Historisk cykeltur i Stockholms skärgård
Cykling: 50 km med start i Värmdö, Uppland
2 nätter 2 990 kr / pers

Allt detta ingår

 • doneTvå nätter på Fredriksborgs Hotell (del i dubbelrum)
 • done2 x frukost
 • done2 x trerätters meny från Fredriksborgs omtalade kök
 • doneMineralvatten på rummet
 • doneLåst & larmad cykelparkering
 • doneHistorisk guidning i Fredriksborgs Fästning
 • doneKarta, lånebok om Vaxholmslinjen
 • doneFärdbeskrivning med tips på härliga cykelturer

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två ntter
 • doneTillägg för övernattning i enkelrumr
 • doneHyrcykel (3-vxl damcykel med cykelkorg) 150kr/dag
 • doneHyrcykel MTB, Merida: 400 kr/dag
 • doneKajaker (enkel/dubbel) eller storkanot (14 pers) att hyra

Det här cykelpaketet låter dig utforska klassiska sjöhistoriska trakter utmed delar av den så kallade Vaxholmslinjen som sträcker sig från glesbebyggda natursköna norra Värmdölandet, över Rindö till idylliska skärgårdsstaden Vaxholm.

Det smala sundet Oxdjupet har haft en strategisk betydelse sedan 1500-talet och det är orsaken till att Fredriksborgs fästning byggdes här i början av 1700-talet. Cyklingen bjuder på fantastiska vyer över skärgården, frisk luft och massor av levande historia. Som sig bör sover du i gamla officersbostäder i moderna hotellrum som är inrymda i fästningen. Rummen är nyrenoverade i bevarad jugendstil med tidstypiska färger, tapeter och kakelugnar. Fredriksborg är välkänt för sin goda mat. Du kan äta middag på bryggan eller i det vackra orangeriet med fantastisk utsikt över fjärden.


Alla dagar klockan 17:00 visas Fredriksborgs Fästning för besökare. Från utsiktstornet 60 meter upp, ser man ända till Stockholm. Här finns även fina mtb-spår om du vill cykla på stigar i skogen. I samarbete med Skärgårdens Kanotcenter, Resarö, kan du hyra kajaker, mtb-cyklar och en storkanot för 14 personer inkl full campingutrustning.

Dag 1

Tur på Värmdölandet och Vreta gård

Fredriksborgs fästning

De natursköna omgivningarna på Värmdölandet inbjuder till behagliga cykelturer. Den här dagens cykling bjuder på pittoresk skärgårdsbebyggelse och till stor del orörd natur då marken tidigare användes militärt och fortfarande ägs av staten. Ta dig en bit norrut till Vreta gård och dess stora ägor. Här är mycket av bebyggelsen av äldre datum och du får en bild av hur skärgården var förr. Det finns även fina möjligheter till bad. I området finns hjortar och andra djur som lever tämligen ostört.

Du som är historiskt intresserad kan inspektera bunkrar, batteriplatser och försvarsmurar från en svunnen tid. Notera att de endast är tillgängliga utifrån, men hotellet har lånebok med bilder från förr där du kan se hur de användes en gång i tiden.

Fredriksborgs Hotell
Middag
ca 12-20 km
Dag 2

Rindö och skärgårdens huvudstad Vaxholm

vaxholms fästning

Efter en god frukost är det dags att upptäcka nya sevärdheter i trakten. Ta dig över sundet med färjan och upptäck den tidigare badorten Rindö med sina grosshandlarvillor, punschverandor och kallbadhus. På 1800-talet ett favoritmål för Stockholmssocieteten. Hamnområdet som tidigare användes av KA1:s kustjägare är idag ett attraktivt bostadsområde med hamn, restauranger och ett ostmakeri som ystar ost på svensk mästerskapsnivå. Cykla sedan västerut över ön mot Vaxholm och nästa vägfärja.

Ta färjan över till Vaxholm och passera Vaxholms Kastell med Fästningsmuseum. Skärgårdsstaden med sin oförstörda trähusbebyggelse, restauranger, glassbar, små butiker, bageri och turistbyrå. Känner du för det kan du ta en färja till Bogesundslandet och besöka Bogesunds Slott. Annars styr du kosan hemåt för en välkomponerad trerätters middag på Fredriksborgs Hotell.

Fredriksborgs Hotell
Frukost och middag
ca 25-55 km
Dag 3

Frukost och hemresa

Fredriksborgs hotell cykelsemester

Efter en god natts sömn äter du en välsmakande frukost och förbereder sedan din avfärd.

Välkommen åter!

Frukost

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- fri avbokning fram till kl 18 två dagar före ankomst.
- därefter debiteras 75 % av paketets totalpris.