shopping_cart
kr
Cykla till världens ände
Trosa, Södermanland (ca 40-80 km)
1 natt 1 795 kr / pers
 • doneEn natt i dubbelrum
 • done1 x frukost
 • done1 x tvårättersmiddag (förrätt och varmrätt) inkl utvalt vinpaket
 • doneSpaentré med lån av badrock och tofflor att ta med hem (åldersgräns 15 år)
 • doneCykelkarta
 • doneCykel kan förvaras i låst utrymme
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två nätter
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneHyrcykel inkl hjälm
 • donePicknickpåse (förbokas)
 • doneSpabehandling (förbokas)
 • doneBarnstol eller barnkärra inkl hjälm
 • doneHusdjur är välkomna (förbokas)

I det här cykelpaketet är den mysiga staden Trosa ditt mål. Du övernattar på anrika Trosa Stadshotell & Spa och får njuta av sörmländsk kultur, god mat och en massa intressanta upplevelser längs vägen.

Trosa är ett populärt turistmål, speciellt på sommaren. Till detta bidrar det pittoreska läget längs Trosaån med den fina åpromenaden och den låga trähusbebyggelsen. Trosa kallas skämtsamt “Världens ände”. Ursprunget till detta är omtvistat, men en av förklaringarna är att staden under sina tidigare år bara hade en tillfartsväg. Man var alltså tvungen att svänga av riksvägen och använda samma smala väg fram och tillbaka.

Du som har egen cykel och kommer norrifrån välja att cykla från Stockholmsområdet eller ta pendeltåget mot Södertälje och cykla vidare från lämplig station. Om du istället vill åka hela vägen med kollektivtrafik från Stockholm till Trosa så byter du till buss i Södertälje Hamn eller tar Trosabussen direkt från Liljeholmen (60 min) till Trosa. Obs! Du måste föranmäla om du vill ta med egen cykel på Trosabussen. Cykel inkl hjälm finns att hyra i Trosa hos TeamSportia, som ligger 2 min från hotellet (automatväxlade cyklar för både vuxna och barn med packhylla fram, godkänt lås och försäkring).

Dag 1

Massor av upplevelser längs vägen

På din cykeltur till Trosa kan du stanna till vid antroposofernas Järna, en liten oas med vackert kulturhus, caféer, restauranger, butiker och Vidarkliniken. Därefter fortsätter du ner mot havet och Tullgarns slott som är ett av de kungliga slotten. Det byggdes åt hertig Adolf Fredrik för mer än 200 år sedan, och här finns bland annat en mycket vacker slottspark.

Du cyklar sen vidare mot Vagnhärad som varit en förebild för ”Hedeby” i Sven Delblancs böcker, och TV-serien Hedebyborna spelades till större delen in i trakterna kring Vagnhärad. I området runt Vagnhärad finns också massor av gravfält, hällristningar, fornborgar och runstenar.

Turen går sen vidare mot Trosa Stadshotell & Spa, där du checkar in och kanske tar en promenad längs Trosaån innan det är dags för en härlig middag på hotellet. Badrock och tofflor väntar på ditt rum vid ankomst och du har fri tillgång till sparelaxen. Det kan vara skönt med en spabehandling efter en hel dag på cykeln, men kom ihåg att detta måste bokas i förväg.

Trosa Stadshotell & Spa
Middag
ca 25-40 km
Dag 2

Frukost och nya äventyr

Efter en härlig frukost på hotellet är det dags för en tur söderut. Nynäs slott och naturreservat är en upplevelse i sig. Här hittar du en livaktig trädgårdsverksamhet med stor köksträdgård, orangeri och örtagård. På restaurang Nynäs serveras god mat som präglas av ekologiskt tänkande och egna närproducerade råvaror. Från maj till och med september anordnas slottsvisningar, utställningar med mera.

Cykelturen fortsätter mot Stendörrens naturreservat, och här kan du ta dig ut till sköna badklippor på de närmaste öarna via hängbroar. Besök gärna naturum där du kan du lära dig mer om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. Hälgö kajakkafé hyr ut kajaker, och inom rimligt paddelavstånd finns både Sävö och den fina arkipelagen kring Hartsö och Enskär.

Du kan också välja att cykla inåt landet mot Gnesta. I det lilla stationssamhället lever och verkar många hantverkare och konstnärer. Det finns flera lokala gårdsbutiker i området att besöka, och små personliga butiker med ett utbud lite utöver det vanliga. Missa inte "Trappgatan", 129 trappsteg inne i Gnesta som förvandlades från fulast till finast...

Naturen är vacker, och det sköna kulturlandskapet i omgivningarna bjuder på många fina naturupplevelser. Sund är en idyll längs med sjön Sillens stränder mitt i den sörmländska naturen.

Frukost
Ca 25-40 km
Närmaste flygplats: Stockholm Skavsta
Närmaste tågstation: Vagnhärad
Trosa, Södermanland

Fler cykelpaket i närheten