Fyra vackra byar i Värmland
Cykling: 200 km med start i Sunne, Värmland
6 435 kr/pers (3 nätter)
sell
6 435 kr / pers
hotel
3 nätter
directions_bike
200 km

Allt detta ingår

 • done3 x nätter (del i dubbelrum) Superior rum med sjöutsikt
 • done3 x frukostbuffé
 • done3 x herrgårdsmiddag (3 rätter) exkl dryck
 • doneBadrock och tofflor att låna
 • doneTillgång till Drottning Kristinas badstuga
 • doneFärdhandledning vid ankomst för planering av cykelturer
 • doneGratis Wifi och fri parkering

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompetteras lätt med en eller två dagar
 • doneDrottning Kristinas eller Selma Lagerlöfs svit: 1 000 kr /dygn
 • doneEnkelrumstillägg: 300 kr/dygn
 • doneHyrcykel inkl hjälm: 200 kr/dag
 • doneLunchpaket: 125 kr/person/dag
 • doneAvbokningsskydd: 100 kr/person (fritt att avboka fram till 24 timmar innan ankomst)
 • doneMTB cykel bokas direkt hos Abbas MTB Specialist i Sunne (mobil 070- 644 40 50).

Här cyklar du mellan vackra kyrkbyar i den värmländska litteraturens hjärta. Såväl Selma Lagerlöf som Göran Tunström har skrivit om trakten kring Sunne och sjön Frykens glittrande vatten. Den långsmala sjön, de blånande höjderna och det rika odlingslandskapet som följer sjön från söder till norr. Du kommer att hitta ett speciellt lugn i landskapet runt sjön Fryken och kan njuta av att bo på en historisk herrgård mitt i det vackra Värmland. Maten du äter är lagad på lokala råvaror med smaker hämtade direkt från skog, mark och sjö. Det här är ett cykelpaket som gör alla sinnen glada! 

Drottning Kristina utnämnde Ulvsby herrgård till säteri på 1600-talet för att senare lägga beslag på herrgården helt för egen del. Selma Lagerlöf skriver om Ulvsby som Länsmansgården i romanen Gösta Berlings Saga, och hon fick Nobelpriset i litteratur som första svensk och kvinna.

Cykelturen går mestadels på lugna asfalterade landsvägar i jordbrukslandskap, i skogsbygd och utmed sjöar. En och annan gammal grusväg kan dyka upp på turen. En kort sträcka, ca 600 meter, går på mer trafikerad väg – här cyklar du lugnt och försiktigt. Det är ganska flackt, bara några svaga lutningar här och där. Ta tid att stanna för ett svalkande dopp, hänförs av vacker utsikt och spännande möten med konsten runt sjön. På kvällen kopplar du av i Drottning Kristinas badstuga och njuter av en välkomponerad 3-rätters middag.

Hur många sagolika byar i Sunne vill du cykla till?

Två dygn & två byar SEK 4290 kr per person (enkelrumstillägg 600 kr).
Tre dygn & tre (kanske fyra byar) 6435 kr per person (enkelrumstillägg 900 kr).
Fjärde natt inklusive middag 2145 kr per person (enkelrumstillägg 300 kr).

Det finns så mycket att upptäcka inom cykelavstånd och paketet innehåller tre övernattningar. Du kan även välja två nätter, eller förlänga din vistelse med en fjärde natt. Samtliga varianter börjar på Ulvsby herrgård som ligger på västra sidan av Fryken cirka 3 kilometer norr om Sunne centrum. Öppettiderna på besöksmålen kan variera, se varje ställes hemsida eller prata med oss på Ulvsby. Medtag gärna liten ryggsäck och egen termos att ha med på turen. Lunchpaket med kaffe/te kan erbjudas och Du gör den direkt vid frukosten själv.  

Dag 1

Cykla till Östra Ämtervik - stanna till hos Selma och Alma

Selma Lagerlöf Mårbacka

Cykla genom Sunne centrum, stanna gärna och köp nybakade bullar i något av byns bagerier. Ta cykelbanan ut ur Sunne och följ sedan den lilla landsvägen, som slingrar sig genom det öppna landskapet, ända fram till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka. Stanna till vid Mårbacka och hör mer om Sveriges första nobelpristagare i litteratur och den första kvinnan i Svenska Akademin. Samma stol som Sara Danius - nr sju.

Passa på och ät en enklare lunch på Mårbacka. Söderut väntar små och stora konstupplevelser - kika in på Södra Ås Konst o Kultur och det lilla ockarinamakeriet, missa inte Alma Löv Museum där du möter nationellt och internationellt uppskattade konstnärer. Stanna till vid någon badbrygga utmed Fryken och njut av ett svalkande dopp.

