Cykelpaket i vikingarnas spår
Cykling: 136 km med start i Simrishamn, Skåne
4 900 kr/pers (4 nätter)
sell
4 900 kr / pers
hotel
4 nätter
directions_bike
136 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt i dubbelrum på Löderups Strandbad
 • doneEn natt i dubbelrum på Our House, Ystad
 • doneEn natt i dubbelrum på Sydkustens at Pilehill, Vemmenhög
 • doneEn natt i dubbelrum på Clarion Collection Hotel Magasinet, Trelleborg
 • done4 x frukost
 • doneKarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneLunch och middag
 • doneHyrcykel upp till 21 vxl: 1 400 kr (inkl hämtning i Simrishamn/lämning i Höllviken)
 • doneElcykel: 2 600 kr (inkl hämtning i Simrishamn/lämning i Höllviken)
 • doneCykelguide hela turen
 • doneGuidad tur i Simrishamn och Ystad ( t ex i Wallanders fotspår)
 • doneBagagetransport mellan boendena: 650 kr per dag per sällskap (upp till 9 personer)
 • donePrivat transfer Höllviken-Simrishamn: ca 1000 kr/person (inkl cykel och bagage)

Tycker du om det vackra skånska landskapet och fascineras av vikingarnas livsföring? Då är detta innehållsrika 5-dagarspaket definitivt något för dig! Det passar såväl dig som är litet äldre som barnfamiljer. Pittoreska småstäder, massor av havsutsikt, frisk luft, god mat och historia.

Presentationsbild: Fotevikens museum

Den här cykelturen börjar i Simrishamn och slutar i Höllviken med ett besök i Fotevikens vikingaby. Det finns många möjligheter att skräddarsy cykelpaketet utifrån dina egna behov, kanske en guidad tur i Wallanders fotspår i Ystad. Säsongen sträcker sig från april till oktober, så det finns gott om möjligheter att hitta ett datum som passar. Från cykelpaketets slutmål i Höllviken går det bra att åka tillbaka med allmänna färdmedel (tåg+buss) tillbaka till startpunkten i Simrishamn, eller förboka en privat transfer.

Dag 1

Simrishamn - Löderup

Simrishamn, med anor från 1100-talet, är känt för sina pastellfärgade hus med vackert snidade dörrar. Det är inte alls omöjligt att man känner doften av rosor om man går på promenad bland dessa hus en fin sommardag. Söder om Simrishamn finns de två Simrisstenarna av sandsten från 1000-talet. De hittades i kyrkogårdsmuren 1716 under en restaurering av kyrkan. Även om Skåne vid denna tid tillhörde Danmark, var stenarna gjorda i Upplandsstil.

Cykla längs havet och förbi pittoreska fiskelägena Brantevik och Skillinge. Stanna med fördel till på Sandhammarens långa, finkorniga och vita sandstrand som flera gånger har utsetts till Sveriges allra finaste sandstrand.

Natten tillbringar ni på Ejagården Bed&Breakfast i vackra omgivningar nära havet och med gångavstånd till Kåseberga.

Ejagården Bed&Breakfast, Löderup
Ca 30 km
Dag 2

Löderup - Ystad

Dagens första begivenhet är något extra. I Kåseberga stannar ni vid magnifika Ales stenar, som är Sveriges största bevarade skeppssättning. Den omfattar 59 stenblock, är 67 meter lång, 19 meter bred och är belägen med en fantastisk utsikt över havet. Promenera ner till Kåseberga hamn och avnjut en rökt sillamacka.

Ta sikte mot den charmiga medeltidsstaden Ystad med sina kullerstensgator och drygt 300 korsvirkeshus, en del väldigt färgglada. Stans äldsta bevarade byggnad är S:ta Maria kyrkan från 1200-talet. Där ljuder Tornväktarens kopparlur från tornet varje natt som ett tecken på att allt är lugnt i staden, en tradition som funnits sedan 1600-talet. Besök också Klostret och Per Helsas Gård.

Du som gillar deckare vet naturligtvis att Ystad är Kurt Wallanders hemstad. Henning Mankells skapelse som skildrades i 12 böcker och filmats i flera versioner.

Hotellet där ni tillbringar natten är inhyst i en charmig 1800-tals byggnad mitt i Ystad.

Centralt hotell, Ystad
Frukost
Ca 22 km
Dag 3

Ystad – Östra Vemmenhög

Vi lämnar Ystad bakom oss och cyklar västerut längs kusten. Njut av havsbrisen och ändlöst hav innan du svänger inåt land och cyklar bland böljande sädesfält och åkrar. Landskapet du blickar ut över kan en gång i tiden ha tillhört den danske vikingakungen Harald Blåtand som intog delar av södra Skåne under slutet av 970-talet. Det var för övrigt han som tog med sig kristendomen till landskapet.

