Cykla & paddla i Hälsingland
Alfta, Hälsingland (ca 140 km)
7 nätter fr. 10 850 kr / pers
 • done7 nätter på gemytliga Bed & Breakfast
 • done7 x frukost
 • done7 x lunchpaket
 • done6 x middag
 • donecykelkarta och vägbeskrivning
 • donetillgång till kanot
 • donetermos med hett vatten, vattenflaska
 • doneroddbåt en kväll
 • donehyrcykel (3-växlad)
 • donecykelhjälm
 • donecykelkorg
 • doneövernattning i gömsle för björnskådning

Ge dig ut på en riktig vildmarkstur i Hälsinglands djupa skogar! Med cykel tar du dig fram längs småvägar som inte så många andra människor hittar till. Men skogen är full av liv – älg, varg, björn och lo är några av invånarna. Fågellivet är rikt och fisket variationsrikt. Packa med en kikare, den kan förhöja dina upplevelser av de vilda djuren. 

Den här turen passar dig som vill uppleva naturen och söker lugnet – njut av att andas, dofta och lyssna. Se tallhedarnas pelarsalar och känn den mjuka mossan i yvig granskog. Här kan du ta ett dopp i ensliga skogssjöar och lyssna till fåglarnas kvitter. Kanske delar du sjön med ett svanpar eller andra fåglar. Bland fäbodar, järnbruk och Hälsingegårdar hittar du intressant kulturhistoria.

Två av dagarna ägnas åt paddling, de övriga färdas du på cykel. Du bor på gemytliga små Bed & Breakfast.

Dag 1:

Start i Alfta kl.14

Startpunkt för turen är Alfta, ett samhälle som är känt för sina Hälsingegårdar. Du trampar söderut mot Skålsjön, och cyklar vidare i ett blandlandskap av småjordbruk och skog. Efter Kammahav ligger sjön Mållången på din högra sida. Så småningom kommer du till den lilla byn Skräddrabo med sitt Finnskogsmuseum. Ta en paus och lär dig mer om de finnar som på 1600-talet lämnade ett oroligt Finland för att bruka skogen i Sverige, och som gav namn åt Finnmarkerna.

Sedan når du gemytliga Skålsjögården och bokar du i förväg så väntar en riktig finsk rökbastu på dig. Du bor i ett av de fyra husen med gammaldags charm och äter i restaurangen som serverar rustik, traditionell hälsingemat. De har till och med eget källvatten från de fyra färskvattenkällor som bubblar i den lilla bäcken som ringlar genom området.

Bed & Breakfast, Viksjöfors
Lunchpaket och middag
Dag 2:

På små skogsvägar genom trolsk skog

Med lunchmatsäcken nedpackad, går cykelturen på små skogsvägar genom trolsk skog till den fantastiska sandstranden Lilla Hawaii. Stranden ligger avlägset till och ytterst få personer letar sig hit. Vid grillplatsen finns torr ved att tända en brasa med. Här kan du ha en skön dag med bad och avslappning. Har du krafter kvar efter dagens utflykt när du kommer tillbaka till Skålsjögården, så finns vackra leder för vandring eller löpning. Även denna natt sover du gott på Skålsjögården.

Bed & Breakfast, Viksjöfors
Frukost, lunchmatsäck och middag
Dag 3:

Blåskimrande pärla omgiven av sjöar

Dagens cykeltur är 15 kilometer, det mesta i behaglig nedförsbacke. Väl framme i Svabensverk kan du ta ett dopp vid badplatsen i sjön Hämmen innan inkvarteringen på ett mysigt Bed & Breakfast. Kanoten ligger och väntar på dig som är sugen på att avsluta dagen med lite paddling.

Svabensverk grundandes av tysken Anton Svab som startade ett järnbruk här 1799. Den lilla byn präglas av vackra slaggstenshus som minner om brukshistorien. Det fina kapellet är värt ett besök. Pilgrimsleden passerar byn på sin väg till Nidaros (Trondheim). Vi är i gränstrakterna till Dalarna och på andra sidan byn, cirka en kilometer längs vandringsleden, ligger Dalarnas tredje största sjö - Amungen.

