Cykelpaket i hyttornas land
Köping, Västmanland (ca 35 km)
2 nätter fr. 1 850 kr / pers
 • doneEn natt på Hotell Gillet
 • doneEn natt på Kohlswa Herrgård
 • done2 x frukost
 • doneFolder "Stadsvandring i Köping på egen hand"
 • doneDetaljerad färdbeskrivning & cykelkarta
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneMiddag på Hotell Gillet (betalas på plats enligt aktuell a la carte-meny)
 • doneMiddag på Kohlswa Herrgård (betalas på plats enligt aktuell a la carte-meny)
 • doneBagagetransport Köping-Kolsva t/r
 • doneHyrcykel & hjälm

Efter en lärorik stadspromenad i hamnstaden Köping vid Mälarens innersta vik cyklar du i trakter där hyttorna en gång låg tätt med uppfriskande skogsluft i lungorna.

I Västmanlands skogar har hammarslagen från smedjorna ekat i hundratals år. I den levande trakten kring Köping finns vacker natur, järnåldersgravar, gamla hyttor och herrgårdar med anor från 1600-talet. Här lever berättelsen om dråparen Koppar-Nisse vid sjön Kopparen och minnet av den olycksaliga allmogehären som slogs för Gustav Eriksson Vasa vid Strö 1521. I detta omväxlande cykelpaket får du först bekanta dig med hamnstaden Köping vid Mälaren och följer upp med en charmerande herrgårdsvistelse på anrika Kohlswa herrgård från 1600-talet.

Du utgår ifrån den gamla handels- och industristaden Köping med stor hamn vid Mälaren. Här hittar du Museistråket, bland annat i form av Bil & teknikhistoriska samlingarna med pärlor som Bugatti, Rolls-Royce och Volvo att beskåda. Vi rekommenderar en stadsvandring i den berömde kemisten Carl Willhelm Scheeles (1742 – 1786) hemstad. Sjung gärna ”Du gamla du fria” när du promenerar för det var här i staden som Rickard Dybeck skrev texten. Andra dagen cyklar du förbi Ströbohög som är en imponerande gravhög, troligtvis från yngre järnåldern. Sedan fortsätter du på ombyggd banvall i form av raka, flacka, asfalterade Köping-Uttersbergs Järnväg (KUJ) till Kohlswa herrgård med anor från mitten av 1600-talet. Här hälsade en gång i tiden Karl XI och Karl XII på för att jaga. För tevetittare kan herrgårdens bedårande orangeri se bekant ut och förklaringen är att det var Ernst Kirchsteiger som ledde renoveringen av byggnaden. Med lite tur, eller otur, kan du till och med uppleva lite spökerier under din vistelse på Kohlswa…

Det här omväxlande cykelpaketet bjuder på vacker natur, småstadsliv, historia, cykelvägar av hög kvalitet och en riktigt charmig herrgårdsvistelse med tillvalsmöjlighet att besöka en välskött bondgård med egen ekologisk köttproduktion. Det finns väl utmärkta kartor och inte minst får du tryggheten i en välplanerad paketlösning.

Dag 1:

Stadsvandring i Köping

Du ankommer till Köping och om du inte har med din egen cykel hämtar du ut din hyrcykel på Turistbyrån inne i staden. Några minuter bort finns Hotell Gillet där du checkar in (det finns möjlighet att låsa in cyklarna).

Ägna eftermiddagen åt att besöka något av museerna och kanske en stadsvandring i grupp eller en stadscykling på egen hand. Middag kan du äta på Hotell Gillet och sedan kanske du drar dig tillbaka och vilar inför morgondagens cykeltur.

Hotel Gillet, Köping
Ca 10 km
Dag 2:

Skog och järn

Du äter frukost på Hotell Gillet och cyklar sedan genom Köping mot landmärket Ströbohög. Där börjar KUJ-banan som du håller dig till de dryga 12 kilometrarna till Kolsva där du checkar in på Kohlswa herrgård. Vi rekommenderar att du fortsätter KUJ-banan till lilla Gisslarbo dit vackra ån Hedströmmen sträcker sig.

På Kohlswa herrgård kan du besöka den intilliggande lantgården, boka bastu (en exotisk bastuby med olika bastustugor är värd ett besök), besöka orangeriet, spela biljard, ta igen dig i något av sällskapsrummen och titta på den gamla herrgårdsbyggnaden. Vi rekommenderar starkt middag som tillval. Trevlig meny och extremt lokala råvaror. Rummen är charmiga och har hög komfort. Herrgårdens motto är ”sov som en prins och vakna som en brukspatron”.

Kohlswa Herrgård, Kolsva
Frukost
Ca 15 km
Dag 3:

På hemväg med ny energi

På morgonen äter du en rustik frukost och checkar ut från herrgården. I din egen takt cyklar du tillbaka till Köping med massor av trevliga minnen. Hyrcykeln lämnar du tillbaka på turistbyrån.

Ta gärna en liten promenad längsmed Köpingsån och innan du promenerar till järnvägsstationen eller till din bil.

Frukost
Ca 12 km
Närmaste tågstation: Köping C
Närmaste flygplats: Stockholm-Västerås, Stockholm-Arlanda