Genom Glasriket till Orrefors
Cykling: 34 km med start i Målerås, Småland
1 010 kr/pers (1 natt)
sell
1 010 kr / pers
hotel
1 natt
directions_bike
34 km

Allt detta ingår

  • doneEn natt på Målerås Vandrarhem B&B
  • done1 x frukost
  • done1 x färdkost
  • done1 x kvällsmåltid inkl lättdryck och kaffe
  • doneDamcykel, 3-växlar med cykelkorg och cykelväska (barncykel finns också)
  • doneKarta & färdbeskrivning

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg: 100 kr/natt
  • doneGuidad visning på Målerås Glasbruk
  • doneProva på glasblåsning i Målerås

Inbäddat i den vidsträckta smålandsskogen ligger Målerås, en genuin bruksort där glasframställningen stått i centrum i drygt ett sekel. Cykelturen erbjuder en unik blandning av natur, sjöar, mystik, design och konsthantverk, och inte minst utvandrarbygd.

Målerås är en del av Glasriket, ett område runt Kronobergs- och Kalmars län där man tillverkat munblåst glas sedan 1742.  Genom åren har många glasblåsartekniker experimenterats fram och idag möter du som besökare här både bruksglas och konstglas i världsklass. Nästan alla glasbruk erbjuder sina besökare att prova på att blåsa glas.

I Orrefors finns Orranäs glasbruk där man kan gå guidade turer. Den gamla stångjärnshammaren Hammarsmedjan är renoverad och fungerar. Även där finns möjlighet till guidade turer, och dessutom ett Smékafé. Övernattning sker på Målerås vandrarhem B&B som finns inrymt i det nyrenoverade järnvägshotellet från 1890. Vandrarhemmet kan erbjuda fräscha enkel-, dubbel- och flerbäddsrum. Varje morgon dukas en frukostbuffé fram. I närområdet finns utmärkta strövområden och flera sjöar som lämpar sig för fiske. Detta cykelpaket har barnrabatt på 50% från fem år t.o.m. 12 år.

Du cyklar på byvägar och gamla landsvägar med låg trafik, men det förekommer cykling kortare sträckor på mer trafikerade vägar för att komma till och från det lågtrafikerade vägnätet.

Dag 1 - Glasbruksmiljöer, badsjöar och småländsk vildmark

hotelMålerås Vandrarhem B&B
restaurantFärdkost och kvällsmåltid
directions_bike34 km

Du cyklar på en blandning av grusvägar och asfalterade småvägar och kan känna doften av skog och sjö samtidigt som du kan njuta av stillheten och den småländska vildmarken och se hagar, stenmurar och de karaktäristiska röda stugorna. På cykelturen passerar du idylliska byar, äldre glasbruksmiljöer, badsjöar och Barkadammen med minnen från flottningsepoken. Det dyker upp flera anledningar till uppiggande stopp längs vägen, både planerade och improviserade. Många av glasbruken har välbevarade bruksmiljöer, bland annat i Orrefors där den gamla utställningshallen gjorts om till ett museum, och byggnaderna är i sig värda en stunds beundran.

Tillbaka i Målerås kan du ta del av det fascinerande skådespel som det är att se den glödande glasmassan formas till praktfulla kristallskulpturer av olika karaktär. I shopen i Målerås kan du handla kristallprodukter och smycken och i Glasblåsarrummet finns några av Sveriges skickligaste studioglasblåsare representerade. Hantverkshuset inrymmer sju lokala hantverkare, med allt från keramik, fårskinn, smycken och marmelad. Produkter av läder hittar du i Läderfabrikens shop.

På Wärdshuset Hyttan kan du äta lunch, och sommartid även din kvällsmåltid. Från ett panoramafönster ser du rakt in i glasblåsarverkstaden.

Dag 2 - Frukost och hemresa

restaurantFrukost

Efter en god natts sömn väntar en härlig frukost innan det är dags att checka ut. Välkommen åter!

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till 3 dagar före startdatum.
- 3 dagar före startdatum, 100 % av paketets totalpris.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.

1 Omdöme

star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Boendestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outlinestar_outline
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outlinejuli 2018, Helen
Vi hade en givande helg med cykeltur, besök i glasbruk, underbart väder och bra service. Höjdpunkten var nog när vår 12- åring fick prova på glasblåsning på Målerås glasbruk. Fick med en fin egengjord glasskål hem.