Cykla längs värmländska sjöar
Cykling: 180 km med start i Gräsmark, Värmland
7 nätter 5 300 kr / pers

Allt detta ingår

  • done7 nätter på gården i Sandviken (inkl sänglinne, handduk, badrock)
  • doneHyrcykel 6 dagar (inkl ryggsäck, cykelväska, GPS)
  • doneBadtunna/bubbelbad
  • doneFärdbeskrivning och karta

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneMiddag (beställs på plats och beroende på antal personer)
  • doneMöjlighet till transport

Värmland… Landskapet med de stora skogarna där älg, rådjur och annat vilt strövar, landskapet med sjöar och blånande höjder. Din utgångspunkt för att upptäcka västra Värmland är gården Sandviken strax utanför det lilla samhället Gräsmark. Här upplever du det småskaliga i en storslagen miljö. Spännande naturupplevelser och en gammal kulturbygd med vackra smultronställen är som gjorda för att se från cykeln!

Du befinner dig en bra bit från de stora allfarvägarna och cyklar på mindre vägar som inte är så trafikerade. Utmed sjön Rottnen cyklar du i odlingslandskap, i övrigt råder en starkt kuperad skogsbygd med höjder som når 425 meter över havet. Om du väljer mer kuperade cykelturer, så är det extra välförtjänt att njuta av sköna pauser vid en stilla sjö. Där kan du svalka dig, äta din medhavda matsäck och kanske grilla en korv. Njut av lugnet och av att vara en del av naturen.

Efter en hård dag på cykeln kan du svalka av dig och njuta i bubbelbadet med fantastisk utsikt över Rottnen. Du bor i ett av nio moderna rum i den nyligen ombyggda ladan, ett unikt boende där kronan i juvelen är den specialbyggda spisen som tronar mitt i allrummet. Från Sandviken finns trevliga dagsturer i varierande längd och svårighetsgrad, några förslag hittar du här. Cyklar och annan utrustning finns att hyra. Det finns flera olika typer av cyklar som är anpassade för asfalt eller grusväg, beroende på vilken rutt du väljer. Du får med dig karta och GPS. Du kan göra matpaket att ta med dig, eller så fikar och äter du lunch på någon mysig restaurang längs din väg.

Dag 1

Rundtur i omgivningarna

Passa på att ta en sväng förbi Gräsmarks hembygsgård, här finns byggnader och samlingar från olika epoker i byns historia. Från tiden då finländare invandrade hit på 1600-talet finns den så kallade rökstugan bevarad, med tillbyggd svenskstuga. Hur storbönderna bodde kan man se i Asphagsstugan, från 1830-talet. Öppet sommartid med servering, på fredagar kan du smaka den traditionella värmländska nävgröten.

Gården i Sandviken
Valfritt
Dag 2

Rottnen Runt

Du startar söderut och cyklar väster om sjön Rottnen. Efter cirka 12 km finns en rastplats vid stranden. Perfekt för en fika eller ett dopp. Trampa sedan vidare någon kilometer, ta av vänster mot Bråsstorp, längs vägen passerar du flera pittoreska små gårdar.

Du passerar väg E45 och cyklar på cykelvägen norrut förbi Rottneros Park, som är gården Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, och Stamfrändemonumentet, som uppfördes som en symbol för den finska invandringen till Värmland och för den värmländska utvandringen till USA. Strax intill ligger Sunne Golfklubb som har en restaurang. Nu kommer du till Sunne, som ligger fantastiskt vackert mellan de smala Frykensjöarna. Här finns ett av Sveriges största vattenland för den lek- och badsugne. Inne i centrala Sunne finns mysiga restauranger och cafeér, runt torget hittar du små butiker.

När du har utforskat Sunne, fortsätter du cykelvägen längs E45 norrut mot Torsby. Efter några kilometer svänger du av vänster mot Gräsmark. En mil senare skymtar åter Rottnen, nu från östra sidan. Naturreservatet Gettjärnsklätten ligger en liten bit längre fram, ta vandringsleden upp till toppen och få en vidunderlig utsikt. Gettjärnsklättens berggrund utgörs av hyperit, en mörk och kalkrik bergart. Det har gett klätten sin speciella profil - i öster långsluttande och i väst en mycket tvär rasbrant. Berggrunden gör att växtligheten är riklig, nästan 190 växtarter kan hittas här. Den rika floran gynnar insekter och djurlivet i området, framförallt väcker fjärilsfaunan intresse.

En lite bit längre fram når du byn Gräsmark med affär och badplats vid Lillsjön. Längs vägen söderut mot Sandviken ligger en fantastisk sandstrand i norra ändan av Rottnen, passa på att ta ett skönt dopp. Sedan är det bara ett par kilometer hem till Sandviken.

