shopping_cart
kr
Cykla längs S:t Olavsleden
Selånger, Medelpad (ca 564 km)
10 nätter 14 230 kr / pers
  • done10 nätter i delade rum (pilgrimshärbärgen, vandrarhem, stugor och hotell)
  • done10 x frukost
  • done7 x middag (ej dag 4, 6, 7)
  • doneBagagetransport (ett bagage/person)
  • doneFärdbeskrivning
  • donePilgrimspass
  • doneHyrcykel och hjälm: 600 Sek/dag
  • doneElcykel: 900 Sek/dag
  • doneÅtertransport av cykel till startpunkten: 5.000 Sek

I det här cykelpaketet väntar en otrolig naturupplevelse. Du färdas med cykel längs den gamla pilgrimsleden som går mellan mellan Selånger utanför Sundsvall och Nidarosdomen i Trondheim, genom ett svårslaget landskap. 

Vikingakungen Olav Haraldson steg iland i Selånger och tog sig igenom Medelpad och Jämtland hem till Norge. Han nådde Stiklestad men där stupade han den 29 juli 1030. Han blev sedermera Olav den Helige och finns avbildad i Frösö kyrka. Han ligger begravd i Nidarosdomen i Trondheim, vilket blev ett viktigt mål för kristna pilgrimer. S:t Olavsleden sträcker sig 564 km från Bottenhavet till Atlanten, genom två länder och elva kommuner. Den svensknorska delen startar utanför Sundsvall, i Selånger och går i ett varierat landskap med stora skogar, älvdalar, öppet odlingslandskap och höga fjäll fram till den blågröna havsfjorden i väster. Leden uppdelad i etapper med startpunkter i Selånger, Borgsjö, Östersund, Åre, Stiklestad och med avslut i Trondheim. S:t Olavsleden är inte särskilt kuperad, vilket gör att den lämpar sig mycket bra för cykling.

Cyklingen sker mestadels längs grusvägar, men även längs stigar och mindre asfaltsvägar. Du cyklar i din egen takt och bestämmer själv var du vill stanna längs vägen. Ditt bagage transporteras mellan övernattningsställena. Det innebär att du bara behöver ha med lunchmatsäck och enklare packning på cykeln. Vi rekommenderar att du cyklar på en cyclocross eller hard tail cross country cykel. Du som inte har egen cykel kan hyra cykel och hjälm.

Anpassning Covid-19: Så länge gränsen till Norge är stängd kommer cykelpaketet att anpassas utifrån rådande förutsättningar. Du får aktuell information om vad som gäller när du gör din bokningsförfrågan.

Det här behöver du ta med dig:
– Vattenflaska och/eller termos för lunchpaketen
– Ryggsäck/cykelväska
– Lagningskit för punktering
– Regnkläder
– Kläder, hygienartiklar och egen utrustning (kamera mm)
– Mobiltelefon
– Första-hjälpen kit
– Sänglinne/reselakan
– Bekväma kläder för cykling i temperaturer mellan +5 till +25 grader
– Kläder och personlig utrustning för kvällsbruk
– Vi rekommenderar att du kontrollerar din försäkring innan avfärd

Dag 1

Selånger-Stöde

Vid Selånger, cirka en mil ifrån stationen i Sundsvall checkar du in och lämnar ditt bagage till oss för transport till dagens slutdestination i Stöde. Du får ditt lunchpaket och din resa på S:t Olavsleden startar. S:t Olavsleden passerar Kungsnäs och vägen går fram i Selångerdalens böljande jordbrukslandskap. Mot Stöde går färden naturskönt på södra sidan av Stödesjön.

Väl framme i Stöde äter du middag och övernattar på Baggnäsgården. Det är ett levande lantbruk, och du bor i det ombyggda Mjölkrummet. 

Baggnäsgården, Stöde
Middag
ca 43 km
Dag 2

Stöde-Borgsjö

Efter en skön natts sömn och god frukost startar dagens cykling som följer Ljunganåsen. Efter Viskan passeras Storboda och du cyklar i vackra omgivningar. På väg mot Borgsjö finns möjligheter till bad vid Byforsen mellan Fränsta och Ljungaverk.

I Borgsjö avslutas dagens etapp, här äter du middag och stannar över natten.

Enklare övernattning, Borgsjö
Frukost och middag
ca 43 km
Dag 3

Borgsjö-Revsund

Styrkt av frukost och en god natts sömn fortsätter nu färden mot Revsund. Bara någon kilometer efter Borgsjö passerar du en av de finaste källorna längs med vägen, ta gärna en paus där, njut och fyll på vätskeförråden. Framme i Revsund kan du besöka Revsunds kyrka som har en S:t Olavsbild från 1200-talet.

Ikväll äter du middag och övernattar i trevliga Revsunds Prästgård som drivs av det holländska paret Hilde och Ruben.

Revsunds Prästgård, Revsund
Frukost och middag
ca 60 km
Dag 4

Revsund-Östersund

Under dagens etapp passerar du Pilgrimstad, där finns en källa som bland andra Jämtlands Bryggeri tar sitt vatten ifrån. I Brunflo finns ytterligare en Olofskälla. Väl framme i Östersund styr du mot Jamtli som under sommaren är ett levande historieland.

