Cykla fyr till fyr på Öland
Mörbylånga, Öland (ca 370-460 km)
7 nätter fr. 9 600 kr / pers
 • done4 nätter på B&B (del i dubbelrum)
 • done3 hotellnätter (del i dubbelrum)
 • done7 x frukost
 • done1 x lunch
 • done4 x middag (varav ett grillpaket med goda tillbehör som du lagar själv)
 • doneHyrcykel inkl cykelhjälm (3-växlad damcykel)
 • doneKarta och färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneElcykel att hyra
 • doneBagagetransport

Upptäck hela Öland på din cykelsemester, från fyren Långe Jan till fyren Långe Erik. I det här cykelpaket väntar många besöksmål och sevärdheter. Kungliga Solliden i Borgholm, det fascinerade Alvaret med dess fina cykelvägar och den fina kusten utmed Östersjön.

Det finns mycket att upptäcka på Öland och många olika cykelvägar att välja på. Om du vill ha bagagetransport mellan boendena väljer du det som tillval vid bokning. Det går utmärkt att ta tåget till Kalmar och sedan byta till bussen som tar dig till Mörbylånga. Cykeluthyrningen ligger intill busshållplatsen i Mörbylånga.

Dag 1

Mörbylånga-Grönhögen

Cyklarna hämtas på Ölands cykeluthyrning i Mörbylånga, efter att du har upplevt den vackra Ölandsbron. Din första cykeltur går från Mörbylånga och tvärs igenom Stora Alvaret, som är ett av världens mest säregna kulturlandskap och en del av världsarvet på Öland.

Därefter fortsätter du mot Degerhamn. Här finns Sveriges mest välbevarade alunbruksmiljö. Av själva fabrikskomplexet återfinns idag bara en kalkstensruin. Vid södra bruket finns en geologisk trädgård som är en spännande och lärorik plats att besöka.

Efter dagens cykeltur checka du in på Lundagården Bed & Breakfastga ggNi fortsätter till Grönhögen där ni tar in för natten på Lundagården Bed & Breakfast

Lundagården B&B, Grönhögen Degerhamn
Middag
ca 40 km
Dag 2

Grönhögen-Ottenby-Mellby

Efter en stärkande frukost cyklar du mot Ölands södra udde. Här finns sveriges högsta fyr Långe Jan, som tändes första gången år 1785. Det är 197 trappsteg upp till toppen, och där väntar en magnifik utsikt över Ottenbylund, havet och södra Öland. I den gamla fyrvaktarbostaden finns ett museum, och på området ligger också Ottenby Fågelstation där man bedriver omfattande och bred fågelforskning. Under maj månad vibrerar luften av fågelsång och gullvivor, mandelblom och orkidéer står i full blom.

Sedan är det dags att äta lunch på Restaurang Fågel Blå som ligger närmaste granne med fågelstationen. Här finns många fina cykelleder att cykla på, och utmärkta möjligheter till fågeskådning för den som är intresserad. Ta gärna en liten tur till det pittoreska Gräsgårdshamn och upplev det genuina fiskelivet på de vackra fiskeskutorna.

På kvällen väntar logi och middag på Mellby Ör Inn. som är en renoverad bondgård från 1860-talet. Här väntar en fin utsikt över Östersjön och Stora Alvarets karga kalkstensslätter. Kvällens middag består av ett grillpaket med närodlade öländska råvaror som du själv tillagar. Det finns även inhemsk öl från Öland att njuta av till måltiden.

Mellby Ör Inn, Mellbyör
Frukost, lunch och middag
ca 50 km
Dag 3

Mellby-Borgholm

Dagens mål är Borgholm med kungliga Solliden. Du cyklar norrut längs den måttligt trafikerade östra kusten. Det går även att cykla på de markerade vandringslederna om du cyklar i lugn takt.

Om du tar av mot väster vid Stenåsa kommer du efter några kilometer till en stätta (en trappa över en gärdsgård) där ”Stora Alvarrundan” börjar. Via Frösslunda kommer du till Ekelunda. Leden går på en gammal bruksväg och standarden är enkel. Den markeras med stenrösen, och vid stenmurarna finns breda stättor uppsatta för att man lätt ska kunna färdas med cykel. Söder om Ekelunda by kan det periodvis finnas vattensamlingar och då kan stövlar vara bra att ha. Betande djur finns i området stora delar av året. Efter Ekelunda kommer du så åter ut på östra landsvägen. För att cykla vidare norr ut mot Borgholm så kan du välja att cykla längs kusten eller på de lite mindre vägarna i Mittlandsskogen.

