Cykeltur med sju sorters kakor
Södertälje, Södermanland (ca 60 km)
cykelutflykt fr. 250 kr / pers
  • doneUtflyktsguide med tydlig färdbeskrivning
  • doneKarta med cykelturen som PDF
  • doneDigital karta (gpx-fil) att ladda ner i mobilen
  • doneFörläng cykelturen med en övernattning
  • doneResa med ångbåt Mariefred-Stockholm
  • doneHyrcykel och hjälm

Det här är en cykelutflykt till kakslottet Taxinge vid Mälaren. Rubriken är faktiskt ett understatement, eller litotes som man säger på svenska. Det finns betydligt fler sorters hembakat bröd på Taxinge-Näsby slott nordväst om Södertälje. Upp mot 65 varianter av kakor, bakelser, kaffebröd och tårtor! Slottet har anor från 1200-talet och utgjorde miljön i Ingmar Bergmans film ”Viskningar och rop” från 1973. Här finns en italiensk park och slottsbod med presenter och glasscafé. Slottet ligger på en udde i Gripsholmsviken.  

Utgångspunkten är centrala Södertälje dit du kan ta dig med pendeltåg från Stockholm. Ta med egen cykel (eller hyr via Turistbyrån som har några hyrcyklar). Distansen är knappt 7 mil totalt under dagen, det vill säga knappt 3,5 mil i vardera riktningen. Du passerar runstenar och minnesmärken på vägen, cyklar genom Nykvarn och förbi Sundsörsviken. När du kommer fram parkerar du cykeln och går in i Slottscafét för att njuta av kaffebordet.

Mellan maj till september är Taxinge slottscafé öppet dagligen. Den här cykelutflykten med mycket cykling, ett vackert landskap och en fantastisk kakupplevelse i slottsmiljö kan du med fördel göra även under hösten då Taxinge har helgöppet. Då är det helgerna som gäller.

Förläng turen med en övernattning
Det är enkelt att förlänga den här cykelutflykten med en trevlig övernattning på ett cykelvänligt boende. Möjligheterna är flera. En variant är att du bor på vackra Vidbynäs gård några kilometer från Taxinge. En annan är att du tar övernattar på Scandic Skogshöjd i Södertälje som har trevlig restaurang och spa. Du som känner för mer cykling kan fortsätta till Strängnäs och bo på Hotell Laurentius eller Best Western Plus Hotel Rogge.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att själv plocka ihop din egen cykelresa precis som du vill ha den.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema och innehåller några enkla byggstenar. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide som berättar om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Varje tur avslutas med några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss via e-post kan du få ett litet pris…

Kollektivtrafik till/från Stockholm:
- Pendeltåg till Södertälje centrum. Cyklar får medtas på pendeltågen, dock ej i rusningstid.
- Ångbåt Mariefred-Stockholm. Cykel enkel resa, 30 Sek.