Genom Glasriket till Kosta
Cykling: 33 km med start i Målerås, Småland
1 010 kr/pers (1 natt)
sell
Pris
1 010 kr/pers
hotel
Boende
1 natt
directions_bike
Cykling
33 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Målerås Vandrarhem B&B
 • done1 x frukost
 • done1 x färdkost
 • done1 x kvällsmåltid inkl lättdryck och kaffe
 • doneDamcykel, 3-växlar med cykelkorg och cykelväska (barncykel finns också)
 • doneKarta & färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 100 kr/natt
 • doneGuidade turer på glasbruken i Kosta och Målerås
 • doneGuidad tur i Bruno Mathssons glashus i Kosta
 • doneSkapa din egen glasskulptur i både Kosta och Målerås
 • doneGlasblåsning för barn i Målerås

Mitt i den vackra småländska naturen cyklar du omkring bland stengärdsgårdar, enebackar och glittrande små sjöar. I det här cykelpaketet får du möjlighet att känna historiens vingslag och lära dig mer om glasblåsning på Sveriges äldsta verksamma glasbruk. Här har ugnarna varit igång sedan 1742 och du är välkommen att på nära håll beskåda ett genuint svenskt hantverk.

Övernattning sker på Målerås vandrarhem B&B som finns inrymt i det nyrenoverade järnvägshotellet från 1890. Vandrarhemmet kan erbjuda fräscha enkel-, dubbel- och flerbäddsrum. Varje morgon dukas en frukostbuffé fram. I närområdet runt vandrarhemmet/B&B finns utmärkta strövområden och bra fiskevatten.

Du cyklar på byvägar och gamla landsvägar med låg trafik, men det förekommer cykling kortare sträckor på mer trafikerade vägar för att komma till och från det lågtrafikerade vägnätet.

Dag 1 - Glasbruksmiljöer, badsjöar och småländsk vildmark

hotelMålerås vandrarhem B&B
restaurantFärdkost och kvällsmåltid
33 km

Cykelturen slingrar sig genom typiska småländska skogar och du cyklar på mysiga småvägar (ca 80% grus, 20% asfalt). En del av sträckan kommer du att cykla på Kostabanans gamla järnvägsbank. Skogarna dignar på sensommaren och hösten av svamp och bär. Om du missar älgen, skogens konung, under själva cykelturen finns det en 1.3 kilometer lång promenadsträcka längs ett skogshägn där du från ett utkikstorn kan komma nära världens största hjortdjur.

På Kosta glasbruk kan du i skenet av ugnarna följa produktionen av Kostas produkter, från smältningen av glasmassan till själva glasblåsningen och slipning och målning av glasföremålen. I Kosta finns även 20 000 kvadratmeter shopping för hela familjen med 200 olika internationella varumärken på Kosta Outlet. I anslutning till butiken finns också trivsamma kaféer och matställen där du kan samla energi för cykelturen tillbaka till Målerås. I Kosta kan du även besöka Glashusen, ett radhus med fem separata hus ritade av Bruno Mathsson (1907-1988) – en av Sveriges främsta möbelskapare.

På Wärdshuset Hyttan kan du äta lunch, och sommartid även kvällsmåltid. Från ett panoramafönster ser du rakt in i glasblåsarverkstaden.

Dag 2 - Frukost och hemresa

restaurantFrukost

Efter en god natts sömn väntar en härlig frukost innan det är dags att checka ut.

I Målerås kan du passa på att handla kristallprodukter, lädervaror, och smycken. I Glasblåsarrummet finns några av Sveriges skickligaste studioglasblåsare representerade. Hantverkshuset inrymmer flera lokala hantverkare under samma tak. Här hittar du allt från keramik, fårskinn, smycken och marmelad. Det är värt ett besök innan hemresan!

Cykelpaketet betalas direkt till arrangören.

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till 3 dagar före startdatum.
- 3 dagar före startdatum, 100 % av paketets totalpris.

2 Omdömen

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
maj 2023, Anne L.
En trevlig tur i vackert landskap. Möjlighet att stanna och titta på sevärdheter eller glasbruk med jämna mellanrum. Många ställen att fika på längs vägen men på försäsongen är det inte så många ställen som har öppet. /Anne L
juli 2019, Stina Pettersson
Lättcyklat på överraskande fina grusvägar. Hyrcyklarna var bättre än de vi har hemma. Ett extra plus för detaljerad karta så att det var enkelt att hitta rätt. Lyckad aktivitet.