Cykelsemester på Utö
Utö (Stockholm), Södermanland (ca 15 km)
1 natt fr. 1 895 kr / pers
  • done1 natt på Utö Värdshus
  • done1 x frukostbuffé
  • done1 x 4-rätters specialkomponerad meny
  • done Hyrcykel & färdbeskrivning
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneBagagetransport
  • doneCykelkärra, barncyklar
  • doneBastu
  • doneHusdjur är välkomna (förbokas)

Upplev Utö och Ålö i Stockholms södra skärgård på cykel. Här cyklar du på vindlande grusvägar i härlig natur genom skogar och hagar eller utmed vattnet.

Utö ligger i södra delen av Stockholms skärgård, och är tillsammans med Ålö cirka 13 km lång. Ön är perfekt att upptäcka med cykel. Vägen som går längs med hela ön, mellan Ålö i söder och Gruvbyn i norr, bjuder på ett skiftande vackert landskap med ömsom skog ömsom ängar och hav.

I paketet ingår en specialkomponerad middag på anrika, välrenommerade Utö Värdshus och boende i charmiga hotellstugor eller pittoreska Stenhotellet och Kvarnvillan, och så klart en fantastisk frukostbuffé att starta dagen med. Priset inkluderar hotellboende en natt med del i dubbelrum/familjerum. För barnfamiljen finns det tillgång till barncyklar och extrasäng för barnen.

Båtförbindelse finns från Nynäshamn, Årsta Brygga och Strömkajen i Stockholm beroende på säsong. Det finns möjlighet att ta med cykel ombord på Waxholmsbolagets båtar. Här hittar du Waxholmsbolagets tidtabeller för skärgårdstrafiken

Här finns en enkel karta från Utö turistbyrå och här kan du se filmen om Utö.

Dag 1:

Fika i Gruvbyn och hitta en egen strand

I Gruvbyn finns flera restauranger, bageri och aktiviteter men med nån timme på cykel når du även unika sandstränder eller en klippa alldeles för dig själv. I det lilla gruvmuseet intill värdshuset kan du följa intressanta delar av Utös historia, och här finns också en museibutik. Gruvmuseet ligger nära flera av dagbrotten och de många mäktiga varpstenshögarna som präglar landskapet.

I en vacker sluttning ner mot Mysingen ligger Lurgatan med sina röda små stugor. Stugorna byggdes i mitten av 1700-talet efter att många bostäder förstörts av ryssar som härjat på ön. Det bodde två gruvarbetarfamiljer i varje stuga.

Utö kyrka är skärgårdens största stenkyrka och uppfördes i mitten på 1800-talet efter ritningar av Johan Fredrik Åbom (han har även ritat Berns salonger, Hasselbacken och Musikaliska akademin i Stockholm). Orgeln anses vara den äldst bevarade i Sörmland.

Utös kanske mest kända byggnad är kvarnen. Den har varit sjömärke och symbol för Utö sedan den uppfördes år 1791. Under sommarmånaderna öppnas kvarnen och då kan du njuta av den fantastiska utsikten.

Utö Värdshus, Stockholms skärgård
Middag
ca 15 km
Dag 2:

Frukost och hemresa med Waxholmsbåt

Efter en härlig frukost, tillbringar du förmiddagen med avkoppling eller spännande aktiviteter. På eftermiddagen angör Waxholmsbolaget Utö brygga för vidare färd mot Nynäshamn, Årsta Brygga och Strömkajen i Stockholm (båtresan ingår ej i priset). Resan tar ungefär en timme, och ger dig möjlighet att njuta av den fina skärgården medan du smälter intrycken från ditt cykeläventyr. Mat och kaffeservering finns ombord.

Frukost
- Båtförbindelse: från Nynäshamn, Årsta Brygga och Strömkajen i Stockholm
- Närmaste flygplats: Stockholm/Arlanda
- Närmaste tågstation: Stockholm Central