Cykla i Åsnens Nationalpark
Ryd, Småland (ca 90 km)
3 nätter fr. 2 950 kr / pers
 • doneTre nätter på Hotell Åsnen
 • done3 x frukost
 • done2 x lunchpaket
 • doneBesök i gårdsbadhus, bastu och jacuzzi (mån/ons/fre kl 18-20). Bokas på plats i receptionen
 • doneTillgång till grillplats med ved
 • doneCykelkarta och vägbeskrivning från Torne
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 350 Sek/natt/pers
 • doneUppgradering till rum eller svit med tillgång till kök
 • done3-rätters middag inkl alkoholfritt dryckespaket (mån/ons/fre): 600 Sek/pers
 • doneHyrcykel och hjälm: 150 Sek/dag
 • doneMTB-cykel (HEAD-bikes, modell 2018) och hjälm: 365 Sek/dag
 • doneElcykel (Crescent, modell 2018) och hjälm: 385 Sek/dag
 • doneCykelbarnstol: 50 Sek/dag

Åsnen är Smålands näst största sjö och den natursköna trakten runt dess stränder är nybliven nationalpark. Här upplever du sjöns förtrollade övärld, vackra ekskogar och naturreservat med olika karaktär under en cykelvistelse med tre bekväma övernattningar. Utgångspunkten är Ryd där Blidingsholms Gård och hotell Åsnen ligger. Hotellet har utsikt över fiskrika Mörrumsån och den frodiga grönskan i trakten.

Attraktionerna i området runt Åsnen är många och med hotell Åsnen som utgångspunkt finns det flera möjligheter att disponera sina cykeldagar och väva in litet vandring. Åsnen Runt-leden är 6,6 mil lång och körs förslagsvis på en eller två dagar. Huvudalternativet är att börja resan i Torne vid sjöns norra del och cykla ner mot Ryd och Hotell Åsnen som sedan blir utgångspunkter för olika dagsutflykter.

Alternativ I
Ett alternativ när man cyklar Åsnen Runt-leden är att parkera bilen vid Hotell Åsnen för att sedan cykla norrut till Torne. Där kan man boka egen övernattning på Tornö Camping i stuga eller tält.

Alternativ II
För vana cyklister finns möjligheten att cykla Åsnen Runt på en dag. Efter en natt på Hotell Åsnen kan man sedan cykla de 5 milen runt kratersjön Mien med sin härliga badstrand. Nästa dag kan man cykla den 12 km långa Rydturen över 5 broar.

Cyklingen i paketet går på grusvägar, asfalterad cykelväg och på landsväg

Dag 1:

Torne - Blidingsholm

Ett trevligt upplägg är att utgå ifrån lilla Torne som ligger vid Åsnens norra del. Här går det att parkera om man kommer med bil. Cykla sedan leden Åsnen Runt i sydlig riktning på sjöns västra sida. Ett naturligt nedslag är Entré Trollberget som är en ingång till nationalparken på sjöns västra sida. Här kan man göra en kort rundvandring på 2,6 km som ger ett smakprov på fyra av Sveriges naturtyper. En annan slinga går till Åsnens högsta utsiktspunkt som heter Ramnaberg. Åsnens högsta utsiktspunkt. Allt material i nationalparkens byggnader är av ek och ekskogarna är en av anledningarna till att Åsnen har en nationalpark. Vandringsslingorna som går genom urskogsbestånd är krokiga och väl synkroniserade med naturen.

Cykelfärden fortsätter mot små orter som Ålshult och vidare ner till Hotell Åsnen för övernattning. Möjlighet finns att äta middag i restaurangen och avsluta kvällen i gårdsbadhuset.

Hotell Åsnen
Middag på Hotell Åsnen
Ca 30 km
Dag 2:

Blidingsholm – Bjurkärr- Blidingsholm

Efter en god frukost bär dagens cykelfärd till Urshult Sirkön och Bjurkärr. Här finns huvudentrén till Åsnens Nationalpark samt gott om information för den som är intresserad. Det finns även flera mysiga grillplatser med ved, och du kan gärna varva cyklingen med en fin vandringstur. Bland kortvandringarna här är strandslingan den längsta på 8 km.
Därefter cyklar ni vidare norrut till Torne, där ni påbörjade cykelturen. Njut av den vackra naturen och vyerna över sjön med alla dess öar under färden. När ni är nöjda med naturupplevelserna kör ni tillbaka med bilen och cyklarna till hotell Åsnen och ytterligare en bekväm natt på den vilsamma platsen vid Mörrumsån.

Hotell Åsnen
Frukost, lunchpaket
Ca 22 km
Dag 3:

Blidingsholm

Avnjut frukosten och ta en lugn cykeltur i hotellets närhet. Kanske väljer ni att ge kroppen litet extra återhämtning efter cykling och vandringsturer i nationalparken. I gårdsbadhuset på Hotell Åsnen finns möjlighet till avslappnande bastubad och jaccuzi. En fin miljö för lite eftertanke, kanske på kvällen med stjärnhimlen ovanför dig. På kvällen finns även möjlighet till en god middag med många lokalproducerade inslag.

Hotell Åsnen
Frukost, lunchpaket
Ca 5 km
Dag 4:

Blidingsholm - Torne

Utvilad och med energiförråden påfyllda hinner ni med en kort cykeltur i de vackra omgivningarna innan ni checkar ut.

Frukost

1 Omdöme star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
juli 2018
Birgit johansson
Mycket positivt
Ryd, Småland

Fler cykelpaket i närheten