Övernattningen blir lika pittoresk som färgstark på Sydkustens at Pillehill i Östra Vemmenhög. Deras slogan “God lokalproducerad mat, vin att dö för” säger det mesta om vad de står för. Hemtrevlig miljö som är en fröjd för ögat, sköna sängar och en bedårande utsikt.

Hotell, Östra Vemmenhög
Frukost
Ca 25 km
Dag 4

Östra Vemmenhög - Trelleborg

När Tullstorps gamla sockenkyrka revs 1846 plockades Tullstorpstenen ut ur väggen och murades istället in liggande på sidan i norra kyrkomuren. Antagligen var det vid detta tillfälle som den knäcktes I två delar. Runstenen står idag frilagd på kyrkogården. Bland annat finns ett krigsskepp avbildat på stenen. Färden i vikingarnas spår rullar vidare. På vägen till Smygehuk passerar man Jordberga där du kan se en annan runsten, nämligen Källstorpstenen som är daterad till 1000-1050. Det är den enda runstenen i Skåne som berättar om ett brobygge (som bekant byggdes ju Skåne och Danmark ihop med en bro till slut, men den invigdes inte förrän år 2000).

Ta en titt på Sveriges sydligaste plats – Smygehuk. Drick en kopp kaffe och ta ett dopp i havet. Missa inte Famntaget, statyn i hamnen som det sägs att skådespelerskan Uma Thurmans mormor stod modell för.

Slutmålet för dagen är staden som fått sitt namn efter så kallade trelleborgar, som var stora ringborgar med jordvallar. I Skåne var det inte minst gamle bekanten Harald Blåtand som anlade dem för att skaffa sig kontroll. Natten tillbringar ni på ytterligare ett charmerande boende.

Bed & Breakfast, Trelleborg
Frukost
Ca 33 km
Dag 5

Trelleborg – Höllviken

Ni kommer att hitta fler spår av vikingar utmed cykelfärden. I Fuglie by finns två runstenar. En står på en hög i en trädgård cirka trettio meter norr om kyrkogården. Det sägs att man vid flera tillfällen försökt flytta stenen, men att den alltid återkommit till samma plats.

I slutmålet Höllviken finns Foteviken som är en hel vikingastad uppbyggd med dåtidens material och tekniker med 23 olika byggnader från sen vikingatid till tidig medeltid. Dessutom finns ett elva meter långt vikingaskepp rekonstruerat efter arkeologiska fynd i bukten i Foteviken.

Om du vill ha transport tillbaka till Simrishamn går det bra att använda allmänna transportmedel (buss+tåg) med en transfer via Malmö (Hyllie). Resan tar ca 2 timmar och det finns avgångar ungefär en gång i timmen. Det kostar 122 kr/vuxen, 72 kr/barn (7-19år) och 67 kr/cykel. Det finns också möjlighet att förboka privat transfer, och då kostar transporten ca 1000 kr/person (inkl cykel och bagage) mellan Höllviken-Simrishamn.

Frukost
Ca 26 km

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till 30 dagar före startdatum.
- 50% återbetalning 29-15 dagar före startdatum.
- ingen återbetalning 14 dagar före startdatum.

- Dock gäller full återbetalning t.o.m. dagen före startdatum om du själv eller nära anhörig blir sjuk i covid-19, eller om Folkhälsomyndigheten avråder från resande.

Bokningsavgift 1 000 kr betalas via faktura till arrangören senast 10 dagar efter erhållen bekräftelse (dras av vid slutbetalning). Resterande belopp ska vara arrangören tillhanda senast 30 dagar före resans start.

2 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
september 2019
,
Irene Algotsson
Trevlig rutt med varierat boende. Arrangören hörde av sig under resan och frågade hur allt gick. Positivt. Endast tveksamt på en väganvisning som vi inte tyckte stämde.
Svar från arrangören
Hej Irene och Tack för din feedback.
Ingen annan har sagt att väganvisningarna inte skulle stämma, men vi tar det givetvis till oss och kommer att reka turen igen inför säsongen 2020.
star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
augusti 2019
,
Kristina åberg
Mkt bra cyklar. Mkt bra kontakter. Hotellrummen bra men generellt för varma, extremt varma där det på flera ställen gassat sol hela dagen utan att gardinerna varit för. Sträckan Sandhammaren Ystad är på tok för teagikerad för att klassas som cykelled. Riktigt otäckt! Förtog mycket av nöjet.
Svar från arrangören
Hej Kristina!
Vi kommer att vidarebefodra din feedback ang varma rum till våra samarbetspartners.
Sydkustleden invigdes i juni 2019 och de har nu 2 år på sig att uppfylla alla kriterier för att den ska klassas som en nationell cykelled (bl.a. säkerhetsmässigt). Jag vet att denna biten är prioriterad och kommer förmodligen att få en annan sträckning eller en parallell cykelväg inom det snaraste.