta biten över berget. Efter middagen kan du njuta av kulturhistoria skapad av konstnären Anders Åberg vars pappa var Pelle Åberg. Missa inte att se Pelle Åbergsgården som miniatyr på jordbruksmuseet på Mannaminne. Vid Mannaminne finns en brant stig upp på berget Stortorget med klassisk, storslagen vy över Trångsundet, ett typexempel på avsnörd havsvik i spåren av landhöjningen.

Pelle Åbergsgården, Nordingrå
Frukost, lunch-/fikapaket och middag
ca 15 km vandring
Dag 5

Dags för hemresa

Efter frukost checkar du ut och lämnar Pelle Åbergsgården och vackra Höga Kusten med härliga minnen i bagaget. Transport till Lappuddens Friluftscenter kan ordnas vid behov.

Frukost

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dagar före ankomst utan kostnad. Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.