Cykla längs St Olavsleden
Cykling: 380 km med start i Selånger, Medelpad
8 595 kr/pers (7 nätter)
sell
Pris
8 595 kr/pers
hotel
Boende
7 nätter
directions_bike
Cykling
380 km

Allt detta ingår

 • done7 nätter del i dubbelrum (utvalda lantgårdar, stugor, bed & breakfast och hotell)
 • doneSänglinne och handdukar
 • done7 x frukost
 • done5 x middag (ej dag 4, 6)
 • doneKarta och färdbeskrivning med tips på sevärdheter längs vägen
 • donePilgrimspass

Möjliga tillval

 • doneEnkelrumstillägg: 4 500 kr
 • doneExtranatt i Sundsvall innan start: 800 kr/pers/del i dubbelrum (1 300 kr för enkelrum)
 • doneBagagetransport mellan boendena: 1 895 kr/person (minst två personer)
 • doneHyrcykel och hjälm: Från 600 kr/dag
 • doneElcykel: Från 900 kr/dag
 • doneÅtertransport av cykel till startpunkten: 2 500 kr

I det här cykelpaketet väntar en naturupplevelse utöver det vanliga! Du färdas med cykel längs den svenska delen av den gamla pilgrimsleden som går mellan mellan Selånger utanför Sundsvall och Nidarosdomen i Trondheim, genom ett fascinerande landskap. Det här cykelpaketets slutmål är Tännforsen, ett av Sveriges största vattenfall som ligger några mil väster om Åre. 

Vikingakungen Olav Haraldson steg iland i Selånger och tog sig igenom Medelpad och Jämtland hem till Norge. Han nådde Stiklestad men där stupade han den 29 juli 1030. Han blev sedermera Olav den Helige och finns avbildad i Frösö kyrka. Han ligger begravd i Nidarosdomen i Trondheim, vilket blev ett viktigt mål för kristna pilgrimer. S:t Olavsleden sträcker sig 564 km från Bottenhavet till Atlanten, genom två länder och elva kommuner. Den svenska delen av leden startar utanför Sundsvall, i Selånger och går i ett varierat landskap med stora skogar, älvdalar, öppet odlingslandskap och höga fjäll fram till den blågröna havsfjorden i väster. St Olavsleden är uppdelad i etapper och inte särskilt kuperad, vilket gör att den lämpar sig mycket bra för cykling.

Cyklingen sker mestadels längs grusvägar, men även längs stigar och mindre asfaltsvägar. Du cyklar i din egen takt och bestämmer själv var du vill stanna längs vägen. Du kan välja att få bagaget transporterat mellan övernattningsställena (bokas som tillval). Det innebär att du bara behöver ha med lunchmatsäck och enklare packning på cykeln. Vi rekommenderar att du cyklar på en cyclocross eller hard tail cross country cykel. Du som inte har egen cykel kan hyra cykel och hjälm.

Det här behöver du ta med dig:
– Vattenflaska och/eller termos för lunchpaketen
– Ryggsäck/cykelväska
– Lagningskit för punktering
– Regnkläder
– Kläder, hygienartiklar och egen utrustning (kamera mm)
– Mobiltelefon
– Första-hjälpen kit
– Bekväma kläder för cykling i temperaturer mellan +5 till +25 grader
– Kläder och personlig utrustning för kvällsbruk
– Vi rekommenderar att du kontrollerar din försäkring innan avfärd

Dag 1 - Sundsvall-Selånger-Stöde

hotelBaggnäsgården, Stöde
restaurantMiddag
ca 43 km
Baggnäsgården_St Olavsleden2

Du som kommer med tåg och har hyrt cykel blir mött vid Sundsvalls Centralstationen. Du kan sedan cykla och följa skyltarna till starten i Selånger. cirka en mil från stationen i Sundsvall. Här börjar ditt cykeläventyr. St Olavsleden passerar Kungsnäs och vägen du cyklar på går genom Selångerdalens böljande jordbrukslandskap. Mot Stöde går färden naturskönt på södra sidan av Stödesjön.

Väl framme i Stöde äter du middag och övernattar på trevliga Baggnäsgården. Det är ett levande lantbruk, och du bor i det ombyggda Mjölkrummet med tillgång till bastu och egen uteplats med grill.

Dag 2 - Stöde-Erikslund

hotelSara´s Bed & Breakfast, Erikslund
restaurantFrukost och middag
ca 43 km
SarasBnB_St Olavsleden

Efter en skön natts sömn och god frukost startar dagens cykling som följer Ljunganåsen. Efter Viskan passeras Storboda och du cyklar i vackra omgivningar. På väg mot Erikslund finns möjligheter till bad vid Byforsen mellan Fränsta och Ljungaverk.

