Cykeltur med sju sorters kakor
Södertälje, Södermanland (ca 60 km)
Cykeltur fr. 250 kr / pers
  • doneKarta med detaljerad färdväg (gpx-fil eller som pdf)
  • doneResguide (pdf) med sevärdheter och bakgrundshistoria
  • doneMaterialet kan enkelt laddas ner i mobilen eller skrivas ut i förväg
  • doneKulturarvskortet: 200 kr/person (ger dig upp till 50% rabatt på entréavgiften till över 300 museer, slott, gårdar och andra kultursevärdheter runtom i Sverige)

Det här är en cykelutflykt till kakslottet Taxinge vid Mälaren. Rubriken är faktiskt ett understatement, eller litotes som man säger på svenska. Det finns betydligt fler sorters hembakat bröd på Taxinge-Näsby slott nordväst om Södertälje. Upp mot 65 varianter av kakor, bakelser, kaffebröd och tårtor! Slottet har anor från 1200-talet och utgjorde miljön i Ingmar Bergmans film ”Viskningar och rop” från 1973. Här finns en italiensk park och slottsbod med presenter och glasscafé. Slottet ligger på en udde i Gripsholmsviken.  

Utgångspunkten är centrala Södertälje dit du kan ta dig med pendeltåg från Stockholm. Ta med egen cykel (eller hyr via Turistbyrån som har några hyrcyklar). Distansen är knappt 7 mil totalt under dagen, det vill säga knappt 3,5 mil i vardera riktningen. Du passerar runstenar och minnesmärken på vägen, cyklar genom Nykvarn och förbi Sundsörsviken. När du kommer fram parkerar du cykeln och går in i Slottscafét för att njuta av kaffebordet.

Mellan maj till september är Taxinge slottscafé öppet dagligen. Den här cykelutflykten med mycket cykling, ett vackert landskap och en fantastisk kakupplevelse i slottsmiljö kan du med fördel göra även under hösten då Taxinge har helgöppet. Då är det helgerna som gäller.

Start- och målpunkt: Centrala Södertälje
Längd: 6 timmar (ca 60 km)

Cykelvänligt boende: Om du vill kombinera turen med en övernattning finns det flera fina cykelvänliga boenden i närheten. Möjligheterna är flera. En variant är att du bor på vackra Vidbynäs gård några kilometer från Taxinge. En annan är att du tar övernattar på Scandic Skogshöjd i Södertälje som har trevlig restaurang och spa. Du som känner för mer cykling kan fortsätta till Strängnäs och bo på Hotell Laurentius eller Hotel Rogge.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att utforma din egen cykelresa precis som du vill ha den. Du kan använda din egen cykel eller en hyrcykel om du inte har en egen. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide där du kan läsa om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Allt material kan enkelt laddas ner i mobilen, eller skrivas ut i förväg. Du väljer själv. Varje tur innehåller även några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss får du en liten present.

Kollektivtrafik till/från Stockholm:
- Pendeltåg till Södertälje centrum. Cyklar får medtas på pendeltågen, dock ej i rusningstid.
- Ångbåt Mariefred-Stockholm. Cykel enkel resa, 30 Sek.