Eko i ditt inre
Södertälje, Södermanland (ca 40 km)
Cykeltur fr. 295 kr / pers
  • doneKarta med detaljerad färdväg (gpx-fil eller som pdf)
  • doneResguide (pdf) med sevärdheter och bakgrundshistoria
  • doneMaterialet kan enkelt laddas ner i mobilen eller skrivas ut i förväg
  • doneKulturarvskortet: 200 kr/person (ger dig upp till 50% rabatt på entréavgiften till över 300 museer, slott, gårdar och andra kultursevärdheter runtom i Sverige)

I bördiga Södermanland är steget aldrig långt till gastronomiska fröjder. Södertälje blev vid förra sekelskiftet känt för de kringlor som turisterna erbjöds att köpa av lokala entreprenörer. Idag har staden ett brett utbud av mat från olika kulturer. Närbelägna Ytterjärna är ett centrum för ekologiska livsmedel och ekologisk matlagning som bjuder på många hälsosamma och smakfulla upplevelser. Dit går den här cykelturen som förhoppningsvis ger eko i ditt inre.   

Utgångspunkten är centrala Södertälje dit du kan ta dig med pendeltåg från Stockholm. Det går fint att ta med din cykel på pendeltåget vissa dagar och tider. Distansen är cirka 40 kilometer totalt under dagen, det vill säga cirka 20 kilometer i vardera riktningen.

I Järna finns Saltå Kvarns butik. Där kan du köpa nybakat bröd och olika ekologiska produkter från Saltå Kvarns sortiment, exempelvis mjöl, bönor och nötter. Fortsätt några kilometer i sydost i riktning mot kusten så kommer du till Ytterjärna. Här finns det massor att göra, inte minst för dig som ”järna” (förlåt) äter och handlar ekologiskt. Vill du promenera en bit finns Ekoleden med vyer över de ekologiska odlingarna. Du kan besöka Nibble handelsträdgård eller välrenommerade restaurang Skåpmat. Vi rekommendera starkt att du stannar till och äter en ekologisk kafélunch på Järna Kafé och Restaurang.

En annan attraktion i Ytterjärna är Kulturhuset med konserter och andra aktiviteter. Där finns även den fantastiska installationen Skyspace med perfekta förutsättningar för att studera natthimlen.

Det är enkelt att kombinera den här cykelturen med en övernattning på ett cykelvänligt boende. Ytterjärna hotell & konferens är en mycket komfortabel och personlig variant. Ett annat alternativ är att du cyklar tillbaka till Södertälje och övernattar på Scandic Skogshöjd som har trevlig restaurang och spa.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att utforma din egen cykelresa precis som du vill ha den. Du kan använda din egen cykel eller en hyrcykel om du inte har en egen. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide där du kan läsa om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Allt material kan enkelt laddas ner i mobilen, eller skrivas ut i förväg. Du väljer själv. Varje tur innehåller även några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss får du en liten present.

Kollektivtrafik till/från Stockholm:
- Pendeltåg till Södertälje centrum. Cyklar får medtas på pendeltågen, dock ej i rusningstid.