Fyra vackra byar i Värmland
Cykling: 206 km med start i Sunne, Värmland
6 435 kr/pers (3 nätter)
sell
Pris
6 435 kr/pers
hotel
Boende
3 nätter
directions_bike
Cykling
206 km

Allt detta ingår

 • done3 x nätter (del i dubbelrum) Superior rum med sjöutsikt
 • done3 x frukostbuffé
 • done3 x herrgårdsmiddag (3 rätter) exkl dryck
 • doneBadrock och tofflor att låna
 • doneTillgång till Drottning Kristinas badstuga
 • doneFärdhandledning vid ankomst för planering av cykelturer
 • doneGratis wifi och fri parkering

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompetteras lätt med en eller två dagar
 • doneDrottning Kristinas eller Selma Lagerlöfs svit: 1 000 kr /dygn
 • doneEnkelrumstillägg: 300 kr/dygn
 • doneHyrcykel inkl hjälm: 200 kr/dag
 • doneLunchpaket: 125 kr/person/dag
 • doneAvbokningsskydd: 100 kr/person (fritt att avboka fram till 24 timmar innan ankomst)
 • doneMTB cykel bokas direkt hos Abbas MTB Specialist i Sunne (mobil 070- 644 40 50).

Här cyklar du mellan vackra kyrkbyar i den värmländska litteraturens hjärta. Såväl Selma Lagerlöf som Göran Tunström har skrivit om trakten kring Sunne och sjön Frykens glittrande vatten. Den långsmala sjön, de blånande höjderna och det rika odlingslandskapet som följer sjön från söder till norr. Du kommer att hitta ett speciellt lugn i landskapet runt sjön Fryken och kan njuta av att bo på en historisk herrgård mitt i det vackra Värmland. Maten du äter är lagad på lokala råvaror med smaker hämtade direkt från skog, mark och sjö. Det här är ett cykelpaket som gör alla sinnen glada!

Drottning Kristina utnämnde Ulvsby herrgård till säteri på 1600-talet för att senare lägga beslag på herrgården helt för egen del. Selma Lagerlöf skriver om Ulvsby som Länsmansgården i romanen ”Gösta Berlings Saga”.

Cykelturen går mestadels på lugna asfalterade landsvägar i jordbrukslandskap, i skogsbygd och utmed sjöar. En och annan gammal grusväg kan också dyka upp på turen. Det finns en kort sträcka, ca 600 meter, som går längs med en mer trafikerad väg – här cyklar du lugnt och försiktigt. I övrigt är det ganska flackt, bara några svaga lutningar här och där. Ta tid att stanna för ett svalkande dopp, hänförs av vacker utsikt och spännande möten med konsten runt sjön. Till kvällen kopplar du av i Drottning Kristinas badstuga och njuter av en välkomponerad trerätters middag.

Ulvsby herrgård, som ligger ca 3 km norr om Sunne centrum på västra sidan av Fryken, är utgångspunkten för din cykelresa. Det finns mycket att upptäcka på cykel inom bekvämt avstånd. Det här paketet innehåller tre nätter som grund, men kan lätt kortas ner till två nätter eller byggas på med en extranatt. Öppettiderna för besöksmålen varierar, så se respektive hemsida eller ta kontakt med oss för mer information. Vi rekommenderar att du tar med en liten ryggsäck och en egen termos. Lunchpaket med kaffe/te kan erbjudas och du kan själv packa dem vid frukosten.

Hur många sagolika byar i Sunne vill du cykla till?

Två dygn (två byar): 4 290 kr per person (enkelrumstillägg 600 kr).
Tre dygn (tre till fyra byar): 6 435 kr per person (enkelrumstillägg 900 kr).

En extranatt inklusive middag: 2 145 kr per person (enkelrumstillägg 300 kr).

