Höga kusten med elcykel och helpension
Cykling: 110 km med start i Nordingrå, Ångermanland
7 945 kr/pers (4 nätter)
sell
7 945 kr / pers
hotel
4 nätter
directions_bike
110 km

Allt detta ingår

 • doneTvå nätter på Lappuddens Friluftscenter (del i 2-bäddsstuga) inkl sänglinne och handduk
 • doneTvå nätter på Pelle Åbergsgården (del i dubbelrum) inkl sänglinne och handduk
 • done4 x frukost
 • done3 x lunch- och fikapaket
 • done4 x tvårättersmiddagar (exkl dryck)
 • doneBagagetransport mellan boendena
 • doneElcykel med extra starkt batteri och cykelhjälm
 • doneKarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 395 kr/person
 • doneMåltidsdrycker

I det här paketet får du uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt. Under tre dagar cyklar du på vackra Nordingråhalvön i hjärtat av världsarvet Höga kusten. Det går utmärkt att resa hit med bil eller med tåg till Kramfors eller Härnösand och därifrån anslutande buss till Nordingrå. Du kan boka paketet från tidig vår till sen höst.

Fotograf: Agne Säterberg

I Nordingrå med omnejd är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Höga Kustens landskap är mycket kuperat jämfört med andra områden i Sverige, och i cykelpaketet ingår därför elcyklar av riktigt hög kvalitet. På dessa stabila elcyklar cyklar du många mil utan att behöva ladda. Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad person klarar av dem.

Du kombinerar cyklingen med att uppleva konst, hantverk, kortare vandringar och storslagna toppturer längs vägen. Kvällen avslutas med god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är till stor del lokalproducerade med ekologiska ingredienser.

Dag 1

Ankomst till Lappuddens Friluftscenter

Lappudden cykelpaket

Ankomst till Lappudden och incheckning i egen stuga på Lappuddens Friluftscenter under eftermiddagen. Lappudden har en spännande historia som gammal samisk boplats och var fram till början av 1960-talet ett jordbruk, vackert beläget på en udde vid sjön Vågsfjärden. Platsen har varit en friluftsanläggning sedan 1970-talet och drivs sedan 2008 i privat regi.

Lappuddens Friluftscenter, Nordingrå
Middag
Dag 2

Rundtur i Nordingrå

Dagens cykling går mot Nordingråvallen och du cyklar på smala vägar och stigar längs Ullångersfjärden mot byn Norrfällsviken, ett av många traditionella små fiskelägen som förvandlats till turistparadis. Vid fint väder finns möjlighet att ta ett dopp på vackra ”Storsands havsbad” med vita sanddyner, besöka Norrfällsvikens naturreservat eller bara ta det lugnt och njuta av en glass på kaféet bland de pittoreska gamla fiskebodarna.

Du cyklar sedan söderut tillbaka mot Lappudden. Längs vägen passerar ni dramatiska Omneberget med möjlighet att bestiga toppen eller ett ta dopp i sjön vid bergets fot. På Lappudden avslutas dagen med en mysig, vedeldad bastu, god 2-rätters middag och övernattning i stuga.

Lappuddens Friluftscenter, Nordingrå
Frukost, lunch-/fikapaket och middag
ca 40 km
Dag 3

Vågsfjärden, Rödklitten och Pelle Åbergs Mannaminne

Stabila elcyklar av hög kvalitet

Efter frukost väntar nya cykeläventyr. Idag följer du sjön Vågsfjärden, som är en avsnörd havsvik. Du får med dig lunch- och fikapaket i ryggsäcken och bagaget transporteras till nästa boende. Dagens tur kantas av många smultronställen längs vägen med alltifrån konsthantverk till Rödklittens utsiktsberg med intressant historia. Stanna gärna till och gör en kortare vandring upp på toppen. Färden går vidare mot den numera framlidne konstnären Anders Åbergs livsverk, det unika friluftsmuseet Mannaminne. Vid Mannaminne finns en brant stig upp på berget Stortorget med klassisk, storslagen vy över Trångsundet, ett typexempel på avsnörd havsvik i spåren av landhöjningen.

Du cyklar vidare mot byn Björnås som är målet för dagen. Här har Anders Åberg tillbringat sina barndomssomrar och hans far var Stockholmskonstnären Pelle Åberg. Gården drivs av ett värdpar med hållbarhet som ledstjärna årets alla månader. Här väntar trevligt dubbelrum för övernattning och middag på restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på kort cykelavstånd. På Gårdsbutiken kan du även köpa lokalproducerade delikatesser. Som kvällsaktivitet rekommenderas en topptur till närliggande berget Själandsklinten. Njut av kvällssol och fantastisk utsikt över skog, sjöar och hav.

Pelle Åbergsgården, Nordingrå
Frukost, lunch-/fikapaket och middag
ca 30 km
Dag 4

Fiskelägen, Rotsidans naturreservat och ett dopp i havet

med elcykel i höga kusten

På morgonen förbereder du själv en ekologisk frukost, lunch och fika i din egen takt av färdiga ingredienser. Frukosten kan avnjutas på en av gårdens uteplatser eller inomhus.

Idag cyklar du ut på Nordingråhalvön och har med dig lunchpaket och termos. Cykelturen går längs kuperade, slingrande vägar ut mot Rotsidans naturreservat och de pittoreska fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina gamla kapell och fiskebodar. Ingen annanstans i Sverige ligger de gamla fiskelägena så tätt som här i Världsarvet Höga Kusten. Om vädret tillåter passar det utmärkt med ett dopp i havet. Här finns även grillplatser och toalett.

Cykelfärden fortsätter och du passerar bland annat Nordingrås högsta berg ”Ringkallen” innan du når Mannaminne friluftsmuseum och restaurang där kvällen avslutas med middag och ett besök vid konstminiatyren av Pelle Åbergsgården. Därefter tar du dig tillbaka på cykel den korta biten till Pelle Åbergsgården för övernattning.

Pelle Åbergsgården, Nordingrå
Frukost, lunch-/fikapaket och middag
ca 30 km
Dag 5

Dags för hemresa

Efter frukost cyklar du tillbaka till Lappuddens Friluftscenter där cyklarna återlämnas senast kl. 09.30. Värdparet på Pelle Åbergsgården levererar ditt bagage. Vi hoppas du har många fina minnen med dig från Nordingrå och Höga kusten.

Frukost
ca 10 km

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dagar före ankomst utan kostnad. Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.

2 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
september 2021
,
Bo E.
Lappudden: Saknade toa i stugan. Mycket god mat. Bästa lunchpaket jag någonsin fått. Åbergsgården: Mycket bra boende. Lite väl lång till middagarna. Cyklarna: Passar ej för cykling på väg. Lite mer "vanliga" cyklar med lågt insteg hade varit bättre för oss pensionärer. Det fanns bild på cyklarna, så vi var medvetna om vad vi skulle få. Höga Kusten är fantastiskt vackert och passar bra för cykling.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
augusti 2021
,
Urban F.
Boendet på Lappudden i campingstugor utan indraget VA är ju enkelt men helt ok. Det uppvägs av Marias mycket goda middagar och välfyllda lunchlådor. Alternativa elcyklar med lägre insteg önskades av några 70-plussare.