Framme i Borgholm checkar du in på Guntorps Herrgård. Sedan kan du promenera in till den mysiga staden och äta på någon trevlig restaurang.

Guntorps Herrgård, Borgholm
Frukost
ca 65 km
Dag 4

Kungliga Solliden

Idag besöker du Sollidens slott som är kungafamiljens sommarparadis sedan generationer tillbaka. Solliden ligger ca 5 km från Guntorps Herrgård. Känn historiens vingslag på Borgholms slottsruin och njut av den fantastiska utsikten över slottsalvaret och Kalmarsund.

Om du är badsugen finns en härlig badstrand i Köpingsvik ca 5 km österut från Borgholm. Därifrån kan du cykla vidare ut till Hörninge mosse som är ett eldorado för blomsterälskare och fågelvänner. Efter dagens utflykt övernattar du återigen på Guntorps Herrgård.

Guntorps Herrgård, Borgholm
Frukost
ca 10-25 km
Dag 5

Borgholm-Byxelkrok

Efter en riktig herrgårdsfrukost är det dags att cykla vidare. Idag ser naturen lite annorlunda ut. Vid Alböke finns Sveriges enda kamelranch (!). Sedan går färden utmed kusten, högt uppe på kalkstensklippan med en vidunderlig utsikt över Kalmarsund.

Du cyklar genom många härliga ställen som till exempel Bruddesta som är ett litet idylliskt gammalt fiskeläge med små sjöbodar, byggda av öländsk kalksten. Sedan fortsätter du förbi det jättelika kalkstenbrottet vid Gillberga med ett geologiskt museum och vidare till den gamla skurkvarnen i Jordhamn som är en vinddriven slipmaskin för kalksten - den enda som finns bevarad på Öland. Det finns många fina platser att bada på längs vägen.

Framme i Byxelkrok checkar du in på Solö Wärdshus. Middag äter du på den närbelägna Hamnpuben.

Solö Wärdshus, Byxelkrok
Frukost och middag
ca 65 km
Dag 6

Upptäck Byxelkrok

Här finns det mycket att välja på. Det går fiskebåtar till den mytomspunna ön Blå Jungfrun mitt ute i Kalmarsund. Vill du bada cyklar du tvärs igenom skogen till Bödabukten som är en 5 km lång sandstrand. Ett annat alternativ är att cykla till fyren Långe Jan vid norra udden och besöka Trollskogen på andra sidan Grankullaviken. Eller kanske cykla en bit söderut till järnåldersbyn vid Skäftekärr. På kvällen äter du middag på Hamnpuben och sover ytterligare en natt på Solö Wärdshus.

Solö Wärdshus, Byxelkrok
Frukost och middag
ca 20-30 km
Dag 7

Byxelkrok-Borgholm

Efter frukost så har du en riktig heldag att njuta av det vackra Öland på cykel. För att komma till Borgholm kan du välja att cykla tillbaka samma väg som du kom, det vill säga utmed den fantastiska cykelvägen ovanför Kalmarsund. Du kan också välja att cykla mer i inlandet.

I Borgholm övernattar du återigen på Guntorps Herrgård.

Guntorps Herrgård, Borgholm
Frukost
ca 65 km
Dag 8

Borgholm-Mörbylånga

Idag går cykelturen till Färjestaden med den gigantiska Ölandsbron som närmaste granne. Det snabbaste är att cykla på riksväg 136 till Glömminge. Den är dock stundtals hårt trafikerad så en bättre väg är, i alla fall under högsäsong, att ta cykelvägen fram till Ölands flygplats och därifrån till Glömminge via Räpplinge, Sättra, Dyestad och Gillsättra. Färden går på småvägar genom ett utpräglat jordbrukslandskap med beteshagar och lummiga lövskogar.

I Glömminge tar du dig över riksväg 136 och fortsätter ner mot Röhälla nära Kalmarsund. Du passerar Ölands Djurpark och bron som går över påfarten till Ölandsbron. Sedan är du framme i Färjestaden som är Ölands största tätort med drygt 6.000 invånare. Därifrån finns en fin cykelväg till Mörbylånga som är slutmål.

Frukost
ca 60 km
Mörbylånga, Öland