Dag 1 - Cykla till Östra Ämtervik - stanna till hos Selma och Alma

hotelUlvsby herrgård, Sunne
restaurantMiddag
46 km
Selma Lagerlöf Mårbacka

Du börjar dagen med att cykla genom Sunne centrum. Här kan du gärna stanna och köpa med dig nybakade bullar i något av byns bagerier. Ta cykelbanan ut ur Sunne och följ sedan den lilla landsvägen som slingrar sig genom det öppna landskapet, ända fram till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka. Stanna till och hör mer om Sveriges första nobelpristagare i litteratur och den första kvinnan i Svenska Akademin.

Passa på och ät en enklare lunch på Mårbacka. Söderut väntar små och stora konstupplevelser - kika in på Södra Ås Konst o Kultur och det lilla ockarinamakeriet. Missa inte Alma Löv Museum där du möter nationellt och internationellt uppskattade konstnärer. Stanna till vid någon badbrygga utmed Fryken och njut av ett svalkande dopp.

På väg tillbaka till Sunne och Ulvsby herrgård passerar du Östra Ämtervik som figurerar i Selmas berättelser och där även Selma Lagerlöfs familjegrav finns. Rulla vidare in tillbaka mot Sunne och vidare till Ulvsby herrgård. Här väntar en avkopplande stund i Drottning Kristinas badstuga. Till kvällen serveras en läcker middag i herrgårdens matsal med utsikt över sjön.

Dag 2 - Cykla till Lysvik - kika på konst

hotelUlvsby herrgård, Sunne
restaurantFrukost och middag
52 km
Lysvik Fryken

Cykla genom Sunne centrum och följ cykelvägen mot Lysvik. Vid Björkefors herrgård svänger du av mot Fryken och följer den gamla vägen som slingrar fram utmed sjön. Lysvik är en livlig by med en butik, ett glasscafé och en restaurang som heter Frykens Pärla. Restaurangen ligger precis vid sjökanten på Fryken och lockar folk från när och fjärran. Här passar det fint att stanna till för en god lunch och kanske en kall öl. Titta in hos keramiken Solsieg och upplev intressant konst. Köp gärna med lite cykelgodis i den lilla butiken mitt i byn.

Turen fortsätter genom det vackra landskapet till Mallbacken, som är känt för sitt framgångsrika fotbollslag i elitettan. Vid Strandvallen kan du stanna och, om du har tur, titta på en träning eller match. Längs vägen väntar spännande konstupplevelser, som att besöka Galleri Träsmak eller att titta in i ateljéerna hos konstnärerna Per Pedersens i Tjustersby och Katarina Gåsste i Sunne. Missa inte heller Galleri Björken mitt i Sunne.

Trampa in i Sunne och upplev småstadens charm genom att strosa runt bland de fina små butikerna. Sedan fortsätter du tillbaka till Ulvsby Herrgård, där du åter igen kan koppla av i Drottning Kristinas badstuga. På kvällen serveras en läcker middag i herrgårdens matsal.

Dag 3 - Cykla till Västra Ämtervik - besök skulpturparken Rottneros Park

hotelUlvsby herrgård, Sunne
restaurantFrukost och middag
56 km
Rottneros skulpturpark

Cykla genom Sunne centrum och följ den vackra cykelvägen mot Rottneros, där du kan upptäcka en av Europas mest unika skulpturparker. Med hundratals skulpturer som smälter samman med de omgivande trädgårdarna, är Rottneros Park en sann skönhet mitt i Värmlands vildmark. Stanna till och förundras över den märkliga parken skapad av en man som satte skönhet framför allt. Passa på och ta en "gofika" i den vackra miljön.

Fortsätt mot kyrkbyn Västra Ämtervik. På vägen passerar du Rottneros Bruk som är ett av Sveriges äldsta pappersbruk. Fortsätt på den gamla vägen som slingrar utmed sjön. Västra Ämtervik är en charmig by och med lång konstnärstradition. Kika in på Sillegården som ligger vid Fryken. Ett sommarpensionat från tidigt 1900-tal skapad av textilkonstnären Ida Sahlström. Idag finns här konstutställningar, hantverksbutik, restaurang och kafé.

