Cykelsemester Göta kanal T/R
Töreboda, Västergötland (ca 72 km)
2 nätter fr. 2 700 kr / pers
 • doneEn natt på Pensionat Prästgården, Töreboda
 • doneEn natt i 4-bäddsstuga, Jonsboda Camping
 • doneSänglinne och handdukar
 • done2 x frukostbuffé
 • done1 x lunch (dag 1)
 • done1 x lunchpaket (dag 2)
 • done2 x middag
 • doneEntrébiljett till Göta kanalmuséet
 • doneHyrcykel, 3 växlar med cykelkorg och hjälm (från 8 år)
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneElcykel
 • donePackväska, barnsits och banrcykel
 • doneBagagetransport
 • doneAvbeställningsskydd: 200 Sek

Det handlar om det största byggnadsprojektet i Sveriges historia. Idag är Göta Kanal en av de största turistattraktionerna och för den som vill lära känna en av de vackraste delarna av kanalens sträckning är det här cykelpaketet perfekt. Vid sidan av alla vackra vyer får du bland annat se kanalens högsta landpunkt på 91,5 meter över havet och den handmanövrerade slussen i Tåtorp.

Den natursköna cykelturen går hela tiden på bilfria vägar någon meter från kanalkanten. Start- och slutpunkt är i Töreboda via Sjötorp vid Göta kanals inlopp från Vänern. I Töreboda finns bland annat en K-märkt järnvägsstation från 1859. Första natten bor ni på Pensionat Prästgårdens familjära hotell och andra natten i stugor alldeles intill Göta kanal, närmare bestämt på trevliga Jonsboda Café & Camping.

Det är enkelt att ta tåget till Töreboda – 30 mil från Stockholm och 20 mil från Göteborg. Cykeluthyrningen finns på Café Visthuset ca 500 meter från tågstationen och 400 meter från Pensionat Prästgården.

Dag 1

Töreboda - Sjötorp tur och retur

Resen börjar i Töreboda, vilket är perfekt eftersom man kan ta sig dit med tåg. Sedan följer en charmerande kanalnära cykeltur förbi 19 slussar fram till Sjötorp. I Sjötorp serveras lunch på Cafe Baltzar vid hamnbassängen (självklart döpt efter Baltzar von Platen som är kanalens upphovsman). Ni lär er mer om kanalen genom ett besök kanalmuséet (inträde ingår) som ligger vid Sjötorps hamn. När ni är nöjda med dagen är det dags att cykla tillbaka till Töreboda och den väntande middagen. Ni bor på Pensionat Prästgårdens familjära hotell och middagen serveras på närbelägen restaurang cirka 300 meter från hotellet.
(Förslag: ta tåget till Töreboda).

Pensionat, Töreboda
Lunch och middag
Ca 40 km
Dag 2

Töreboda - Tåtorp - Jonsboda

Efter en god frukost fortsätter cykelturen till Tåtorp och dagens slutmål Jonsboda. På vägen passerar ni Wassbacken och därefter ön Lanthöjden där ni kan bese den sju meter höga obelisken som markerar kanalens högsta landpunkt på 91,5 m över havet. Cykelturen fortsätter till vackra Tåtorp där Göta kanal mynnar ut i sjön Viken. I Tåtorp kan ni bese en av kanalens två handmanövrerade slussar. Den byggdes år 1814, är en nivåsluss som reglerar vattenståndet mellan kanalen och sjön Viken och har en fallhöjd på 0,2 meter. När ni känner er nöjda för dagen cyklar ni tillbaka till Jonsboda där övernattning och mat väntar på en liten, mysig camping.

På kvällen rekommenderar vi en stund i den vedeldade bastun som ligger alldeles intill kanalkanten. Njut av lugnet och den avkopplande atmosfären på bryggan eller på terrassen i Jonsboda, alldeles intill kanalen. Har ni tur kommer en av de stora passagerarbåtarna förbi, helt magiskt!

Stuga, Jonsboda
Frukost, lunchpaket och middag
Ca 25 km
Dag 3

Jonsboda - Töreboda

Njut av frukosten på terassen med utsikt över Göta kanal och båtarna som tuffar förbi. Cykelturen genom denna pittoreska del av Västergötland leder tillbaka till Töreboda. Det är ingen brådska, och då kan du tänka på att när järnvägen behövde standardisera tiden i Sverige i mitten av 1800-talet för att kunna göra tidtabeller så bestämde man sig för att tiden i Töreboda fick utgöra ”originaltiden”. Du har nått slutmålet med massor av nya minnen och trevliga upplevelser utmed Göta kanal.

Frukost
Ca 7 km

10 Omdömen star_rate star_rate star_rate star_rate star_half

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
augusti 2019
Maria
Fantastiskt.
juli 2019
Kerstin
Verkligt härlig cykeltur! Maten på campingplatsen kunde varit bättre, men annars helt fantastisk resa.
juli 2019
Eva Jonsson
Vackert o fridfullt. Bra cyklar. Trevlig personal o god mat på restaurang Krubb
juli 2019
Åke Nilsson
Vi var jättenöjda med vår lilla cykelsemester. Startdatum 19 juni. 3: e dagen skull vi få frukost. Vi vill dock påpeka att vi inte fick någon frukost i Jonstorp.. Vi var på plats från kl 07.55- 08.15 .. sedan reste vi vidare. Frukost skulle serveras från 08.00 … men ingen dök upp. Med vänlig hälsning Åke o Gunilla Nilsson
juni 2019
Carl-Anders Johnsson
Märkningen av leden på vissa avsnitt bristfällig. Sträckan Töreboda - Sjötorp inga problem, särskilt som man hade kanalen som ledning, till skillnad från sträckan Jonsboda - Tåtorp som så småningom avlägsnade sig från kanalen (kanske beroende på att jag gjorde fel val vid någon ej guidad vägdelning?). I alla fall befann jag mig plötsligt på en led som enligt märkningen slutade i Karlsborg och beslöt mig för att ge upp Tåtorp och nådde efter ett visst irrande tillbaka till Jonsboda.
juni 2019
Margareta Öhlin
Fantastiskt trevlig cykeltur i tre dagar. Dock var vädret inte så snällt, blåst och regn två av dagarna. Eftersom vi cyklade så tidigt på säsongen var caféet i Tåtorp inte öppet än. Kan vara bra att notera i programmet. Upplys gärna om att bastun, som vi hoppats på, kostar 300 kronor att hyra!
september 2018
Kiki Morsing
Fantastiskt trevligt och omtänksamt bemötande på Prästgården. Vi var alla tre mycket nöjda med hela upplevelsen.
augusti 2018
Emilia Ahnlund
En härlig resa .Vackra naturupplevelser .Lagom långa cykelturer.Göta kanal och dess historia är fantastisk.
augusti 2018
Monica Törnquist
Boendet i Brovaktarstugan var över förväntan. Vi kom underfund med att vi känner oss lie för "bortskämda" för att bo i campingstuga, gå till toaletten i mörkret när man behöver gå dit på natten (det var inget fel på stugan). Det var ju inte så långt från Jonstorp till Töreboda. Hade vi haft facit i hand hade vi föredragit att bo i Brovaktarstugan en natt till.
juli 2018
Margret Grönkvist
Bättre än förväntat
Töreboda, Västergötland

Fler cykelpaket i närheten