Cykla till världens ände
Cykling: 40 km med start i Trosa, Södermanland
1 natt 1 850 kr / pers
sell
1 850 kr / pers
hotel
1 natt
directions_bike
40 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt i dubbelrum
 • done1 x frukost
 • done1 x fast trerätters middag inkl utvalt vinpaket
 • doneSpaentré med lån av badrock och tofflor att ta med hem (åldersgräns 15 år)
 • doneCykelkarta
 • doneCykel kan förvaras i låst utrymme

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två nätter
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneHyrcykel inkl hjälm
 • donePicknickpåse (förbokas)
 • doneSpabehandling (förbokas)
 • doneBarnstol eller barnkärra inkl hjälm
 • doneHundar är välkomna (förbokas)

I det här cykelpaketet är den mysiga staden Trosa ditt mål. Du övernattar på anrika Trosa Stadshotell & Spa och får njuta av sörmländsk kultur, god mat och en massa intressanta upplevelser längs vägen.

Trosa är ett populärt turistmål, speciellt på sommaren. Till detta bidrar det pittoreska läget längs Trosaån med den fina åpromenaden och den låga trähusbebyggelsen. Trosa kallas skämtsamt ”Världens ände”. Ursprunget till detta är omtvistat, men en av förklaringarna är att staden under sina tidigare år bara hade en tillfartsväg. Man var alltså tvungen att svänga av riksvägen och använda samma smala väg fram och tillbaka.

Du som har egen cykel och kommer norrifrån välja att cykla från Stockholmsområdet eller ta pendeltåget mot Södertälje och cykla vidare från lämplig station. Om du istället vill åka hela vägen med kollektivtrafik från Stockholm till Trosa så byter du till buss i Södertälje Hamn eller tar Trosabussen direkt från Liljeholmen (60 min) till Trosa. Obs! Du måste föranmäla om du vill ta med egen cykel på Trosabussen. Cykel inkl hjälm finns att hyra i Trosa hos TeamSportia, som ligger 2 min från hotellet (automatväxlade cyklar för både vuxna och barn med packhylla fram, godkänt lås och försäkring).


Pris mån-tor: från 1 850 kr/person och boende i dubbelrum). 
Pris fredag: från 2 050 kr/person och boende i dubbelrum). 
Pris lördag: 2 250 kr/person och boende i dubbelrum). 

Observera att priset är något högre alla dagar 24 juni-14 augusti 2022 (från 2 250 kr/person och boende i dubbelrum). 

Dag 1

Massor av upplevelser längs vägen

På din cykeltur till Trosa kan du stanna till vid antroposofernas Järna, en liten oas med vackert kulturhus, caféer, restauranger, butiker och Vidarkliniken. Därefter fortsätter du ner mot havet och Tullgarns slott som är ett av de kungliga slotten. Det byggdes åt hertig Adolf Fredrik för mer än 200 år sedan, och här finns bland annat en mycket vacker slottspark.

Du cyklar sen vidare mot Vagnhärad som varit en förebild för ”Hedeby” i Sven Delblancs böcker, och TV-serien Hedebyborna spelades till större delen in i trakterna kring Vagnhärad. I området runt Vagnhärad finns också massor av gravfält, hällristningar, fornborgar och runstenar.

Turen går sen vidare mot Trosa Stadshotell & Spa, där du checkar in och kanske tar en promenad längs Trosaån innan det är dags för en härlig middag på hotellet. Badrock och tofflor väntar på ditt rum vid ankomst och du har fri tillgång till sparelaxen. Det kan vara skönt med en spabehandling efter en hel dag på cykeln, men kom ihåg att detta måste bokas i förväg.

Trosa Stadshotell & Spa
Middag
ca 25-40 km
Dag 2

Frukost och nya äventyr

Efter en härlig frukost på hotellet är det dags för en tur söderut. Nynäs slott och naturreservat är en upplevelse i sig. Här hittar du en livaktig trädgårdsverksamhet med stor köksträdgård, orangeri och örtagård. På restaurang Nynäs serveras god mat som präglas av ekologiskt tänkande och egna närproducerade råvaror. Från maj till och med september anordnas slottsvisningar, utställningar med mera.

Cykelturen fortsätter mot Stendörrens naturreservat, och här kan du ta dig ut till sköna badklippor på de närmaste öarna via hängbroar. Besök gärna naturum där du kan du lära dig mer om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. Hälgö kajakkafé hyr ut kajaker, och inom rimligt paddelavstånd finns både Sävö och den fina arkipelagen kring Hartsö och Enskär.

Du kan också välja att cykla inåt landet mot Gnesta. I det lilla stationssamhället lever och verkar många hantverkare och konstnärer. Det finns flera lokala gårdsbutiker i området att besöka, och små personliga butiker med ett utbud lite utöver det vanliga. Missa inte "Trappgatan", 129 trappsteg inne i Gnesta som förvandlades från fulast till finast...

Naturen är vacker, och det sköna kulturlandskapet i omgivningarna bjuder på många fina naturupplevelser. Sund är en idyll längs med sjön Sillens stränder mitt i den sörmländska naturen.

Frukost
Ca 25-40 km

3 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2021
Mycket tillmötetsgående personal…Bra förvaring av cyklarna!
Margareta S.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
juni 2021
Allt var jättebra. Jätte nöjd.
Marita K.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
maj 2021
Vi tog tåget från Södra station till Järna och cyklade därifrån till Trosa. Förvånansvärt bra cykelväg. Gav mersmak. Ett trevligt cykelpaket. Har bara ett tips på vad som kan förbättras. När en anläggning väljer att skapa ett cykelpaket tillsammans med Sweden By Bike har ni ju möjlighet att påverka. En självklarhet borde vara att hotellet skapar en cykelparkering. Det räcker med ett enkelt cykelställ. Det är så tröttsamt att se parkeringen för 30 bilar utanför hotellet och själv behöva leta efter cykel-P. Känns omodernt. Receptionisten var hjälpsam när vi frågade efter cykelparkering/cykelställ. Vi blev erbjudna att ställa våra cyklar i garaget. Men jag är ute efter att p-plats för cykel syns. Det ger hotellet pluspoäng och är välkomnande för oss som cyklar.
Sara Nilsson