Nästa stopp kan vara Kulinrika Mat & Vingård vid sjön Aplungen. Här kan du handla Kulinarikas läckra produkter som görs på äpplen. Avsluta dagen på Ulvsby Herrgård, där du kan koppla av i Drottning Kristinas badstuga och njuta av en utsökt middag i herrgårdens matsal.

Dag 4 - Cykla till Gräsmark - upplev natur, finnkultur och matkultur

restaurantFrukost
52 km
Ulvsby herrgård cykelsemester

Cykla från Ulvsby och följ vägen mot Gräsmark. Följ vägen genom ett vackert skogslandskap och längs sjön Rottnen. Stanna vid Gettjärnsklätten och gör en kort vandring upp till toppen för att njuta av den fantastiska utsikten och den unika floran. Upplev cirka 50 kilometer värmländsk skönhet och kultur! Njut av en lunch på den gamla prostgården. Här finns Kerstin som driver krogen Kalasmakeriet och som erbjuder en autentisk svensk smörgåsbordsupplevelse på söndagar. På andra dagar serveras en vällagad lunch.

Sväng förbi Gräsmarks hembygdsgård och kika in i en äkta finsk rökstuga. Här finns byggnader och samlingar från olika epoker i byns historia. Bland annat från 1600-talet när finländare, även kallade ”Svedjefinnarna”, invandrade till trakterna. Här finns en rökstuga bevarad och med tillbyggd svenskstuga. Gör ett besök i Asphagsstugan för en titt på livet hos storbonden på 1800-talet. Passa på att fika i kaféet i den gamla vackra gården - och har du tur finns det kakor bakade på skrädmjöl. Prova även den traditionella värmländska nävgröten. Hembygdsgården är öppen under sommarsäsongen och nävgröt serveras vanligtvis på fredagar.

Fortsätt din resa längs sydvästra sidan av sjön Rottnen, en förkastningssjö med sandbankar och vikar där du kan ta ett skönt dopp och njuta av stillheten. På Ski Sunne kan du vintertid uppleva den klassiska utförsåkningen. Sommartid ger det istället ett tillfälle för ett styrkepass för cykelbenen. Börja äventyret uppför backarna och njut av den fantastiska utsikten över Värmland.

Kanske stannar du en extra natt, och avslutar dagen med en härlig herrgårdsmiddag innan det är dags för hemresa? Varmt välkommen tillbaks till Värmland och Ulvsby herrgård!

Betalning via förskottsfaktura vid bokning av cykelpaketet.

Kostnadsfri avbokning fram till klockan 15 fem dagar innan ankomst, därefter 100%.
Med avbokningsskydd (pris 100 kr) kan kostnadsfri avbokning göras fram till klockan 15 dagen före ankomst, därefter 100%.

14 Omdömen

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
augusti 2023, Peder G.
Boende, mat, badtunna - perfekt kunde inte bli bättre. Cykel Mårbacka - gpx karta och beskrivning - helt ok Cykel Rottneros - Kulinariska - delar på skogväg t.o.m privat väg - borde specificerats. Cykel - Lysvik - bara halva vägen gpx i filen? Cykel - Gräsmarksrundan - gpx filen är inte ens nära vart den borde vara i detaljnivå.
Svar från arrangören
Hej Peder,
Tack för att ni valde att gästa Ulvsby herrgård när ni bokade en cykelresa genom Sweden by Bike. Vad roligt att ni haft det bra och kopplat av hos oss. Vi arbetar vidare med att utveckla cykling, cykelvägar mm och ser fram emot att det snart kommer byggas en cykelväg från Sunne centrum och med en sträckning förbi oss. Vi rekommenderar inga privata vägar att cykla på men det kan finnas mindre vägar som kan uppfattas som privata. Vi önskar fortsatt fin sommar och hoppas få träffa er snart igen! Vänliga hälsningar Isabell/Ulvsby Herrgård
juni 2023, Monica D.
Skulle underlätta om det fanns bättre kartor på plats. Behov av uppdatering av platser som nämns som värda att besöka.
Svar från arrangören
Hej! Tack för din feedback. Digitala kartor är på gång och vi håller på med uppdateringar för besöksmålen. Vänliga hälsningar Isabell/Ulvsby Herrgård.
juli 2022, Monika G.
Vi saknade en riktig detaljerad cykelkarta med alla turer inritade. Herrgården höll hög klass. Så trevligt.
Svar från arrangören
Tack för att ni gästade oss och tog tid att lämna ett omdöme. Vi är glada att ni hade det bra hos oss och kunde koppla av. Tack för återkoppling på om kartor och cykelvägar, och vi håller på att ta fram cykelkartor. Vi hoppas också att cykelvägarna runt Sunne kommer att byggas ut än mer. Önskar er en fortsatt fin sommar!

