Cykla på runjakt med korpen Fenja
Köping, Västmanland (ca 20 km)
Cykeltur fr. 150 kr / pers
  • doneKarta med detaljerad färdväg (gpx-fil eller som pdf)
  • doneResguide (pdf) med sevärdheter och bakgrundshistoria
  • doneMaterialet kan enkelt laddas ner i mobilen eller skrivas ut i förväg
  • donePixi-boken om korpen Fenja (svenska, engelska) hämtar du på turistbyrån i Köping
  • doneKulturarvskortet (ger dig upp till 50% rabatt på entréavgiften till över 300 museer, slott, gårdar och andra kultursevärdheter runtom i Sverige)

Visste du att det sägs att det bor en drake i bronsåldersgraven Ströbohög strax utanför Köping? Det är en av de spännande platser som den tusenåriga korpen Fenja leder dig till på den här cykelturen. Under turen går du på en historisk ”skattjakt” och letar runor. När du har hittat dem alla lämnar du svaret på turistbyrån i Köping. Alla skickliga runjägare får en liten present. 

Den här cykelturen kommer att föra dig till fyra av platserna där det finns spännande runor som är ca tusen år gamla. En runsten är en utvald sten försedd med runor som är inhuggna av en runristare. Runor är skrivtecken som uppstod århundradena efter Kristi födelse. Totalt sett finns det sju platser i Fenjas berättelse, men några av dem ligger för långt bort och vägarna är inte lämpliga att cykla på. Turen börjar mitt i Köping vid Stora torget där Turistbyrån ligger. Där hittar du massor av bra information om vad man kan se och uppleva i Köping. Du kan även hyra cyklar på turistbyrån, både för vuxna och barn.

Start- och målpunkt: Centrala Köping
Längd: 2 timmar* (ca 20 km)
Rekommenderad period: 1 april-31 oktober

Cykelvänligt boende: Om du vill kombinera din cykeltur med en övernattning och kanske äta en god middag på kvällen finns det några cykelvänliga boenden i närheten att välja bland. Du kan välja att boka rum på Hotel Gillet som ligger centralt i Köping eller bo på Kohlswa Herrgård i Kolsva.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att utforma din egen cykelresa precis som du vill ha den. Du kan använda din egen cykel eller en hyrcykel om du inte har en egen. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide där du kan läsa om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Allt material kan enkelt laddas ner i mobilen, eller skrivas ut i förväg. Du väljer själv. Varje tur innehåller även några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss får du en liten present.

* Vi har beräknat att du cyklar ca 10 km per timme. Det innebär cykling i behagligt tempo. Vana cyklister kan cykla sträckan snabbare. 

För information om färdsätt och restider till/från Köping: https://reseplanerare.resrobot.se