Drottningholm på två hjul
Drottningholm, Södermanland (ca 60 km)
Cykeltur fr. 250 kr / pers
  • doneKarta med detaljerad färdväg (gpx-fil eller som pdf)
  • doneResguide (pdf) med sevärdheter och bakgrundshistoria
  • doneMaterialet kan enkelt laddas ner i mobilen eller skrivas ut i förväg
  • doneKulturarvskortet: 200 kr/person (ger dig upp till 50% rabatt på entréavgiften till över 300 museer, slott, gårdar och andra kultursevärdheter runtom i Sverige)

Det här är en cykeltur för dig som är historiskt intresserad och tycker om att vistas i pampiga slottsmiljöer. I det här fallet bor det en riktig kung och drottning på slottet. Inte illa! Vi pratar naturligtvis om världsarvet Drottningholms slott som ligger på Lovön i Ekerö kommun. Den byggnad vi ser idag började byggas 1662 på initiativ av drottning Hedvig Eleonora som var gift med kung Karl X Gustav.

Cykelturen börjar vid Stadshuset i centrala Stockholm. På cykelbanor tar du dig genom staden mot Brommaplan och sedan den sista biten ut på Lovön. Du kan också välja att cykla en kortare sträcka (totalt ca 30 km) genom att ta pendelbåt från Klara Mälarstrand till Ekerö centrum/Tappström. Båtresan tar ca 50 minuter och det går bra att ta med cykeln ombord (max 30 cyklar får plats under den isfria tiden). I materialet som hör till cykelturen får du en liten bakgrundsbeskrivning så att du lär dig en del om Drottningholm, tips om hur du rör dig mellan sevärdheter ute på slottsområdet, en karta med beskrivning av färdvägen och en speciell Quiz med Drottningholmstema.

Här kan du läsa mer och Drottningholms slott – ett av de kungliga slotten i Sverige.

Start- och målpunkt: Centrala Stockholm
Längd: 6 timmar* (ca 30-60 km)
Rekommenderad period: 1 april-31 oktober

Cykelvänligt boende: För den här cykelturen rekommenderar vi övernattning i centrala Stockholm på Scandic Hasselbacken som ligger beläget på vackra Djurgården med både havsutsikt och närhet till Gröna Lund och Skansen eller charmerande Pensionat Lilla Sörgården som ligger idylliskt, naturskönt och inte långt ifrån vattnet ute på Färingsö i orten Kungsberga.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att utforma din egen cykelresa precis som du vill ha den. Du kan använda din egen cykel eller en hyrcykel om du inte har en egen. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide där du kan läsa om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Allt material kan enkelt laddas ner i mobilen, eller skrivas ut i förväg. Du väljer själv. Varje tur innehåller även några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss får du en liten present.

* Vi har beräknat att du cyklar ca 10 km per timme. Det innebär cykling i behagligt tempo. Vana cyklister kan cykla sträckan snabbare.