shopping_cart
kr
Genom Glasriket till Kosta
Målerås, Småland (ca 33 km)
1 natt 820 kr / pers
 • doneEn natt på Målerås Vandrarhem B&B
 • done1 x frukost
 • done1 x picknick- och fikapaket
 • done1 x middagskorg inkl dryck
 • doneHyrcykel (det finns även barncyklar)
 • doneKarta & färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneGuidade turer på glasbruken i Kosta och Målerås
 • doneGuidad tur i Bruno Mathssons glashus i Kosta
 • doneProva på glasblåsning i både Kosta och Målerås
 • doneGlasblåsning för barn i Målerås (med instruktion av Hytthäxan)
 • doneHyttsill på Wärdshuset Hyttan, Målerås
 • doneHusdjur är välkomna (förbokas)

Mitt i den vackra småländska naturen cyklar du omkring bland stengärdsgårdar, enebackar och glittrande små sjöar. I det här cykelpaketet får du möjlighet att känna historiens vingslag och lära dig mer om glasblåsning på Sveriges äldsta verksamma glasbruk. Här har ugnarna varit igång sedan 1742 och du är välkommen att på nära håll beskåda ett genuint svenskt hantverk.

Övernattning sker på Målerås vandrarhem och B&B som finns inrymt i det nyrenoverade järnvägshotellet från 1890. Vandrarhemmet kan erbjuda fräscha enkel-, dubbel- och flerbäddsrum. Varje morgon dukas en stor frukostbuffé fram. I närområdet runt vandrarhemmet/B&B finns utmärkta strövområden och bra fiskevatten.

Dag 1

Glasbruksmiljöer, badsjöar och småländsk vildmark

Cykelturen slingrar sig genom typiska småländska skogar och du cyklar på mysiga småvägar (ca 80% grus, 20% asfalt). En del av sträckan kommer du att cykla på Kostabanans gamla järnvägsbank. Skogarna dignar på sensommaren och hösten av svamp och bär. Om du missar älgen, skogens konung, under själva cykelturen finns det en 1.3 kilometer lång promenadsträcka längs ett skogshägn där du från ett utkikstorn kan komma nära världens största hjortdjur.

På Kosta glasbruk kan du i skenet av ugnarna följa produktionen av Kosta Bodas produkter, från smältningen av glasmassan till själva glasblåsningen och slipning och målning av glasföremålen. I Kosta finns även 20 000 kvadratmeter shopping för hela familjen med 200 olika internationella varumärken på Kosta Outlet. I anslutning till butiken finns också trivsamma kaféer och matställen där du kan samla energi för cykelturen tillbaka till Målerås. I Kosta kan du även besöka Glashusen, ett radhus med fem separata hus ritade av Bruno Mathsson (1907-1988) – en av Sveriges främsta möbelskapare.

På Wärdshuset Hyttan kan du uppleva något utöver det vanliga. Mellan juni-september finns det möjlighet att få delta i en äkta småländsk festmåltid med anor från luffarnas tid. Den traditionella hyttsillen tar sin början när glasblåsarna går hem och då dukas långborden upp inne i glashyttan. Kocken har stekt salt sill och det bärs fram plåtar med knaperstekt fläsk, isterband, bakad potatis och äkta småländsk ostkaka. Från ett panoramafönster ser du rakt in i glasblåsarverkstaden. I glasen skummar källarsval öl och det dröjer sällan lång tid innan trubaduren stämmer upp till allsång.

Målerås vandrarhem B&B
Picknicklunch & middagskorg
33 km
Dag 2

Frukost och hemresa

Efter en god natts sömn väntar en härlig frukost innan det är dags att checka ut.

I Målerås kan du passa på att handla kristallprodukter, lädervaror, och smycken. I Glasblåsarrummet finns några av Sveriges skickligaste studioglasblåsare representerade. Hantverkshuset inrymmer totalt sju lokala hantverkare under samma tak. Här hittar du allt från keramik, fårskinn, smycken och marmelad. Det är värt ett besök innan hemresan!

Frukost

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- fri avbokning fram till 3 dagar före avresa.
- 3 dagar före avresa, 100 % av paketets totalpris.

1 Omdöme star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
juli 2019
Stina Pettersson
Lättcyklat på överraskande fina grusvägar. Hyrcyklarna var bättre än de vi har hemma. Ett extra plus för detaljerad karta så att det var enkelt att hitta rätt. Lyckad aktivitet.
- Närmaste flygplats: Kalmar eller Växjö
- Närmaste tågstation: Alvesta eller Växjö och från båda orterna tar du tåget vidare till Nybro
- Bussar tar dig från Nybro till Målerås vandrarhem och B&B
Målerås, Småland

Fler cykelpaket i närheten