Harmonisk cykling med ekoboende
Köping, Västmanland (ca 80 km)
3 nätter fr. 1 125 kr / pers
  • doneTre nätter i Ekostuga, Näs naturreservat
  • doneTillgång till roddbåt i sjön
  • doneVed till öppna spisen
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneHyrcykel: 120 kr/dag. Förbokas hos Köpings turistbyrå: tourist@koping.se
  • doneFiskekort: 50 kr/dag
  • doneFiskeguide inkl utrustning: 1000 kr/halvdag
  • doneGuidad tur i Näs naturreservat

Behöver du varva ner från storstadspulsen och hitta dig själv medan du njuter av naturens ljud och dofter? Ta en avkopplande cykeltur mot Näs naturreservat utanför Köping och tillbringa nätterna i ett ekologiskt boende vid Skedvikssjön. På kvällen kan du ta en roddtur och sedan elda med ved i öppna spisen. Paketet är av den arten att du disponerar dagarna efter eget huvud.

I Näs naturreservat är naturen skogig och dramatiskt kuperad med sluttningar och stora stenblock. Det finns en grotta med lysmossa och annan växtlighet som bara finns i gammal barrskog. En miljö som inbjuder till själslig återhämtning och hjälper dig att ”ladda batterierna”. Du bor stugor som är anpassade för en ekologisk livsstil. Närheten till sjön ger möjligheter till fiske och du kan köpa en guidad tur i naturreservatet. En av sevärdheterna är bergsskrevan Trånggatan som en vuxen kan ta sig igenom med en liten viljeansträngning.

De tre ekostugorna ligger precis vid Skedvisjön. De kallas Karl Andersson, Tomasbo och Björkmans stuga. Alla tre har sjöutsikt och det är nära till bärskog, svamp och gösfiske. Till varje stuga hör egen brygga och roddbåt. El från solen och Pactotoalett gör stugorna miljövänliga. Det enda du behöver ta med är lakan, mat och dryck.

Tomasbo från 1860-talet är ett charmigt rött torp med vita knutar. Doftande kaprifol vid dörren, glasveranda, öppen spis och sjöutsikt gör detta till en riktig torpardröm. Totalt 4 bäddar. Ett rum med 2 sängar och ett annat med dubbelsäng.
Pris för hela stugan: söndag-torsdag: 2 850 kr, torsdag-söndag: 3 100 kr.

Björkmans är ett nybyggt fritidshus som ligger i enskildhet och omges av en fridfull tystnad. Totalt 4 bäddar fördelat på 2 sovrum. Möjlighet till 2 extrabäddar på loftet.
Pris för hela stugan: söndag-torsdag: 2 250 kr, torsdag-söndag: 2 500 kr.

Karl Anderssons är ett nybyggt fritidshus som ligger i enskildhet och omges av en fridfull tystnad. Totalt 4 bäddar fördelat på 2 sovrum. Möjlighet till 2 extrabäddar på loftet.
Pris för hela stugan: söndag-torsdag: 2 250 kr, torsdag-söndag: 2 500 kr.

Dag 1:

Cykla till stugan vid Skedvisjön

Ta tåget eller bilen till Köping och hyr en cykel om du inte har med din egen. Du bokar din hyrcykel i förväg direkt hos Köpings turistbyrå och hämtar den på turistbyrån som ligger på Barnhemsgatan 2. Du kommer att cykla cirka 2 mil i nordvästlig riktning till Näs naturreservat.

Till Kolsva cyklar du på den ombyggda banvallen KUJ-banan och där kan du även handla livsmedel. Sedan tar du av mot ”V Skedvi”. Stugorna ligger nära Näs naturreservat vid Skedvisjön.

Ekostuga, Näs naturreservat
Inga
Ca 35 km
Dag 2:

Skedvisjön runt

Efter att ha sovit gott efter första dagens cykeltur äter du frukost och planerar dagen i lugn och ro. Ett bra förslag är att cykla Skedvisjön runt. Det är en tur på cirka 20 kilometer. Det finns många fina platser som passar för en picknick. En sevärdhet är den gamla fornborgen Jättekyrkan som ligger vid sjöns nordöstra del. Det finns fornlämningar på flera platser, bland annat vid Skedvi by och Hägnen. Känner du för att bada finns det en badplats vid Tuna udde.

När du kommer tillbaka kanske du går ner till bryggan med en god bok eller tar en roddtur med båten. Kvällens middag som du lagar i stugans kök kommer garanterat att smaka bra.

Ekostuga, Näs naturreservat
Inga
Ca 20 km
Dag 3:

Lär känna Näs naturreservat

Idag kanske du väljer att ta dig till Näs naturreservat och promenera i skogen (cykla får man inte). En grusväg i reservatet leder upp till Trånggatan, en bergsskreva som man kan ta sig igenom om äventyrslusten faller på. Annars kanske du nöjer dig med att klättra upp på berget och njuta av utsikten. Ta med termos och ät en smörgås medan du ser dig omkring.

Det finns ett rikt fågelliv i Näs och om du är intresserad av mossor är det litet av ett eldorado med den självlysande grottmossan som pricken över i. Du som inte vill gå på egen hand kan boka in en guidning i förhand och kanske lära dig ännu mer.

På eftermiddagen eller kvällen kanske du tar en liten cykeltur eller varför inte en ny roddtur och försöker fiska lite. Det går också att boka en halvdag tillsammans med en fiskeguide. Introduktion om sjön och fiskarna, en gemensam fisketur och slutligen genomgång av hur fiskarna rensas och filéas. All utrustning ingår.

Ekostuga, Näs naturreservat
Inga
Valfritt
Dag 4:

Tillbaka till Köping

Efter frukost är det dags att cykla tillbaks till Köping för vidare färd hemåt. Kanske stannar du till en liten stund vid Ströbohög strax utanför Köping. Det tros vara en bronsåldersgrav av ungefär samma typ som Uppsala högar. Sägnerna om Ströbohög är många, och det sägs bland annat att här finns en drake som ligger och vaktar över "en hög med guld".

Välkommen in till Köpings turistbyrå för att lämna tillbaka cyklarna. Ta tåget eller bilen tillbaka hem med de inre batterierna fulladdade med naturupplevelser och fysisk rörelse.

Inga
Ca 35 km
Närmaste tågstation: Köping C
Närmaste flygplats: Stockholm-Västerås, Stockholm-Arlanda

Fler cykelpaket i närheten