Dalarö, Tyresö slott och Tyresta nationalpark
Cykling: 68 km med start i Stockholm, Södermanland
1 495 kr/pers (1 natt)
sell
1 495 kr / pers
hotel
1 natt
directions_bike
68 km

Allt detta ingår

  • doneBåtresa med skärgårdsbåt Stockholm-Tyresö (Dag 1)
  • doneEn natt på vandrarhem/stuga
  • doneSänglinne, handdukar och slutstädning vid avresa
  • done1 x frukost
  • doneBåtresa med skärgårdsbåt Ornö-Stockholm (Dag 2)
  • doneKarta/GPX-fil och detaljerad färdbeskrivning

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneHyrcykel (mountainbikes och hybridcyklar är lämpliga för denna resa)
  • doneBagagetransport Stockholm/Dalarö/Stockholm: 600 kr per person
  • doneUppgradering boende: Smådalarö Gård (herrgård med underbar utsikt över vattnet från restaurangterrassen)

Vad sägs om att passera genom nationalparkens urskog, färgglada Dalarö och en öhopp till Ornö? En skärgårdsbåttur från Stockholm tar dig till Tyresö med sitt imponerande slott och härliga trädgårdar.

Små kustvägar slingrar sig fram till de djupa skogarna i Tyresta nationalpark. Du fortsätter på grusvägar till Dalarö, en livlig skärgårdsby med smala gränder, färgglada trähus, stränder och underbar utsikt över öarna i södra skärgården. Öhoppa till Ornö och utforska öns alla hörn och missa inte att klättra uppför utsiktstornet med milsvid utsikt över oändliga öar… Njut av en kryssning tillbaka till Stockholm som tar dig förbi massor av öar, smala kanaler och idylliska sommarhus vid vattnet.


Den första cykeldagen är ca 43 km i svagt kuperad terräng. Den andra cykeldagen är kortare och flexibel så att du kan anpassa avståndet efter dina önskemål – vi rekommenderar dock att du beräknar minst 25 km cykling för att få ut det mesta av dagen.

Obs att du inte har hela dagen att slutföra cykelavståndet. Dag 1 lämnar du skärgårdsbåten vid Tyresö kl. 10.25. Dag 2 lämnar skärgårdsbåten Ornö Kyrka mellan kl. 16.00 & 16.55. Cykelvägen är dock lätt med svagt kuperad terräng. Om du uppgraderar boende till Smådalarö Gård ska du beräkna ytterligare 5 km cykling båda dagarna.

Dag 1

Stockholm-Tyresö slott-Tyresta nationalpark-Dalarö

cykelpaket dalarö stockholms skärgård2

På morgonen tar du skärgårdsbåten från Stockholm till Tyresö, där du börjar cykla. Första sevärdheten är Tyresö slott, ett imponerande slott med anor från 1600-talet och ljuvliga engelska trädgårdar vid vattnet. Ta en promenad över till de närliggande små öarna med underbar utsikt över havet innan du fortsätter din cykeltur längs lugna små vägar den korta vägen till Tyresta nationalpark. Tyresta är ett skyddat område med träd som är över 400 år gamla, glittrande skogssjöar och ett rikt djurliv. Hjort strövar fritt och du kan få se älgar när skymningen faller. Du kan ta en paus från att cykla och vandra på stigarna genom de oändliga skogarna av tall och björk, ta ett uppfriskande dopp när du passerar en av de många sjöarna. Hitta den perfekta platsen och njut av lugnet och hisnande naturen i Stockholms närmaste nationalpark.

Sedan fortsätter du cykelturen och cyklar genom åkrar och skogar tills du når den idylliska byn Dalarö, din första smak av Stockholms underbara skärgård. Dalarö är en gammal tullstation som utvecklades till en populär semesterort under senare delen av 1800-talet på grund av sitt vackra läge och charmiga hus. Utforska de pittoreska smala gatorna av färgglada trähus, simma från Schweizerdalens vita stränder eller besök den charmiga 1400-talskyrkan.

Vandrarhem eller stuga, Dalarö
ca 43 km (båttur Stockholm-Tyresö, 1 tim 30 min)
Dag 2

Dalarö-Ornö-Stockholm

På morgonen kan du spendera några timmar att utforska Dalarö by och missa inte en promenad upp till den vackra utsiktspunkten på Lotsberget med vidsträckt utsikt över skärgården. Du tar sedan båten och åker ut bland de tusentals öarna som utgör den södra delen av Stockholms skärgård, en till synes oändlig skärgård med 24 000 öar som ligger precis vid Stockholms inlopp. Den sträcker sig cirka 80 km öster om Stockholm djupt in i Östersjön och bildades under den senaste istiden - idag anses den vara ett av världens naturliga underverk.

Första stoppet tar dig till vackra Ornö. Ornö är den största ön i södra skärgården, totalt 14 km lång och 6 km vid sin bredaste del. Ornö har traditionellt varit mindre exploaterad för turism än några av de angränsande öarna och är idag en ö med ett levande samhälle som ännu inte upptäckts av storskalig turism. Du har sedan chansen att besöka öns alla hörn på två hjul och njuta av unik natur runt Mane Äng, med både skog och öppet landskap, plus möjligheter att simma i sjön samt besöka träkyrkan från 1885. Missa inte en promenad upp till Ornös utsiktspunkt på Telegrafberget, södra skärgårdens högsta punkt.

På eftermiddagen tar du båten från Ornö tillbaka till Stockholm och njuter av det vackra landskapet när båten tar dig förbi öar, kanaler och idylliska sommarhus vid vattnet.

Frukost
ca 25 km (båttur Dalarö-Ornö 30 min/Ornö-Stockholm 3 tim 15 min)

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till 7 dagar före startdatum.
- 7 dagar före startdatum, 100 % av paketets totalpris.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.