Cykeltur i Albertus Pictors bildvärld
Enköping, Uppland (ca 55 km)
Cykeltur fr. 295 kr / pers
  • doneKarta med detaljerad färdväg (gpx-fil eller som pdf)
  • doneResguide (pdf) med sevärdheter och bakgrundshistoria
  • doneMaterialet kan enkelt laddas ner i mobilen eller skrivas ut i förväg
  • doneKulturarvskortet (ger dig upp till 50% rabatt på entréavgiften till över 300 museer, slott, gårdar och andra kultursevärdheter runtom i Sverige)

Det är ingen överdrift att säga att det handlar om liv och död i Albertus Pictors bildvärld. Motiven är hämtade från både Gamla och Nya testamentet och målade med en uttrycksfullhet som har fortsatt att fascinera i ett halvt årtusende. Dansen kring guldkalven i Härkeberga kyrka är klassisk liksom schackpartiet med Döden i Täby kyrka som inspirerade Ingemar Bergman till en av filmhistoriens mest berömda scener i ”Det Sjunde inseglet”.

Foto: Björn Strömfeldt

Den här uppländska cykelturen utgår från centrala Enköping och tar dig till tre av Albertus Pictors ”bästa” kyrkor där målningarna är extra välbevarade. Dessutom får du en härlig cykeltur genom den småskaliga kulturbygden i Fjärdhundraland.

Du kommer att besöka kyrkorna i Härkeberga, Härnevi och Östersunda. På hemvägen kan du göra ett lika pittoreskt som välsmakande stopp på Salnecke Slottscafé nära Örsundsbro. Observera att kyrkorna inte alltid är öppna, men det går oftast att förbeställa en guidad visning inför ditt besök.

Start- och målpunkt: Centrala Enköping
Cykelturens längd: 5 timmar* (ca 55 km)
Rekommenderad period: 1 april-31 oktober

Cykelvänligt boende: Det är enkelt att kombinera den här cykelturen med en övernattning på charmerande Gula Stallet Butik & Kafé som är ett cykelvänligt boende med särskild service för dig som cyklist.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att utforma din egen cykelresa precis som du vill ha den. Du kan använda din egen cykel eller en hyrcykel om du inte har en egen. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide där du kan läsa om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Allt material kan enkelt laddas ner i mobilen, eller skrivas ut i förväg. Du väljer själv. Varje tur innehåller även några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss får du en liten present.

* Vi har beräknat att du cyklar ca 10 km per timme. Det innebär cykling i behagligt tempo. Vana cyklister kan cykla sträckan snabbare.