Cykeläventyr runt Vättern
Cykling: 290 km med start i Motala, Västergötland
5 545 kr/pers (4 nätter)
sell
Pris
5 545 kr/pers
hotel
Boende
4 nätter
directions_bike
Cykling
290 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Ombergs Turisthotell (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Sure Hotel, Jönköping (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Hotell Rödesund, Karlsborg (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Best Western Motala Stadshotell (del i dubbelrum)
 • done4 x frukost
 • done5-rätters middag på Ombergs Turisthotell
 • done3-rätters middag på Bistro Rödesund
 • done2-rätters middag Hamnkrogen i Motala
 • done10% Medevisalvan i butiken på Medevi Brunn
 • doneCykelkarta och tips på sevärdheter

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneHyrcykel: 245 kr/dag med 7 växlar, cykelkorg och pakethållare. Vi rekommenderar att du tar med egen hjälm för bästa komfort. Det finns även cykelhjälmar att hyra.
 • donePackväska: 30 kr/dag

Välkommen på en resa med cykel runt Vättern, Sveriges näst största sjö. Upplev det spännande och omväxlande landskapet med guldkorn som polkagristillverkning i Gränna, Göta kanals huvudstad Motala, kloster och slott i Vadstena, fästningen i Karlsborg och såklart den pittoreska staden Hjo. Skärgården i norr till öppet hav i söder och den mytomspunna ön Visingsö. Allt detta är Vättern!

Här väntar vacker natur, konst och kultur. Du stannar till vid klassiska besöksmål och historiska platser. Som den svenska författaren och poeten Verner von Heidenstam konstaterade för 100 år sedan – ”Även med förbundna ögon och utan vetskap var jag befunne mig, skulle jag genast kunna skilja Vätterns vågplask från alla andra sjöars”.

Dag 1 - Medeltida staden Vadstena och mytomspunna Omberg

hotelOmbergs Turisthotell, Ödeshög
restaurantMiddag
ca 40 km
alvastra-klosterruin-omberg-sweden-by-bike

Det här cykeläventyret börjar i Vätternrundans huvudstad Motala. Du cyklar i Vätternrundans fotspår och får uppleva den medeltida staden Vadstena, en perfekt plats för ett kaffestopp. Sedan cyklar du vidare upp över det mytomspunna Omberg med dramatisk natur mot Vättern och lummig bokskog. Här hittar du Ellen Keys vackra hem Strand och Alvastra klosterruin med 1000-årig historia.

Kvällen spenderas på Ombergs Turisthotell där du övernattar och äter en välkomponerad 5-rätters middag.

Dag 2 - Pittoreska Gränna och Jönköping med Tändsticksmuseet

hotelSure Hotel, Jönköping
restaurantFrukost
ca 60 km

Efter frukost cyklar du längs Vättern på turistvägen via Gränna. Här rekommenderar vi lunch och kanske ett snabbt besök på Andrémuseet innan du cyklar vidare mot Jönköping. Här väntar övernattning på Sure Hotel. Avsluta gärna dagen med ett besök på Tändsticksmuséet.

Dag 3 - Trästaden Hjo och Karlsborgs fästning

hotelHotell Rödesund, Karlsborg
restaurantFrukost och middag
ca 90 km

Efter frukost cyklar du vidare och rundar Vätterns sydspets. Du passerar Habo med vidunderlig utsikt över vattnet cyklar upp till trästaden Hjo med sina vackra trähus och gränder. Missa inte Guldkroksbadet och hamnen med sitt fina restaurangutbud.

Övernattning väntar i Karlsborg på Hotell Rödesund där du också äter en 3-rätters middag. Ta en kvällspromenad och se fästningen eller börja nästa dag med ett besök där.

Dag 4 - Askersund, Motala och Varamon - Nordens största insjöbad

hotelBest Western Motala Stadshotell, Motala
restaurantFrukost och middag
ca 100 km

Efter frukost cyklar du vidare längs Vättern upp till Askersund. Missa inte Klangahamns fiskeläge på vägen där Vätternfiskarna säljer rökt sik. I Askersund finns flera lunchrestauranger och Venus chokladfabrik. Du har nu rundat norra spetsen på Vättern och tar dig ner mot Medevi Brunn.

Tillbaka i Motala väntar övernattning på det klassiska Stadshotellet i Motala. Från hotellet har du utsikt över torget där Vätternrundan går av stapeln i juni varje år - världens största motionslopp.

Motala har en stolt industriell historia och en stark koppling till teknik och innovation. Baltzar von Platen spelade en central roll i stadens historia. Han var bland annat ansvarig för planeringen av stadens gatunät som är utformat på ett sätt som liknar formen av en solfjäder, där huvudgatorna strålar ut från centrum

Om vädret tillåter rekommenderar vi ett stopp vid Varamon - Nordens största insjöbad. Den naturliga stranden är en halvmil lång. På kvällen äter du en 2-rätters middag på Hamnkrogen.

Dag 5 - Dags för hemresa

restaurantFrukost

Du har nu tagit dig runt Vättern - Sveriges näst största sjö. Vi hoppas du åker hem med en massa fina upplevelser i bagaget.

Betalning sker via faktura från arrangören senast 10 dagar innan startdatum om inget annat uppges.

Bokningsavgift på 100 kr återbetalas ej vid eventuell avbokning.
Avbokning fram till 7 dagar före startdatum: 10% av bokningens pris (anmälningsavgiften).
6-0 dagar före startdatum: 100% av bokningens pris.