Hälsingegårdar och blå berg
Edsbyn, Hälsingland (ca 50 km)
2 nätter fr. 1 950 kr / pers
  • done1 natt på Bed & Breakfast, Långhed
  • done1 natt på Bed & Breakfast, Alfta
  • done2 x frukost
  • done2 x lunchpaket
  • done1 x middag enl. självhushållsprincip (ni lagar enkelt en god välsmakande middag, som finns förberedd i kylskåpet)
  • doneVägbeskrivning
  • doneExtranätter, apaketet kompletteras lätt med en eller två nätter
  • doneBo på genuin Hälsingegård
  • doneHyrcykel & hjälm
  • doneCykelkärra

Upplev unika hälsingegårdar och cykla med Hälsinglands blånande berg i fonden. Lyssna till Voxnans forsar och brus, och ta ett dopp i sjöarna som du trampar förbi.   

Stora Hälsingegårdars Väg är en turistväg skyltad med den brunvita blomman. Vägen är mycket vacker och går genom ett tusenårigt kulturlandskap. Den slingrar sig fram genom byar och storslagen natur. Du kommer att passera de största hälsingegårdarna med ståtliga farstukvistar, och interiörer med överdådigt måleri. Hälsingegårdarna är Sveriges 15:e världsarv och nominerades under namnet ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”. Här kan du läsa lite mer om två världsarvsgårdar som du kommer att passera Gården Pallars och Gården Jon-Lars. Övernattning sker på ett mysigt Bed&Breakfast i Långhed och Alfta.

Du kan välja att utöka detta cykelpaket för att se mer av Hälsingland och besöka fler hälsingegårdar:
– 4 dagar från 2.680 SEK/person
– 5 dagar från 3.260 SEK/person
6 dagar från 3.990 SEK/person

Foto presentationsbild: Jakob Dahlström

Dag 1:

Edsbyn - Långhed

Cykeläventyret börjar kl.14 vid Hälsingegården Mårtes i Edsbyn, och här får du tillgång till hyrcykel (om du inte har egen cykel) och en termos med varm dryck att ha med under färden.

Gården är byggd på 1700-talet, och bland annat känd för det barockliknande 1700-talsmåleriet i herrstugan av hälsingemålaren Jonas Hertman. Mårtes är öppen för besök under sommarmånaderna och efter överenskommelse. Under dagen passerar du flera fina hälsingegårdar, och kan njuta av underbar natur.

Bed & Breakfast, Långhed
Lunchpaket, middag
ca 20 km
Dag 2:

Långhed - Alfta

Dagens cykelsträcka är inte särskilt lång, eftersom vi rekommenderar dig att stanna till lite längre för att hinna med att besöka två världsarvsgårdar. Efter en god frukost har du möjlighet att besöka gårdarna Pallars och Jon-Lars som finns i Långhed - två hälsingegårdar som är utvalda att ingå i världsarvet.

Gården Pallars är storslagen och har gått i arv i samma familj sedan 1600-talet. Sängstugan är Hälsinglands bäst bevarade exempel på en friliggande byggnad för övernattning vid fester. Interiören har bevarats sedan den byggdes 1853 då hela huset dekorerades av en okänd dalmålare som kallades ”Blåmålarn”. Typiskt för hans måleri är att han använde ett ultramarinblått pigment, som var både dyrt och statushöjande.

Gården Jon-Lars ståtar med den största byggnaden bland Hälsinglands gårdar. Speciellt är också att det bara finns ett enda bostadshus på gården, men som byggdes i två identiskt lika delar för två bröder. Det var vanligt att det bodde flera generationer på gårdarna, men det tillhörde ovanligheterna att två bröder delade på samma gård. Man kan tydligt se att de två bostäderna är inredda efter helt olika inredningsideal… Gården är idag privatägd, men kan visas efter förbokning.

Därefter fortsätter färden till Lökagården, som är en fin visningsgård som har öppet under sommarmånaderna. De har flera guidade visningar per dag och på gården finns kaffe med hembakt bröd. Du avslutar dagen med att besöka gården Ol-Anders i Alfta, som är ett är ett besökscenter för Världsarvet Hälsingegårdar med guidade visningar och ett emigrantmuseum. Här finns också en butik med hantverk från Hälsingland.

Bed & Breakfast, Alfta
Frukost, lunchpaket
ca 10 km
Dag 3:

Alfta - Edsbyn

Alfta var redan för tusen år sedan ett väl etablerat bondesamhälle. Det finns inte så många berättelser från det gamla medeltida Hälsingland, men det finns en isländsk saga från år 1178 om den norske kungen Sverre Sigurdsson som färdades genom landskapet på väg mot Norge. I Alfta mötte han ett uppbåd bönder som inte ville släppa fram den norske kungen och hans män… I Hälsingland ger man inte upp i första taget.

Den sista dagen på cykeläventyret cyklar du från Alfta mot Viksjöfors. Sedan fortsätter du mot Grängsbo och Tutabo, som tillhör de gårdar som bäst representerar det enastående och varierade kulturarv som hälsingegårdarna utgör. Här finns bland annat ovanligt många utomhusbyggnader. Gården är idag privatägd.

Cykeläventyret slutar i Edsbyn ca kl.13, och när du vänder hemåt igen så har du lärt dig massor om de storslagna hälsingegårdarna och fått ta del av storstilad byggnadskonst, historia, kultur och massor av spännande berättelser.

Frukost
ca 20 km
- Närmaste flygplats: Stockholm/Arlanda
- Närmaste tågstation: Bollnäs alt Söderhamn
Buss 100 går från Bollnäs och Söderhamn hela vägen till Edsbyn.