I Erikslund avslutas dagens etapp, några kilometer utanför själva leden men väl värt en avstickare. Här väntar middag och övernattning hos charmiga Sara´s Bed & Breakfast med Spa och stor gästfrihet.

Dag 3 - Erikslund-Revsund

hotelBakgården, Revsund
restaurantFrukost och middag
ca 62 km
Bakgården_Revsund_St Olavsleden

Styrkt av frukost och en god natts sömn fortsätter nu färden mot Revsund. Bara någon kilometer efter Borgsjö passerar du en av de finaste källorna längs med vägen, ta gärna en paus där, njut och fyll på vätskeförråden. Framme i Revsund kan du besöka Revsunds kyrka som har en S:t Olavsbild från 1200-talet.

Ikväll äter du middag och övernattar hos värdparet Kerstin och Gustav som driver den charmiga gården Bakgården ett litet stycke från cykelleden. Du bor i en egen stuga med kök och tvättmöjligheter, och kan njuta av vedeldad bastu. På gården finns gårdsrestaurang, bryggeri och ett bageri.

Dag 4 - Revsund-Östersund

hotelHotel Emma, Östersund
restaurantFrukost
ca 55 km
Hotel Emma_Östersund_dubbelrum32

Under dagens etapp passerar du Pilgrimstad, där finns en källa som bland andra Jämtlands Bryggeri tar sitt vatten ifrån. I Brunflo finns ytterligare en Olofskälla. Väl framme i Östersund styr du mot Jamtli som under sommaren är ett levande historieland.

Ikväll äter du middag på någon restaurang, och övernattar på trevliga Hotel Emma i centrala Östersund.

Dag 5 - Östersund-Alsen

hotelWångens värdshus, Wången
restaurantFrukost och middag
ca 54 km
Wångens värdshus_god mat

Efter frukost cyklar du från från Jamtli och Östersund över bron till Frösön där du passerar Frösö kyrka som är från medeltiden. Färden tar dig vidare mot Rödön och sedan till Glösa där du kan besöka Älgklanens rike och se på 5 000 år gamla hällristningar.

Leden fortsätter till Wången med hästutbildningar och värdshus där du äter en god middag och övernattar i trevliga stugor. Här kan du njuta av både bastu och spa (förbokas).

Dag 6 - Alsen-Åre

hotelHotel Granen, Åre
restaurantFrukost
ca 66 km
Hotel Granen, Åre

Efter att du ätit frukost och gjort lunchpaket startar dagens cykling. Leden passerar byarna Kluk, Bleckåsen och Semlan där det tidigare fanns en kopparhytta, och går vidare till Järpen som är centralort i Åre kommun. Vidare västerut följer du Indalsälven med vitskummande forsar.

Sista biten cyklar du i jordbruksbygd längs Såå byväg till Åre med många restauranger, hotell och butiker. Du avslutar dagen med en god middag på någon av Åres restauranger och bekvämt boende på Hotel Granen i Åre.

Dag 7 - Åre-Tännforsen-Duved

hotelMillestgården Eco Lodge, Duved
restaurantFrukost och middag
ca 54 km
Millestgården Eco Lodge Duved

Styrkt av frukost och med dagens lunchpaket i ryggsäcken eller cykelväskan är det dags att börja cykla. Du fortsätter västerut från Åre på den gamla vägen mot Duved. Efter Forsa ser du hur dalgången breder ut sig och vid älven ligger en skans.

Efter en kort sträcka på E14 svänger du in på Skalstugevägen som tar dig fram till Tännforsen som är ett av Sveriges största vattenfall, 37 meter högt. Det är mäktigt att stå bredvid och se vattnet forsa fram. Naturen och upplevelserna vid Tännforsen har fascinerat författare, konstnärer och turister under flera hundra år.

Du cyklar tillbaks ca 11 km mot Duved och här väntar middag och övernattning på trevliga Millestgården Eco Lodge.

Dag 8 - Frukost och hemresa

restaurantFrukost
Pilgrimspass_St Olavsleden

Detta fantastiska cykeläventyr slutar med en härlig frukost på hotellet, och sedan är det dags för hemresa. Du får skjuts till tågstationen i Duved för vidare färd hemåt.

I cykelpaketet ingår ett Pilgrimspass med plats för stämplar som du har samlat under cyklingen. Det blir en fin dokumentation och trevligt reseminne av din cykling längs St Olavsleden. Kanske blir det cykling på den norska sidan nästa gång? Varmt välkommen åter!

Cykelpaketet betalas direkt till arrangören.

Aktuella avbeställningskostnader:
- mer än 15 dagar före startdatum, administration 500 kr per person.
- 14-2 dagar före startdatum, 50 % av paketets totalpris.
- 1 dag fram till startdatum, 100 % av totalpriset.