Vänlig hälsning Marianne, vd
juni 2022, Marie L.
Boende; mycket tillmötesgående personal och vi fick uppgraderat rum. Cykelpaketet: total avsaknad av i formation om detaljerad cykelvägar där det fanns, förslag: gör en detaljerad cykelkarta för varje utflykt. Skulle uppskatta att hyra en elcykel.
Svar från arrangören
Tack för att ni gästade oss och tog tid att lämna ett omdöme. Vi är glada att ni hade det bra hos oss och kunde koppla av. Tack för återkoppling på om kartor och cykelvägar, och vi håller på att ta fram cykelkartor. Vi hoppas också att cykelvägarna runt Sunne kommer att byggas ut än mer. Önskar er en fortsatt fin sommar!

Vänlig hälsning Marianne, vd
augusti 2021, Marie S.
Även för en van cyklist var cykeltid inte överensstämmande med verkligheten. Nästan lite onödig uppgift som blev vilseledande räcker med avståndet.
augusti 2021, Ingrid C.
Dåligt med cykelvägar, mycket landsvägscykling med smala vägrenar.
augusti 2021, Karin W.
Fantastiskt det mesta. Det var inte så cykelvönligt på flera ställen men väldigt vackert. Boendet var fantastiskt.
juli 2021, Marie T.
Beskrivningen över rutterna var inte så förstålig men med hjälp av gps gick det bra. Sedan var det mer trafikerad väg än vad jag hade trott men det gick bra ändå. Mycket god mat och trevlig personal.
juli 2021, Karin T.
Saknade bra karta/vägbeskrivning, det var mkt svårt att hitta rätt. Tur att det fanns folk att fråga om vägen. Mycket att uppleva längs vägarna! Kan jmföra med cyklingen i Halland, som hade mkt bättre vägbeskrivning. Mkt trevligt boende, tyvärr bristfällig dusch hos mig. Men mkt nöjd ändå!
juli 2021, Lisbeth P.
Fint boende, otroligt bra mat. Fin personal. Kartan var inte den bästa.
juni 2021, Ann-Margreth L.
Vissa rundor lite svår cyklade på grund av vägarbete. Mycket på landsväg men trevligt bemötande på alla besöksmål.
Svar från arrangören
Hej Ann-Margreth L. Tack för att ni gästade oss och för att du tog tid att lämna ett omdöme. Tack även för att du uppmärksammade mig på cykelvägarna, jag ska se över beskrivningarna och markera de turer som är lite mer kuperade. Ta gärna kontakt med mig när det gäller matupplevelsen, så jag får veta mer. Vad roligt att ni uppskattade den värmländska öppenheten och vi är glada över att ni blev väl bemötta ute i kyrkbyarna. Önskar dig en fortsatt fin sommar!
augusti 2020, Gunilla Ljusebråten
Hade behövt en mer detaljerad karta, särskilt när vi cyklade till Västra Ämtervik var mycket svårt att hitta rätt. Ni får nog ta fram en betydligt bättre vägbeskrivning.
augusti 2020, Felicia
Överlag en mycket trevlig upplevelse! Dock var föreslagna dagsturer väldigt ambitiösa och vi upplevde att det tog lite längre tid än angivet att ta sig runt.
juni 2020, Camilla Koebe
Mycket bra boende, mat, bemötande. Vackra omgivningar med bra utflyktsmål. Delvis cykling i viss trafik. Cyklar ok.