Bed & Breakfast, Svabensverk
Frukost, lunchmatsäck och middag
ca 15 km
Dag 4:

Paddla, fiska och njut

Efter frukost är det paddling som gäller hela dagen. Ta med lunchpaket, kikare och kamera. Den fiskeintresserade tar med sin utrustning - det påstås att det finns mer fisk än vatten i Hämmen… Välj turriktning efter väder och vind första dagen. Nästa dag paddlar du åt andra hållet. Njut av att färdas tyst och smidigt, att glida fram nära vattenytan och komma nära djurlivet.

Bed & Breakfast, Svabensverk
Frukost, lunchmatsäck och middag
Paddling
Dag 5:

Upptäck djurlivet från kanoten

Nästa dag fortsätter du att utforska sjön och paddlar åt andra hållet. Njut av att färdas tyst och smidigt, att glida fram nära vattenytan och komma nära djurlivet.

Bed & Breakfast, Svabensverk
Frukost, lunch och middag
Paddling
Dag 6:

Vargas Vildmarkslodge

Turen går genom underbara Finnskogen. Mot slutet av dagen cyklar ni in på Vargas Vildmarkslodge. Här, djupt inne i Hälsingeskogen, tar björnfotografen Håkan Vargas Sundberg och hans fru Eva emot. I en sluttning med utsikt över sjön Stora Öjungen, ligger lodgens stugor utspridda. Bastun ute på bryggan är den populäraste byggnaden på anläggningen. Efter bastun svalkar du dig i sjön. Vattnet kommer ur underjordiska källor och är kristallklart - du kan faktiskt dricka det! Här njuter du av sommarkvällen när den är som ljuvligast. Kanske kommer kungsörnen svävande förbi högt uppe i skyn.

På lodgen råder tystnaden och stillheten. Hit har el och andra moderna faciliteter inte nått, varje rum har vedeldad kamin, dusch finns i anslutning till bastun på bryggan och toaletter i en separat byggnad. I den timrade storstugan äts alla måltider. Vill du ha en riktigt spännande natt, så finns möjlighet att övernatta i ett gömsle i skogen och spana efter björn (ingår ej, men kan bokas som tillval).

Vargas Vildmarkslodge
Frukost, lunchmatsäck och middag
Dag 7:

Alfta, med anor från 700-talet

Idag cyklar du vidare till Alfta, ett samhälle med anor från 700-talet då det bodde vikingar i trakten. Av de sju hälsingegårdar som står på Unescos världsarvslista finns två i Alfta - Jon-Lars och Pallars i Långhed. Gården Ol-Anders har ett besökscentrum, där finns också ett emigrantmuseum där man följer Brita Olsdotter och Erikjansarna på deras strapatsrika resa från Alfta till Bishop Hill i Amerika i mitten av 1800-talet. Sommartid ordnas dagligen guidade visningar av Gammelgården med vackra väggmålningar.

Efter inkvartering på ditt mysiga boende väljer du själv var du vill äta middag den här sista kvällen. Avsluta med en minitur genom natursköna Forsparken med gångbron över Voxna älv.

Bed & Breakfast, Alfta
Frukost och lunchmatsäck
Dag 8:

Utforska Hälsingegårdarna i Alfta

Avsluta cykelveckan med en minitur i Alfta. Titta på gamla fina Hälsingegårdar (finns med på Unesco:s världsarvslista). Cykla genom Forsparken och ta bron över älven. Om det är badväder, stanna till vid badplatsen eller cykla motströms några hundra meter. Parkera cyklarna och gå trappan ner till forsen. Ett härligt ställe att stanna till på, och njuta av vårsolen!

Frukost
Valfritt
- Närmaste flygplats: Stockholm/Arlanda
- Närmaste tågstation: Bollnäs alt Söderhamn
Buss 100 går från Bollnäs och Söderhamn hela vägen till Alfta.