Cykeltur i Albertus Pictors bildvärld
Enköping, Uppland (ca 55 km)
cykelutflykt fr. 295 kr / pers
  • doneUtflyktsguide med tydlig färdbeskrivning
  • doneKarta med cykelturen som PDF
  • doneDigital karta (gpx-fil) att ladda ner i mobilen
  • doneKomplettera cykelturen med trevlig övernattning
  • doneLunch eller fika på Salnecke Slottscafé
  • doneHyrcykel & hjälm

Det är ingen överdrift att säga att det handlar om liv och död i Albertus Pictors bildvärld. Motiven är hämtade från både Gamla och Nya testamentet och målade med en uttrycksfullhet som har fortsatt att fascinera i ett halvt årtusende. Dansen kring guldkalven i Härkeberga kyrka är klassisk liksom schackpartiet med Döden i Täby kyrka som inspirerade Ingemar Bergman till en av filmhistoriens mest berömda scener i ”Det Sjunde inseglet”.

Foto: Björn Strömfeldt

Den här uppländska cykelturen tar dig till tre av Albertus Pictors ”bästa” kyrkor där målningarna är extra välbevarade. Dessutom får du en härlig cykeltur genom den småskaliga kulturbygden i Fjärdhundraland.

Du kommer att besöka kyrkorna i Härkeberga, Härnevi och Östersunda. På hemvägen kan du göra ett lika pittoreskt som välsmakande stopp på Salnecke Slottscafé nära Örsundsbro.

Det är enkelt att förlänga den här cykelturen med en övernattning på charmerande Gula Stallet Butik & Kafé som är ett cykelvänligt boende.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att själv plocka ihop din egen cykelresa precis som du vill ha den.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema och innehåller några enkla byggstenar. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide som berättar om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Varje tur avslutas med några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss via e-post kan du få ett litet pris…