Cykelpaket i vikingarnas spår
Simrishamn, Skåne (ca 136 km)
4 nätter fr. 3 800 kr / pers
 • doneEn natt i dubbelrum på Löderups Strandbad
 • doneEn natt i dubbelrum på Old Garden Hotell/Bäckagården, Ystad
 • doneEn natt i dubbelrum på Sydkustens at Pilehill, Vemmenhög
 • doneEn natt i dubbelrum på Systrar & Bönor Bed&Breakfast, Trelleborg
 • done4 x frukost
 • doneKarta och färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneLunch och middag
 • doneHyrcykel (även Elcykel finns att hyra)
 • doneCykelguide hela turen
 • doneGuidad tur i Simrishamn och Ystad ( t ex i Wallanders fotspår)
 • doneBagagetransport

Tycker du om det vackra skånska landskapet och fascineras av vikingarnas livsföring? Då är detta innehållsrika 5-dagarspaket definitivt något för dig! Det passar såväl dig som är litet äldre som barnfamiljer. Pittoreska småstäder, massor av havsutsikt, frisk luft, god mat och historia.

Presentationsbild: Fotevikens museum

Den här cykelturen börjar i Simrishamn och slutar i Höllviken med ett besök i Fotevikens vikingaby. Det finns många möjligheter att skräddarsy cykelpaketet utifrån dina egna behov, kanske en guidad tur i Wallanders fotspår i Ystad. Säsongen sträcker sig från april till oktober, så det finns gott om möjligheter att hitta ett datum som passar.

Fotevikens Museum logo

Dag 1:

Simrishamn - Löderup

Simrishamn, med anor från 1100-talet, är känt för sina pastellfärgade hus med vackert snidade dörrar. Det är inte alls omöjligt att man känner doften av rosor om man går på promenad bland dessa hus en fin sommardag. Söder om Simrishamn finns de två Simrisstenarna av sandsten från 1000-talet. De hittades i kyrkogårdsmuren 1716 under en restaurering av kyrkan. Även om Skåne vid denna tid tillhörde Danmark, var stenarna gjorda i Upplandsstil.

Cykla längs havet och förbi pittoreska fiskelägena Brantevik och Skillinge. Stanna med fördel till på Sandhammarens långa, finkorniga och vita sandstrand som flera gånger har utsetts till Sveriges allra finaste sandstrand.

Natten tillbringar ni på Löderups Strandbad som är hundra år gammalt. Ta ett kvällsdopp i havet som du ser utanför fönstret.

Strandhotell, Löderup
Ca 30 km
Dag 2:

Löderup - Ystad

Dagens första begivenhet är något extra. I Kåseberga stannar ni vid magnifika Ales stenar, som är Sveriges största bevarade skeppssättning. Den omfattar 59 stenblock, är 67 meter lång, 19 meter bred och är belägen med en fantastisk utsikt över havet. Promenera ner till Kåseberga hamn och avnjut en rökt sillamacka.

Ta sikte mot den charmiga medeltidsstaden Ystad med sina kullerstensgator och drygt 300 korsvirkeshus, en del väldigt färgglada. Stans äldsta bevarade byggnad är S:ta Maria kyrkan från 1200-talet. Där ljuder Tornväktarens kopparlur från tornet varje natt som ett tecken på att allt är lugnt i staden, en tradition som funnits sedan 1600-talet. Besök också Klostret och Per Helsas Gård.

Du som gillar deckare vet naturligtvis att Ystad är Kurt Wallanders hemstad. Henning Mankells skapelse som skildrades i 12 böcker och filmats i flera versioner.

Hotellet där ni tillbringar natten är inhyst i en charmig 1800-tals byggnad mitt i Ystad.

Hotell, Ystad
Frukost
Ca 22 km
Dag 3:

Ystad – Östra Vemmenhög

Vi lämnar Ystad bakom oss och cyklar västerut längs kusten. Njut av havsbrisen och ändlöst hav innan du svänger inåt land och cyklar bland böljande sädesfält och åkrar. Landskapet du blickar ut över kan en gång i tiden ha tillhört den danske vikingakungen Harald Blåtand som intog delar av södra Skåne under slutet av 970-talet. Det var för övrigt han som tog med sig kristendomen till landskapet.

Övernattningen blir lika pittoresk som färgstark på Sydkustens at Pillehill i Östra Vemmenhög. Deras slogan “God lokalproducerad mat, vin att dö för” säger det mesta om vad de står för. Hemtrevlig miljö som är en fröjd för ögat, sköna sängar och en bedårande utsikt.

Hotell, Östra Vemmenhög
Frukost
Ca 25 km
Dag 4:

Östra Vemmenhög - Trelleborg

När Tullstorps gamla sockenkyrka revs 1846 plockades Tullstorpstenen ut ur väggen och murades istället in liggande på sidan i norra kyrkomuren. Antagligen var det vid detta tillfälle som den knäcktes I två delar. Runstenen står idag frilagd på kyrkogården. Bland annat finns ett krigsskepp avbildat på stenen. Färden i vikingarnas spår rullar vidare. På vägen till Smygehuk passerar man Jordberga där du kan se en annan runsten, nämligen Källstorpstenen som är daterad till 1000-1050. Det är den enda runstenen i Skåne som berättar om ett brobygge (som bekant byggdes ju Skåne och Danmark ihop med en bro till slut, men den invigdes inte förrän år 2000).

Ta en titt på Sveriges sydligaste plats – Smygehuk. Drick en kopp kaffe och ta ett dopp i havet. Missa inte Famntaget, statyn i hamnen som det sägs att skådespelerskan Uma Thurmans mormor stod modell för.

Slutmålet för dagen är staden som fått sitt namn efter så kallade trelleborgar, som var stora ringborgar med jordvallar. I Skåne var det inte minst gamle bekanten Harald Blåtand som anlade dem för att skaffa sig kontroll. Natten tillbringar ni på ytterligare ett charmerande boende.

Bed & Breakfast, Trelleborg
Frukost
Ca 33 km
Dag 5:

Trelleborg – Höllviken

Ni kommer att hitta fler spår av vikingar utmed cykelfärden. I Fuglie by finns två runstenar. En står på en hög i en trädgård cirka trettio meter norr om kyrkogården. Det sägs att man vid flera tillfällen försökt flytta stenen, men att den alltid återkommit till samma plats.

I slutmålet Höllviken finns Foteviken som är en hel vikingastad uppbyggd med dåtidens material och tekniker med 23 olika byggnader från sen vikingatid till tidig medeltid. Dessutom finns ett elva meter långt vikingaskepp rekonstruerat efter arkeologiska fynd i bukten i Foteviken.

Frukost
Ca 26 km