Göta kanal mellan Söderköping-Motala
Cykling: 91 km med start i Söderköping, Östergötland
3 nätter 5 900 kr / pers
Hotell, Vandrarhem, Stuga/rum
 • engelska
 • svenska
Alltid hos Sweden by Bike
 • doneGaranterat bästa pris
 • doneValfri cykelkarta från Norstedts förlag (värde 194 kr)
 • doneOlycksfallsförsäkring för alla registrerade i sällskapet
Har du frågor om det här cykelpaketet? Maila oss gärna.

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Korskullens Camping (del i 4-bäddsstuga, dusch/wc i separat servicehus) inkl sänglinne och handduk
 • doneEn natt på Ljungsbro Vandrarhem (del i dubbelrum med wc på rummet, dusch i korridor) inkl. sänglinne och handduk
 • doneEn natt på Hotell Östermalm i Motala (del i dubbelrum)
 • doneBåtkryssning Borensberg- Motala med M/S Kung Sverker
 • done3 x frukost
 • done2 x lunch (exkl dryck)
 • done3 x middag (exkl dryck)
 • doneHyrcykel, 7 växlar med cykelkorg och hjälm
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 900 kr
 • doneBagagetransport (Söderköping-Motala) för 1-4 personer: 3.500 kr
 • donePackväskor (rymmer 2 x 15 liter) på cykeln: 300 kr
 • doneAvbeställningsskydd: 250 kr/person

Upplev Göta kanals guldkorn från Söderköping och Mem vid Östersjön till Motala vid sjön Vättern. Den östgötska delen av kanalen upplevs med både cykel och båt. Första natten tillbringar du i Söderköping. Här kan du strosa runt på de pittoreska och mysiga gatorna i Söderköping och uppleva Astrid Lindgrens “Madicken-stad”.

I det här cykelpaketet får du uppleva en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal när du cyklar mellan Berg och Borensberg. Det är en av kanalens absoluta toppattraktioner och slussarna i Berg är väl värda ett besök. Den imponerande slusstrappan som består av 7 slussar, höjer och sänker båtarna inte mindre än 18,8 meter. Ser vid första anblicken helt omöjlig ut att bestiga men konstruktörerna med Baltzar von Platen i spetsen skapade dessa fantastiska byggnadsverk. Du cyklar sedan vidare genom en levande landsbygd med vackra hus och herresäten från 1700- och 1800-talet. Med M/S Kung Sverker går färden vidare över sjön Boren och vidare till Motala. Här kan du lära dig mer om det fantastiska byggnadsprojektet på Göta kanalutställningen vid Motala Verkstad. Cykelsemestern kan sammanfattas som en vacker historia genom rogivande landskap och historiska vingslag.


Du lämnar din cykel i Motala och kan åka buss tillbaka till Söderköping eller till din hemort. Här hittar du information om busstider. Prisavdrag 400 kr/person om du har egen cykel.

Dag 1

Söderköping-Mem-Söderköping

Första dagen blir det en liten mjukstart på din cykelsemester. I Söderköping hämtar du ut din cykel och trampar ca 6 km ut till Mem vid Slätbaken. Här mynnar kanalen ut i Östersjön. Cykelfärden går på bilfria vägar med kanalen som närmaste granne med båtar som sakta glider fram.

Passa på och upptäck den lilla småstaden Söderköping med dess mysiga små gränder och kullerstensgator. Ett Visby i miniatyr. Det var här de spelade in Madicken-filmerna som Astrid Lindgren skrev om i sina böcker. Åk gärna en guidad tur med det lilla loket i Söderköping. Du bor i bekväm stuga med självhushåll på Korskullens Camping. Middag serveras på närbelägen restaurang i staden.

