Enköpings vackra parker
Enköping, Uppland
Cykeltur fr. 99 kr / pers
  • doneKarta och färdbeskrivning
  • doneFolder om Enköpings parker
  • doneÖvernattning på cykelvänligt boende
  • doneHyrcykel

Ibland brukar man kalla Enköping för Sveriges närmaste stad. Det lär ligga 38 städer inom en radie på bara 12 mil. Närheten går igen även i denna cykeltur i stadens centrala delar. Temat är ett annat av stadens kännetecken, nämligen de många vackra parkerna. 

Det här är ett cykelpaket med korta avstånd som inte är fysiskt krävande. Ibland passar det bäst att leda cykeln. Som alltid när man rör sig inne i en stad ska man vara uppmärksam på trafiken. Enköping har totalt 26 parker, sex rondellplanteringar och 19 idéträdgårdar.

Enköping har haft som strategi att satsa på många fina parker istället för en enda stor stadspark. De minsta kallas för fickparker. Den som ligger bakom det här sättet att tänka heter Stefan Mattsson och är tidigare stadsträdgårdsmästare i Enköping. En strategi som gör att du får en trevlig cykeltur runt i staden!

En park du absolut inte ska missa heter Drömparken. Den är utformad av den holländske trädgårdsarkitekten Piet Oudolf och är full av vackra perenna (fleråriga) växter. Och vad sägs om anrika Afzelii plan, Blå trädgård eller Klosterparken med spår av gamla tiders franciskanermunkar?

Du som är intresserad av att höra en riktig expert berätta om parkerna och deras växtlighet kan gå med en guidad tur eller boka in din egen guide via turistbyrån (Rådhusgatan 3, i samma hus som Enköpings museum). Under turen får du lära dig om de olika parkernas karaktär samt om bakgrund och syfte med de olika anläggningarna. Guiden berättar även om de olika växterna, anläggning och skötsel. Här hittar du mer information om Enköpings vackra parker.

Enköping, Uppland

Fler cykelpaket i närheten