På väg tillbaka till Sunne och Ulvsby herrgård passerar du Östra Ämtervik som figurerar i Selmas berättelser och där Selma Lagerlöfs familjegrav finns. Rulla vidare in mot Sunne och vidare till Ulvsby herrgård, och en avkopplande stund i Drottning Kristinas badstuga. På kvällen serveras en läcker middag i herrgårdens matsal med utsikt över sjön. Beräknad cykeltid ca 3 timmar exkl besök och pauser.

Ulvsby herrgård, Sunne
Middag
ca 46 km
Dag 2

Cykla till Lysvik - kika på konst

Lysvik Fryken

Cykla genom Sunne centrum och följ cykelvägen mot Lysvik. Vid Björkefors herrgård svänger du av mot Fryken och följer den gamla vägen som slingrar fram utmed sjön. Lysvik är en livlig liten by med butik, glasscafé som lockar folk från när & fjärran och restaurangen Frykens Pärla som ligger precis invid sjökanten på Fryken. Här passar det fint att stanna till för en god lunch och kanske en kall öl. Titta in hos keramiken Solsieg och upplev intressant konst. Köp gärna med lite cykelgodis i den lilla butiken mitt i byn.

Turen fortsätter genom det vackert lantliga landskapet mot Mallbacken. Känd för sitt framgångsrika fotbollslag som just nu spelar i elitettan. Stanna till vid strandvallen, har ni tur så pågår träning eller match. Utmed vägen väntar konstupplevelser - kika in på Galleri Träsmak, titta in i ateljén hos konstnären Per Pedersens i Tjustersby och konstnären Katarina Gåsste i Sunne. Passa även på att kika in på Galleri Björken mitt i Sunne.

Trampa in till Sunne, passa på att strosa runt i de fina små butikerna, och sen vidare till Ulvsby herrgård, och en avkopplande stund i Drottning Kristinas badstuga. På kvällen serveras en läcker middag i herrgårdens matsal med utsikt över sjön. Beräknad cykeltid ca 3,5 timmar exkl besök och pauser.

Ulvsby herrgård, Sunne
Frukost och middag
ca 52 km
Dag 3

Cykla till Västra Ämtervik - besök skulpturparken Rottneros Park

Rottneros skulpturpark

Cykla genom Sunne centrum och följ cykelvägen mot Rottneros. Stanna till och besök Rottneros Park, som är en av Europas märkligaste skulpturparker. Hundratalet skulpturer omgivna av vackra trädgårdar och världsklass - mitt i det värmländska skogslandskapet. Stanna till, förundras över den märkliga parken skapad av en man som satte skönhet framför allt. Passa på och ta en "gofika" i den vackra miljön.

Fortsätt mot kyrkbyn Västra Ämtervik. På vägen passerar du Rottneros Bruk som är ett av Sveriges äldsta pappersbruk. Fortsätt på den gamla vägen som slingrar utmed sjön. Västra Ämtervik är en charmig by och med lång konstnärstradition. Kika in på Sillegården som ligger vid Fryken. Ett sommarpensionat från tidigt 1900-tal, skapad av textilkonstnären Ida Sahlström. Idag finns här konstutställningar, hantverksbutik, restaurang och kafé.

Nästa stopp kan vara Kulinrika Mat & Vingård vid sjön Aplungen. Här kan du handla Kulinarikas läckra produkter som görs på äpplen. Rulla vidare till Sunne och Ulvsby herrgård och avkoppling i Drottning Kristinas badstuga. På kvällen serveras en läcker middag i herrgårdens matsal med utsikt över sjön. Beräknad cykeltid ca 3,8 timmar exkl besök och pauser.

Ulvsby herrgård, Sunne
Frukost och middag
ca 56 km
Dag 4

Cykla till Gräsmark - upplev natur, finnkultur och matkultur

Ulvsby herrgård cykelsemester

Cykla från Ulvsby och följ vägen mot Gräsmark. Vägen går genom skogslandskap och utmed sjön Rottnen. Stanna till vid Gettjärnsklätten och gå upp till toppen. Här finns hänförande utsikt och en unik flora. Upplev cirka 50 kilometer värmländsk skönhet och kultur! Ät lunch på den gamla prostgården. Här finns Kerstin som driver krogen Kalasmakeriet med riktigt svenskt smörgåsbord - på söndagar. Andra dagar finns vällagad lunch.

Sväng förbi Gräsmarks hembygdsgård och kika in i en äkta finsk rökstuga. Här finns byggnader och samlingar från olika epoker i byns historia. Allt från 1600-talet när finländare invandrade till trakterna kring Gräsmark, ”Svedjefinnarna”. Här finns en så kallad rökstuga bevarad och med tillbyggd svenskstuga. I Asphagsstugan kan man kika in till storbonden som bodde här på 1800-talet. Passa på att fika i kaféet i den gamla vackra gården - och har du tur finns det kakor bakade på skrädmjöl. Här kan man även smaka på Nävgröt - traditionellt värmländskt. Hembygdsgården har öppet sommartid och nävgröt brukar serveras på fredagar.

