shopping_cart
kr
Genom Glasriket till Orrefors
Målerås, Småland (ca 34 km)
1 natt 820 kr / pers
  • doneEn natt på Målerås Vandrarhem B&B
  • done1 x frukost
  • done1 x picknick- och fikapaket
  • done1 x middagskorg inkl dryck
  • doneHyrcykel
  • doneKarta & färdbeskrivning
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneGuidad visning på Målerås Glasbruk
  • doneProva på glasblåsning i Målerås
  • doneHusdjur är välkomna (förbokas)

Inbäddat i den vidsträckta smålandsskogen ligger Målerås, en genuin bruksort där glasframställningen stått i centrum i drygt ett sekel. Cykelturen erbjuder en unik blandning av natur, sjöar, mystik, design och konsthantverk, och inte minst utvandrarbygd.

Målerås är en del av Glasriket, ett område runt Kronobergs- och Kalmars län där man tillverkat munblåst glas sedan 1742.  Genom åren har många glasblåsartekniker experimenterats fram och idag möter du som besökare här både bruksglas och konstglas i världsklass. Nästan alla glasbruk erbjuder sina besökare att prova på att blåsa glas.

I Orrefors finns sommarhyttan Orrefors Park där man kan gå guidade turer. Den gamla stångjärnshammaren Hammarsmedjan är renoverad och fungerar. Även där finns möjlighet till guidade turer, och dessutom ett Smékafé (öppettider).

Övernattning sker på Målerås vandrarhem och B&B som finns inrymt i det nyrenoverade järnvägshotellet från 1890. Vandrarhemmet kan erbjuda fräscha enkel-, dubbel- och flerbäddsrum. Varje morgon dukas en stor frukostbuffé fram. I närområdet finns utmärkta strövområden och flera sjöar som lämpar sig för fiske.

Dag 1

Glasbruksmiljöer, badsjöar och småländsk vildmark

Du cyklar på en blandning av grusvägar och asfalterade småvägar och kan känna doften av skog och sjö samtidigt som du kan njuta av stillheten och den småländska vildmarken och se hagar, stenmurar och de karaktäristiska röda stugorna. På cykelturen passerar du idylliska byar, äldre glasbruksmiljöer, badsjöar och Barkadammen med minnen från flottningsepoken. Det dyker upp flera anledningar till uppiggande stopp längs vägen, både planerade och improviserade. Många av glasbruken har välbevarade bruksmiljöer, bland annat i Orrefors där den gamla utställningshallen gjorts om till ett museum, och byggnaderna är i sig värda en stunds beundran.

Tillbaka i Målerås kan du ta del av det fascinerande skådespel som det är att se den glödande glasmassan formas till praktfulla kristallskulpturer av olika karaktär. I shopen i Målerås kan du handla kristallprodukter och smycken och i Glasblåsarrummet finns några av Sveriges skickligaste studioglasblåsare representerade. Hantverkshuset inrymmer sju lokala hantverkare, med allt från keramik, fårskinn, smycken och marmelad. Produkter av läder hittar du i Läderfabrikens shop.

På Wärdshuset Hyttan kan du uppleva något utöver det vanliga. Mellan juni-september finns det möjlighet att få delta i en äkta småländsk festmåltid med anor från luffarnas tid. Den traditionella hyttsillen tar sin början när glasblåsarna går hem och då dukas långborden upp inne i glashyttan. Kocken har stekt salt sill och det bärs fram plåtar med knaperstekt fläsk, isterband, bakad potatis och äkta småländsk ostkaka. Från ett panoramafönster ser du rakt in i glasblåsarverkstaden. I glasen skummar källarsval öl och det dröjer sällan lång tid innan trubaduren stämmer upp till allsång.

Målerås Vandrarhem B&B
Picknicklunch och middagskorg
34 km
Dag 2

Frukost och hemresa

Efter en god natts sömn väntar en härlig frukost innan det är dags att checka ut. Välkommen åter!

Frukost

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- fri avbokning fram till 3 dagar före avresa.
- 3 dagar före avresa, 100 % av paketets totalpris.

1 Omdöme star_rate star_rate star_rate star_half star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
juli 2018
Helen
Vi hade en givande helg med cykeltur, besök i glasbruk, underbart väder och bra service. Höjdpunkten var nog när vår 12- åring fick prova på glasblåsning på Målerås glasbruk. Fick med en fin egengjord glasskål hem.
- Närmaste flygplats: Kalmar eller Växjö
- Närmaste tågstation: Alvesta eller Växjö och från båda orterna tar du tåget vidare till Nybro
- Bussar tar dig från Nybro till Målerås vandrarhem och B&B
Målerås, Småland

Fler cykelpaket i närheten