Korskullens Camping
Middag
ca 12 km
Dag 2

Söderköping-Ljungsbro

Idag cyklar du mot Norsholm, där lunchen serveras alldeles intill kanalkanten. Upplev det rofyllda med att cykla utmed Göta kanal. Kanalen är kantad av stora lövträd och slingrar sig fram genom skog och öppna landskap. Cykelturen tar dig på de bilfria gamla dragvägarna längs Göta kanal samt på skogsvägar runt sjön Asplången. En cykelsemester längs ”Sveriges blå band" är avkoppling, natur och kultur på samma gång. Du får god användning av de 7-växlade cyklarna i det kuperade landskapet runt sjön Roxen. Det är väl värt mödan när ni anländer till Berg och Bergs Slussar som är den största turistattraktionen längs Göta kanal. Här sänks och höjs båtarna hela 18 meter i kanalens imponerande slusstrappa med sju slussar.

Du övernattar på Ljungsbro vandrarhem som ligger 3 km från Berg och middagen avnjuts på Kanalkrogen Delimo i Berg. På Ljungsbro fritidscenter som ligger intill vandrarhemmet finns tillgång till bastu, gym och pool.

Ljungsbro vandrarhem
Frukost, lunch och middag
ca 60 km
Dag 3

Ljungsbro-Motala (inkl båttur 2 timmar)

Efter frukost är det dags att cykla till Borensberg, och här stiger du ombord på båten M/S Kung Sverker. Under cykelturen till Borensberg passerar du slussar och viadukter. Det är en mäktig känsla att stå och titta ner på bilarna som åker under kanalen. Turen går genom det omväxlande landskapet i Östergötland. Hänförande vyer och historiska berättelser följer dig på turen. Kl 13.10 avgår M/S Kung Sverker från Borensberg och ankommer Motala kl 15.30. Ombord på båten serveras lunch samtidigt som båten majestätiskt glider fram över vattnet. Under kryssningen guidar skepparen och berättar om Göta kanals historia och du får vara med om att slussa i kanalens brantaste slusstrappa i Borenshult. Väl framme i Motala, hinner du utforska Göta kanals huvudstad innan det är dags för middag och en skön säng på hotellet.

Hotell Östermalm, Motala
Frukost, lunch och middag
ca 19 km (samt båttur 2 timmar)
Dag 4

Motala (återresa till Söderköping eller hemort)

Idag hinner du uppleva Göta kanals huvudstad Motala. Som avslutning på ditt cykeläventyr rekommenderar vi ett besök på Göta kanalutställningen " Från ide till verklighet". Utställningen ligger i en av de två paviljongerna intill kanalen i området Gamla Motala Verkstad, mellan Borenshults slussar och Motala gästhamn i Vättern. I utställningen kan du se hur Baltzar von Platen genomförde den 300 år gamla idén om att bygga en vattenväg tvärs igenom Sverige genom att bygga Göta kanal. Här får du möta de människor som gjorde det möjligt att bygga kanalen och lära dig mer om den teknik de använde. Du lämnar din hyrcykel i Motala och kan ta buss tillbaks till Söderköping eller till din hemort. Det går bussar mellan Motala och Söderköping med jämna mellanrum, se tidtabell på ostgotatrafiken.se

Frukost

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- vid avbokning fram till 40 dagar före avresa betalas en avgift (500 kr/person om resans pris är max 4000 kr/person, 1000 kr/person om resans pris är mer än 4001 kr/person).
- 60% återbetalning 40-31 dagar före avresa.
- 40% återbetalning 30-15 dagar före avresa.
- ingen återbetalning 14 dagar före avresa.

- Dock gäller full återbetalning t.o.m. dagen före avresa om du själv eller nära anhörig blir sjuk i covid-19, eller om Folkhälsomyndigheten avråder från resande.

1 Omdöme

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2021
Underbart vackert och trevligt. Härligt med en aktiv semester. Cykelturen dag två var dock lite för lång och backig så vi hann aldrig fram till middagen, hade uppskattat om det var 4 istället 6 mil den dagen.
Sofia S.
Söderköping, Östergötland