Turen fortsätter på sydvästra sidan av sjön Rottnen som är en förkastningssjö med sandbankar och vikar. Passa på att ta ett dopp och njut av stillhet och ro. Ski Sunne - ett klassiskt ställe för utförsåkning. Stanna till och ta ett styrkepass för benen. Gör omvänt - ta dig uppför backarna och njut av sagolik utsikt över Värmland. Beräknad cykeltid ca 3,5 timmar exkl besök och pauser.

Kanske stannar du en extra natt, och avslutar dagen med en härlig herrgårdsmiddag innan det är dags för hemresa? Varmt välkommen tillbaks till Värmland och Ulvsby herrgård!

Frukost
ca 52 km

Aktuella avbeställningskostnader:
Fritt att OMBOKA till samma värde, fram till 24 timmar innan startdatum.
Avbokningsskydd: SEK 100 per person (fritt att AVBOKA fram till 24 timmar innan startdatum).

Betalning via förskottsfaktura vid bokning av cykelpaketet.

12 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2022
,
Monika G.
Vi saknade en riktig detaljerad cykelkarta med alla turer inritade. Herrgården höll hög klass. Så trevligt.
Svar från arrangören
Tack för att ni gästade oss och tog tid att lämna ett omdöme. Vi är glada att ni hade det bra hos oss och kunde koppla av. Tack för återkoppling på om kartor och cykelvägar, och vi håller på att ta fram cykelkartor. Vi hoppas också att cykelvägarna runt Sunne kommer att byggas ut än mer. Önskar er en fortsatt fin sommar! Vänlig hälsning Marianne, vd
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juni 2022
,
Marie L.
Boende; mycket tillmötesgående personal och vi fick uppgraderat rum. Cykelpaketet: total avsaknad av i formation om detaljerad cykelvägar där det fanns, förslag: gör en detaljerad cykelkarta för varje utflykt. Skulle uppskatta att hyra en elcykel.
Svar från arrangören
Tack för att ni gästade oss och tog tid att lämna ett omdöme. Vi är glada att ni hade det bra hos oss och kunde koppla av. Tack för återkoppling på om kartor och cykelvägar, och vi håller på att ta fram cykelkartor. Vi hoppas också att cykelvägarna runt Sunne kommer att byggas ut än mer. Önskar er en fortsatt fin sommar! Vänlig hälsning Marianne, vd
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
augusti 2021
,
Marie S.
Även för en van cyklist var cykeltid inte överensstämmande med verkligheten. Nästan lite onödig uppgift som blev vilseledande räcker med avståndet.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
augusti 2021
,
Ingrid C.
Dåligt med cykelvägar, mycket landsvägscykling med smala vägrenar.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
augusti 2021
,
Karin W.
Fantastiskt det mesta. Det var inte så cykelvönligt på flera ställen men väldigt vackert. Boendet var fantastiskt.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2021
,
Marie T.
Beskrivningen över rutterna var inte så förstålig men med hjälp av gps gick det bra. Sedan var det mer trafikerad väg än vad jag hade trott men det gick bra ändå. Mycket god mat och trevlig personal.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2021
,
Karin T.
Saknade bra karta/vägbeskrivning, det var mkt svårt att hitta rätt. Tur att det fanns folk att fråga om vägen. Mycket att uppleva längs vägarna! Kan jmföra med cyklingen i Halland, som hade mkt bättre vägbeskrivning. Mkt trevligt boende, tyvärr bristfällig dusch hos mig. Men mkt nöjd ändå!
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2021
,
Lisbeth P.
Fint boende, otroligt bra mat. Fin personal. Kartan var inte den bästa.
star_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
juni 2021
,
Ann-Margreth L.
Vissa rundor lite svår cyklade på grund av vägarbete. Mycket på landsväg men trevligt bemötande på alla besöksmål.
Svar från arrangören
Hej Ann-Margreth L,

Tack för att ni gästade oss och för att du tog tid att lämna ett omdöme. Tack även för att du uppmärksammade mig på cykelvägarna, jag ska se över beskrivningarna och markera de turer som är lite mer kuperade. Ta gärna kontakt med mig när det gäller matupplevelsen, så jag får veta mer. Vad roligt att ni uppskattade den värmländska öppenheten och vi är glada över att ni blev väl bemötta ute i kyrkbyarna. Önskar dig en fortsatt fin sommar!
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
augusti 2020
,
Gunilla Ljusebråten
Hade behövt en mer detaljerad karta, särskilt när vi cyklade till Västra Ämtervik var mycket svårt att hitta rätt. Ni får nog ta fram en betydligt bättre vägbeskrivning.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
augusti 2020
,
Felicia
Överlag en mycket trevlig upplevelse! Dock var föreslagna dagsturer väldigt ambitiösa och vi upplevde att det tog lite längre tid än angivet att ta sig runt.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
juni 2020
,
Camilla Koebe
Mycket bra boende, mat, bemötande. Vackra omgivningar med bra utflyktsmål. Delvis cykling i viss trafik. Cyklar ok.