Cykeläventyr längs Vättern och Tivedens skogar
Cykling: 140 km med start i Askersund, Västergötland
5 250 kr/pers (3 nätter)
sell
5 250 kr / pers
hotel
3 nätter
directions_bike
140 km

Allt detta ingår

 • done3 nätter (del i dubbelrum) inkl sängkläder och handdukar
 • done3 x frukost
 • doneLunch på Stjernsunds slott (dag 1)
 • done3 x picknicklunch att ta med
 • done3 x middag (exkl dryck)
 • doneInträde till Stjernsunds slott
 • doneInträde till Olshammarsgården och Verner von Heidenstams födelsehem
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneKvällspaddling i Vätterns skärgård: 450 kr per person
 • done3-växlad damcykel: 250 kr
 • doneMountainbikecykel: 850 kr
 • doneFatbike: 800 kr
 • doneElcykel mountainbike: 1 600 kr
 • doneBagagetransport: 1 050 kr/person

Cykla längs Vättern och i Tiveden och upplev kultur och natur från cykelsadeln! Under fyra dagar utforskar du norra Vätterbygden och Tiveden med sin vackra natur, spännande historia och intressanta kultur. Cykeläventyret börjar med ett besök i Askersund med sin småstadscharm och går via Stjernsunds slott till Olshammar med koppling till både Verner von Heidenstam och den Heliga Birgitta. Härifrån fortsätter du in i Tivedens djupa skogar, med naturupplevelser som Fagertärns röda näckrosor, Tivedstorps finska anor och förstås Nationalparkens storslagna natur. Bekväma boenden och god mat ger dig guldkant på cykeläventyret. Du kan även boka bagagetransport som tillval.

Tips! Du kan starta och/eller avsluta turen direkt vid tågstationen i Hallsberg. Lägg till 1-2 extra cykeldagar för att kunna ta tåget till äventyret! Arrangören möter upp med cyklar och övrig utrustning när du kommer med tåget. Det finns flera fina cykelvägar och vägar med lite trafik för att ta dig ca 30 km med cykel till Askersund. Pris 1 950 kr / extra natt inklusive mat och boende. Du kan cykla den här turen på en vanlig damcykel, men det finns också mountainbike eller elcykel mountainbike att hyra beroende på vad som passar dig bäst. Efterfrågan på boende är stor under högsäsong, så vi rekommenderar att du planerar ditt cykeläventyr till juni och början av juli eller augusti/september.

Dag 1 - Askersund-Olshammar

hotelOlshammarsgården, Olshammar
restaurantMiddag
directions_bike30 km
stjernsunds-slott-cykelpaket-tiveden-askersund-sweden-by-bike2

Du startar med en rundtur i Askersund, en charmig stad vid Vätterns norra ände. Under sommaren är hamnen den självklara samlingsplatsen. Här kan du strosa längs kajen, köpa en glass och besöka de små bodarna vid hamntorget som säljer lokalt hantverk. På andra sidan vattnet syns Stjernsunds slott som anses vara ett av Sveriges vackraste.

På förmiddagen hämtar du din cykel och trampar iväg mot Stjernsund, ca 7 kilometer. Du cyklar längs med vattnet på en mysig grusväg utan biltrafik, förbi grönskande kohagar. Framme vid slottet har du möjlighet att följa med på en guidad tur och höra mer om historien. Nere vid vattnet ligger slottscaféet där du äter lunch. Här kan du titta på båttrafiken och njuta av utsikten in mot Askersund. Efter lunch fortsätter du cyklingen mot Olshammar som, förutom en kort sträcka på R49, går genom lantlig idyll längs mindre vägar på grus och asfalt.

Framme i Olshammar checkar du in på Olshammarsgården där du också avnjuter en härlig trerättersmiddag. Innan middagen har du möjlighet att titta på Birgittakyrkan och ta en promenad ner till båthamnen. Du kan också besöka Verner von Heidenstams födelserum på Olshammarsgården. Han föddes i det nordöstra gavelrummet på nedre plan och på ett av dörrfodren kan du se hur hans längd, från 4 till 21 års ålder är markerad.

