Cykelpaket Höga Kusten
Cykling: 45 km med start i Nordingrå, Ångermanland
2 nätter 3 565 kr / pers
Stuga/rum
 • engelska
 • svenska
Alltid hos Sweden by Bike
 • doneGaranterat bästa pris
 • doneValfri cykelkarta från Norstedts förlag (värde 194 kr)
 • doneOlycksfallsförsäkring för alla registrerade i sällskapet
Har du frågor om det här cykelpaketet? Maila oss gärna.

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Pelle Åberggården (del i dubbelrum)
 • doneEn natt i stuga på Lappudden Friluftscenter
 • doneSänglinne och handdukar
 • done2 x frukost
 • done2 x picknicklunch
 • done2 x middag (exkl dryck)
 • doneElcykel och hjälm
 • doneBagagetransport mellan boendena
 • doneKarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneTillägg för enkelrum: 395 kr/person
 • doneEntré till Anders Åbergs Mannaminne - en unik kulturupplevelse

Upplev Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt från cykelsadeln! I det här cykelpaketet cyklar du under drygt två dagar på vackra Nordingråhalvön i själva hjärtat av världsarvet Höga Kusten. Här är spåren från senaste istiden tydliga i landskapet med avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperstensfält. 

Kombinera cyklingen med att uppleva konst, hantverk, kortare vandringar och storslagna toppturer längs vägen. Båda dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är ekologiska och gjorda på lokalproducerade råvaror av hög kvalitet. Bagaget transporteras smidigt mellan era boenden.

Landskapet Höga Kustens landskap är mer kuperat än många andra områden i Sverige och därför finns det stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda. Du kan resa hit med egen bil eller med tåg till exempelvis Kramfors eller Härnösand och därifrån ta ”Världsarvsbussen” till Nordingrå, en satsning på kollektivtrafik i länet till de mest attraktiva orterna och besöksmålen.

Dag 1

Lappudden - Anders Åbergs Mannaminne - Björnås

cykelbild Höga kusten

Dagen startar på Lappuddens Friluftscenter där ni hämtar ut era cyklar, får lunchpaket, kartor och den information ni behöver för dagens tur. Den här dagen börjar med ett besök på konstnärsverkstaden och hantverksaffären ”Myller” i närbelägna byn Vännersta. Sedan cyklar ni vidare längs med Vågsfjärden och når efter ca 5 km stigen upp till berget och utsiktspunkten Rödklitten. Berget är ett så kallat ”sydväxtberg” med intressant, för trakten ovanlig flora. På toppen av Rödklitten fanns under järnåldern (cirka 500 år efter Kristus) en fornborg som troligtvis fungerat som bygdens försvars- och tillflyktsplats. Idag är spåren efter borgen få, men Länsstyrelsens skyltar beskriver var borgen funnits. Njut av din picknicklunch och en fantastisk utsikt från bergets topp. Därefter cyklar ni vidare mot Häggvik och den numera framlidne konstnären Anders Åbergs livsverk, det unika utemuséet Mannaminne. Vid Mannaminne finns den branta stigen upp på berget ”Stortorget” med klassisk, storslagen vy över Trångsundet, Gaviksfjärden och byarna Häggvik och Sund.

Från Häggvik cyklar ni vidare på skogsväg eller bilväg mot byn Björnås där ni övernattar på Pelle Åbergsgården, en traditionell ångermanländsk gård. Här har den lokala konstnärsfamiljen Åberg tillbringat sina somrar och nu drivs året runt-boende på gården med hållbarhet som ledstjärna. Middag avnjutes på restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på kort cykelavstånd i byn Själand där du även kan köpa lokalproducerade delikatesser.

Pelle Åbergsgården, Björnås
Middag
ca 15 km
Dag 2

Björnås - Rotsidans naturreservat - Lappudden

cykelbild Höga kusten

Dagen startar med en ekologisk frukostkorg på en av gårdens uteplatser. Denna dag cyklar du cirka 30 km på Nordingråhalvöns södra del. Lunchpaket och termos med varm dryck medföljer. Bagaget transporteras till nästa boende. Cykelturen går längs kuperade, pittoreska vägar ut mot södra delen av Nordingråhalvön till Rotsidans naturreservat och de pittoreska fiskelägena Barsta och Bönhamn. Där finns sevärda gamla kapell och fiskebodar. Ingen annanstans i Sverige ligger de gamla fiskelägena så tätt som här i Världsarvet Höga Kusten.

Rotsidans mäktiga naturreservat där de unika, slipade klipphällarna möter havets ständiga brus når du genom en bred grusväg mellan byarna Barsta och Fällsvik. Vid Rotsidan kan man vandra både längs klipporna och på stigen som löper mellan Fällsvik och Barsta, och är det en solig och varm dag passar det utmärkt med ett dopp i havet. Här finns även grillplatser och toalett. Cykelfärden fortsätter förbi byarna Ådal och Sörle där landhöjningen syns tydligt mot berget Ringkallen. Cykelturen återknyts förbi Pelle Åbergsgården och vidare förbi byn Själand till det lokala konstgalleriet Orsta (öppet under högsommar). Du passerar den vackra Själandssjön och fortsätter cykelturen genom pittoreska byarna Orsta, Tollsätter och Salberg. Kanske ett besök på ljusstöperiet i Ulvik. Det mäktiga Omneberget vid byn Omne kan erbjuda en topptur med vandring eller ett bad vid Omnesjön. Därefter cyklar ni tillbaka genom Bergsåker mot Vallen och besöker Nordingrå kyrka och kyrkoruin intill Vågsfjärden. Efter ytterligare ca 2,5 km är ni framme vid Lappuddens Friluftcenter där övernattning i mysig stuga och middag väntar.

Lappuddens Friluftcenter
Middag
30 km
Dag 3

Frukost och hemresa

Efter en härlig frukost är det dags för hemfärd, med många fina minnen i bagaget. Varmt välkommen åter till Höga Kusten!

Frukost

3 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2020
Cykelpaket på Höga Kusten via Lappuddens Friluftscenter och Pelle Åbersgården är värt varenda krona!
Robert
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2020
Jättetrevlig resa, fast svårt för en stel tant att kliva på cykeln. Men jag fixade det!
Eva stendahl
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
juli 2020
Boendet på Pelle åberggården var fantastiskt
Katarina Emmoth
Nordingrå, Ångermanland