Ikväll äter du middag på egen hand, och övernattar på Hotel Emma i centrala Östersund.

Hotel Emma, Östersund
Frukost
ca 55 km
Dag 5

Östersund-Alsen

Efter frukost och med lunchpaket i bagaget cyklar du från från Jamtli och Östersund över bron till Frösön där du passerar Frösö kyrka som är från medeltiden. Färden tar dig vidare mot Rödön och sedan till Glösa där du kan besöka Älgklanens rike och se på 5 000 år gamla hällristningar.

Leden fortsätter till Wången med hästutbildningar och värdshus där du äter middag och övernattar i stugor. Här kan du njuta av både bastu och spa (förbokas).

Wångens värdshus, Wången
Frukost och middag
ca 54 km
Dag 6

Alsen-Åre

Efter att du ätit frukost och gjort lunchpaket startar dagens cykling. Leden passerar byarna Kluk, Bleckåsen och Semlan där det tidigare fanns en kopparhytta, och går vidare till Järpen som är centralort i Åre kommun. Vidare västerut följer du Indalsälven med vitskummande forsar.

Sista biten cyklar du i jordbruksbygd längs Såå byväg till Åre med många restauranger, hotell och butiker. Du avslutar dagen med en god middag på någon av Åres restauranger och bekvämt boende på Hotel Granen i Åre.

Hotel Granen, Åre
Frukost
ca 66 km
Dag 7

Åre-Medstugan

Styrkt av frukost och med dagens lunchpaket i ryggsäcken eller cykelväskan är det dags att börja cykla. Du fortsätter västerut från Åre på den gamla vägen till Duved. Efter Forsa ser du hur dalgången breder ut sig och vid älven ligger en skans.

Efter en kort sträcka på E14 svänger du in på Skalstugevägen som tar dig fram till ditt mål för dagen, Medstugan. Det är en av Sveriges största privata egendomar som i slutet av 1800-talet även inrymde mejeri, bryggeri och sågverk. Här äter du middag på egen hand och övernattar på vandrarhemmet.

Vandrarhem, Medstugan
Frukost
ca 54 km
Dag 8

Medstugan-Stiklestad (Norge)

När frukosten är uppäten och dagens lunchpaket färdigt startar dagens cykling mot Stiklestad. Vägen går först längs med Medstugusjön, vidare förbi Skalstugan och in i Norge. Leden går längs med Karl Johans väg eller 1835 års landsväg som den också kallas. Efter bron över älven Kverna går leden längs byvägen till samhället Vuku med vackra Vuku kyrka från 1655.

Om du föredrar att cykla på asfalt väljer du vid Skalstugan riksvägen in i Norge. Väl framme väntar behagligt mottagande med middag och övernattning på Stiklestad Hotell.

Stiklestad Hotel (Norge)
Frukost och middag
ca 58 km
Dag 9

Stiklestad-Munkeby (Norge)

Dagens etapp utgår från Stiklestad kyrka och Stiklestads kulturcenter och är en cykling genom kulturlandskap med byar och åkermark. Under dagen passerar du Munkeby gård. Nära gården finns en kyrkoruin från 1180.

Innan du fortsätter kan du prova lokalproducerad öl och ost, framställd av munkarna från klostret i närheten. Här väntar övernattning och middag som serveras av din värd, lantbrukaren Hakon.

Lantgård, Munkeby (Norge)
Frukost och middag
ca 20 km
Dag 10

Munkeby-Ersgard (Norge)

Efter en god natts sömn och frukost fortsätter cyklingen. Den går huvudsakligen på grusvägar genom "marka", ett norskt uttryck för naturområden som går genom byar. Du passerar sjön Ausetvatnet och Borås gård. Leden forsätter längs byar landsvägar och senare på smalare terrängstigar och passerar Volhaugen ner till Vaernes och vidare till vackra Ersgard. Där finns en hantverksbutik och möjligheter att ta en svalkande simtur i floden som ligger i anslutning till gården. På Ersgard serveras kvällsmat i det trevliga pilgrimsvandrarhemmet, och övernattning sker i dubbelrum inredda i mysig gammaldags stil. Detta är den sista natten innan du når Trondheim och Nidaros.

Ersgard vandrarhem, Ersgard (Norge)
Frukost och middag
ca 60 km
Dag 11

Ersgard-Trondheim, Nidaros (Norge)

På Ersgard njuter du av frukosten och när du lämnar gården med lunch i ryggsäcken så är det med känslan av att vilja komma tillbaka! Cyklingen fortsätter längs grusvägar och passerar söder om samhället Hommelvik. Du kommer att höra och se floden Homla som du följer en bit innan du tar vägen längs med Trondheimsfjorden. Vid Saksvikskorsen står ett kors där pilgrimer kan stanna för att få sin första utsikt mot Nidaros.

De sista kilometrarna går genom Trondheim centrum och du kommer till slut fram till Nidarosdomen, kyrkan där S:t Olav är begravd. Här får du nu ditt välförtjänta pilgrimsdiplom och cykelturen är slut.

Frukost
ca 55 km
- Närmaste flygplats: Sundsvall/Midlanda
- Närmaste tågstation: Sundsvall
Selånger, Medelpad