Cykla fyra dagar runt Siljan
Mora, Dalarna (ca 145 km)
3 nätter fr. 5 600 kr / pers
 • done3 övernattningar (del i dubbelrum)
 • done3 x frukost
 • done2 x tvårätters middag (exkl dryck)
 • done1 x meny med fyra smårätter (exkl dryck)
 • done1 x lunchpaket
 • doneInträde till Spa, Mora Hotell & Spa
 • doneHyrcykel inkl cykelkorg (7-växlad damcykel, från 13 år)
 • doneKarta och färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 1.500 kr
 • doneElcykel: 1.800 kr
 • doneBagagetransport: 2.840 kr (max 4 väskor)

I det här cykelpaketet får du möjlighet att uppleva Dalarna och sjön Siljan från cykelsadeln. För 365 miljoner år sedan slog en meteorit ned med enorm kraft och bildade det som idag kallas för Siljansringen – Europas största nedslagskrater (astroblem). Kraterns kanter bildar en cirkel av lägre liggande områden som idag innehåller många insjöar, varav Siljan är den största.

Presentationsbild: Per Eriksson, Region Dalarna

Cykelturen startar i centrala Mora, och på din väg runt sjön besöker du först Rättvik med sin berömda träpir som sträcker sig ca 600 meter ut i Siljan. Du cyklar sedan vidare till Tällberg som är känt för sina vackra träbyggnader. Därefter fortsätter du till Leksand som ligger vackert utmed Siljans strand. Cykelturen avslutas i Mora med sitt klassiska Zornmuseum. Ett måste när du är i Mora är att uppleva Vasaloppets historia på Vasaloppsmuseet.

Dag 1

Mora-Rättvik

Cykelpaketet startar i Mora där ni hämtar ut era cyklar. Ni passerar Nusnäs där Dalahästarna tillverkas. Cykelpaketet går utmed Siljan. När ni kommer till Rättvik rekommenderar vi en promenad på den berömda bryggan "Långbryggan" som sträcker sig hela 625 meter ut i Siljan.

På eftermiddagen checkar ni in på Hotell Lerdalshöjden med fantastisk utsikt över Siljan. Efter dagens cykeltur kan ni slå er ner och njuta av middagen på hotellet. Hotell Lerdalshöjden är kända för sin goda mat.

Best Western Hotell Lerdalshöjden, Rättvik
Middag
ca 50 km
Dag 2

Rättvik-Tällberg-Leksand

Efter en härlig frukostbuffé går cykelturen vidare mot nya upplevelser. Målet för dagen är Leksand. På vägen passerar ni orten Tällberg som ligger fantastiskt vackert utmed Siljan, känd för sina vackra trähus.

Väl framme i Leksand så checkar ni in på Korstäppans Herrgård. Missa inte ett besök på Munthes Hildasholm, sommarhuset som han byggde åt sin fru. Axel Munthe var läkare och författare med världsrykte. Hans kanske mest kända patient var den svenska kronprinsessan, sedermera drottning Viktoria. På kvällen väntar en 4-smårätters meny i den vackra herrgårdsmiljön på hotellet.

Korstäppans Herrgård, Leksand
Frukost och middag
ca 25 km
Dag 3

Leksand-Mora

Idag är målet att cykla till Mora. Det kommer att bli varierande cykling i kuperad terräng utmed Siljan. Ni kommer att cykla igenom byn Västanvik och här ligger Leksands träslöjd, en pittoresk hantverksfabrik där vindflöjeln "Gubben & Gumman" har tillverkats sedan 1947. Här finns även Jobs Handtryckta textilier med alla de klassiska tygerna från konstnärsfamiljen Jobs.

Färden fortsätter därefter till Siljansnäs med Björkberget, och här har ni en fantastisk utsikt över Byrviken. Här finns Dalarnas Naturum som är ett naturmuseum som visar Dalarnas geologi, flora och fauna.

Efter en riktigt härlig cykeldag med fina upplevelser så checkar ni in på Mora Hotell & Spa. Passa på att slappna av i hotellets Spa-anläggning innan det är dags att äta middag i hotellets matsal.

Mora Hotell & Spa, Mora
Frukost, lunchpaket och middag
ca 70 km
Dag 4

Frukost och hemfärd

Efter en härlig frukost är det dags för hemfärd. Dalarna och Siljan har många sevärdheter att bjuda på, inte minst hantverkstraditioner och konsthantverk.

Missa inte Zornmuseet och Zorngården i Mora med ett urval av Anders Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Vasaloppets Hus är också ett "måste". Ta en promenad i de mysiga gränderna i stadsdelen Lisselby och gör ett besök i Mora kyrka innan det är dags för hemfärd.

Frukost
Mora, Dalarna