Gården i Sandviken
ca 55 km
Dag 3

Brandsbol

En kortare runda som passar när du vill ha en lite lugnare dag. Du kommer att passera fina tallhedar på perfekta cykelvägar med grus. Ta chansen att upptäcka ett säreget område som inte så många känner till. Turen inleds norrut genom byn Gräsmark, vid bron tar du vänster mot Granbäckstorp, sedan höger mot Brandsbol. Efter fem km svänger du vänster mot Torsby, vid Grässjön finns en liten camping och badplats. Du håller vänster runt sjön och sedan tillbaka mot Gräsmark.

Gården i Sandviken
ca 25 km
Dag 4

Finnfallet

Idag bjuds du på en av de tuffaste turerna i trakten. Starta söderut till Västerrottna där du tar höger mot Mangskog. Efter bara några hundra meter tar du höger igen in på Rissätervägen. Du färdas hela tiden i ett vackert skogslandskap med avbrott av små härliga vattendrag.

Ta vänster i nästa korsning, sedan höger efter en kilometer. Strax når du Flytjärn, i södra ändan ligger gården Knaggen, därifrån tar du vänster och nu bär det uppför till Humsjöhöjden. Vid vägslutet håller du höger in på en traktorväg och når sedan Sälsjön. Där finns en fin rastplats med grill- och badplats.

Fortsätt sedan till toppstugan vid Finnfallets skidanläggning. Där kan du ta en hisnande färd med cykeln nedför slalombacken. Eller välj vägen ner igen. Väl nere vid sjön Rottnen fortsätter du norrut tillbaka till Sandviken.

Gården i Sandviken
ca 35 km
Dag 5

Ängen

Starta söderut, efter några kilometer tar du höger in på en liten grusväg mot byn Ängen. Efter en stund cyklar du längs en fin liten bäck med små vattenfall och stenar. Stanna vid någon lämplig plats och njut av den porlande bäcken, prova att släcka törsten med det kalla och färska vattnet.

Framme vid Ängsjöns östra sida finns en informationstavla där du kan läsa om omgivningens historia, flora och fauna. Här startar vandringsleden Ängenleden (17 km) runt sjön, en fantastisk tur genom området där de första svedjefinnarna i Värmland hade sina ursprungliga boplatser från 1550- fram till slutet av 1800-talet. Rester av boplatserna finns kvar i form av husgrunder, odlingsrösen och fångstgropar. Ängenleden går igenom olika naturtyper och större delen av vandringsleden är förlagd i skogsmark och till de högsta lägena i området. Det är en vandring i skogslandskap, från natur av lågfjällstyp till naturbetesmarker.

Byn Ängen är en oas med ett härligt lugn och milsvid utsikt över de skogsklädda höjderna. Rokkmakkstugan har ett mysigt grillhus där du kan tillaga en enkel lunch. Inne i stugan finns servering med smörgåsar, dryck och de berömda våfflorna. Fortsätt sedan norrut ner mot Borrsjön, en hisnande färd nedför branta backar med vidunderlig utsikt. Efter cirka 6 km är du åter i Sandviken.

Gården i Sandviken
ca 25 km
Dag 6

Fredros

Första delen fram till Ängen är den samma som föregående rutt, sedan fortsätter du västerut till Fredros. På vägen dit har du sjön Trehörningen söder om dig, en fantastisk vildmarksjö med små fina vikar och öar.

Väl framme i den lilla bruksbyn Fredros finns en badplats och camping vid sjön Treens norra strand. Här kan du köpa fika, baguette och glass. Här kan du även spela discgolf som går ut på att kasta frisbee i korgar på en niohålsbana - en kul aktivitet!

Efter denna paus går färden vidare mot Gräsmark. Efter cirka en kilometer tar du höger in på en liten grusväg som leder fram till Storgruvan söder om sjön Mangen. Här finns information om den forntida gruvdriften i området. Gruvrundan är en 9 km lång vandringsled för den som vill besöka de gamla gruvorna och se fornlämningar. Du får också med dig en stor naturupplevelse. Från Storgruvan cyklar du vidare till Borrsjön och åter till Sandviken.

Gården i Sandviken
ca 40 km
Dag 7

Vandra, fiska, paddla

När du vill vila cykelmusklerna finns 15 mil vandringsleder, fiske i förnäma fiskevatten och vackra vattendrag som inbjuder till paddling. Den fina kanotleden i Rottnaälven är ett förslag. Kanot finns att hyra på Sandviken. Sunne vattenland lockar med bad i olika former, fina golfbanor finns i trakten och vill du prova något lite mer ovanligt så bege dig skidtunneln i Torsby där du kan åka längdskidor mitt i sommaren! För den kulturintresserade rekommenderas Selma Lagerlöfs vackra Mårbacka, Rottneros park och skulpturparken i Sunne. På Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet möter du ett stycke unik nordisk historia och människoöden av ett alldeles särskilt slag. Här belyses arvet efter de svedjebrukande finnarna som kom till Värmland under 1600-talet.

Gården i Sandviken
Valfritt
Dag 8

Dags för hemresa

Efter en god natts sömn är det dags för hemresa, med några oförglömliga dagar från den värmländska vildmarken i bagaget.