Cykeltur i hyttornas land
Köping, Västmanland (ca 35 km)
Cykeltur fr. 295 kr / pers
  • doneUtflyktsguide med tydlig färdbeskrivning
  • doneKarta med cykelturen som PDF
  • doneDigital karta (gpx-fil) att ladda ner i mobilen
  • doneFolder "Stadsvandring i Köping på egen hand"
  • doneKomplettera cykelturen med trevlig övernattning i Köping och Kolsva
  • doneBoka lunch eller middag på Kohlswa Herrgård
  • doneHyrcykel & hjälm (bokas på turistbyrån i Köping)

I Västmanlands skogar har hammarslagen från smedjorna ekat i hundratals år. I den levande trakten kring Köping finns vacker natur, järnåldersgravar, gamla hyttor och herrgårdar med anor från 1600-talet. Här lever berättelsen om dråparen Koppar-Nisse vid sjön Kopparen och minnet av den olycksaliga allmogehären som slogs för Gustav Eriksson Vasa vid Strö 1521. I denna omväxlande cykeltur får du först bekanta dig med den trevliga hamnstaden Köping vid Mälaren och sedan cyklar du vidare till charmerande Kohlswa herrgård från 1600-talet.

Du utgår ifrån den gamla handels- och industristaden Köping med stor hamn vid Mälaren. Här hittar du Museistråket, bland annat i form av Bil & teknikhistoriska samlingarna med pärlor som Bugatti, Rolls-Royce och Volvo att beskåda. Vi rekommenderar en stadsvandring i den berömde kemisten Carl Willhelm Scheeles (1742-1786) hemstad. Sjung gärna ”Du gamla du fria” när du promenerar för det var här i staden som Rickard Dybeck skrev texten. Andra dagen cyklar du förbi Ströbohög som är en imponerande gravhög, troligtvis från yngre järnåldern. Sedan fortsätter du på ombyggd banvall i form av raka, flacka, asfalterade Köping-Uttersbergs Järnväg (KUJ) till Kohlswa herrgård med anor från mitten av 1600-talet. Här hälsade en gång i tiden Karl XI och Karl XII på för att jaga. För tevetittare kan herrgårdens bedårande orangeri se bekant ut och förklaringen är att det var Ernst Kirchsteiger som ledde renoveringen av byggnaden. Med lite tur, eller otur, kan du till och med uppleva lite spökerier under din vistelse på Kohlswa…

Det här cykelturen bjuder på vacker natur, småstadsliv, historia, cykelvägar av hög kvalitet och möjlighet till en riktigt charmig herrgårdsvistelse med välskött bondgård och egen ekologisk köttproduktion. Om du vill förlänga turen med en övernattning finns det några cykelvänliga boenden att välja bland. För den här cykelturen rekommenderar vi övernattning i centrala Köping på Hotell Gillet och charmerande Kohlswa Herrgård som ligger idylliskt och naturskönt.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att själv plocka ihop din egen cykelresa precis som du vill ha den. Boka en hyrcykel om du inte har en egen.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema och innehåller några enkla byggstenar. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide som berättar om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Varje tur avslutas med några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss via e-post kan du få ett litet pris…

Närmaste tågstation: Köping C
Närmaste flygplats: Stockholm-Västerås, Stockholm-Arlanda