Dag 2 - Olshammar-Tivedstorp

hotelTivedstorp, Tived
restaurantFrukost, picknicklunch och middag
directions_bike30 km
johannes-grotta-tiveden-cykelpaket-experitur-sweden-by-bike2

Efter en god frukost (och kanske ett morgondopp i Vätterns svala vatten) packar du ner ditt lunchpaket och cyklar iväg. Turen går via mindre vägar in mot Tivedens stora skogsområden. Efter ca 11 km kommer du fram till Fagertärns naturreservat. Fagertärn är känt för sina unika röda näckrosor som blommar i juli och augusti. Den röda färgen har uppkommit genom en mutation och upptäcktes första gången år 1856. Sedan år 1905 är näckrosorna fridlysta. Oavsett om de röda näckrosorna blommar eller inte så är det vackert att vandra runt Fagertärn. Stigen är 2,5 kilometer lång och delvis krävande så du får verkligen uppleva Tivedens dramatiska natur. Här kan du stanna till vid något av borden och njuta av din picknicklunch.

Cykelturen fortsätter sedan längs munkarnas gamla pilgrimsled Munkastigen som går från Riseberga kloster till Olshammar och därifrån vidare över Vättern och till Vadstena. Om du cyklar fatbike eller mountainbike så kan du välja att vika av in på skogsstigarna, men annars fortsätter du längs grusvägen och passerar bland annat grottan Johannes kammare. Grottan ligger precis intill vägen. På 1800-talet härjade koleran i Tiveden och en man vid namn Johannes tog sin tillflykt hit vilket nu gett namn åt grottan. Du passerar även den gamla munkakällan, men du ska INTE dricka vattnet i källan…

Från Bosjön har du ca 10 km kvar till Tivedstorp. Om du har extra energi kan du förlänga turen och cykla upp till Dammtorps vackra hembygdsgård. Väl på plats vid Tivedstorp checkar du in i något av de charmiga husen och kopplar av i de vackra omgivningarna. På kvällen serveras en välförtjänt middag.

Dag 3 - Rundtur med kaffedoft i Tivedens skogar

hotelTivedstorp, Tived
restaurantFrukost, picknicklunch och middag
directions_bike40 km
tivedstorp-sjön-unden-cykeltur-cykeltur-sweden-by-bike2

Tiveden är Sveriges sydligaste finnskogsområde och Tivedstorps historia går tillbaka till 1600-talet då finska nybyggare slog sig ner här för att bruka jorden. De stora och otillgängliga skogsområdena har även varit tillhåll för stråtrövare och här har otaliga myter och sägner fått liv. Idag cyklar du genom de trolska skogarna, förbi mäktiga klippblock och spegelblanka sjöar och tjärnar.

Efter frukost packar du ditt lunchpaket och beger dig de ca 5 km mot Nationalparken. På vägen passerar du Stigmanspassets branta klippor. Förr i tiden var de som passerade här ett lätt byte för stråtrövare. Stanna gärna vid huvudentrén till Nationalparken och ta del av den information som finns om växter och djur i området. Om du vill göra en vandring så är Stenkällerundan en fin och lagom lång tur.

Från huvudentrén fortsätter cyklingen längs med sjön Stora Trehörningen. Du cyklar på fina grusvägar, förbi Ösjönäs och vidare mot Sannerud vid sjön Unden. Efter ca 12 km är du framme vid Tiveds kyrka. Följ Byvägen till centrum av Sannerud till Tivedens Kafferosteri. Rosteriet drivs av Nina och Ralph som valt Tiveden som sitt hem och som rostar kaffe med stor passion och kärlek. Passa på att smaka på egen-rostat kaffe i mysig och avkopplande miljö. Granne med rosteriet ligger Tivedens lanthandel och ”skogsrestaurangen” Luripompa. Om det finns plats i magen, trots lunchpaket och kaffe, så kan du fylla på energidepåerna innan du cyklar de sista ca 10 km tillbaka till Tivedstorp. Du följer en asfalterad väg som sakta leder uppåt och bort från sjön Unden. Den sista biten känner du igen från gårdagen och snart är du tillbaka vid Tivedstorp där du kan vila lite innan det är dags för kvällens middag. Ett tips är att cykla drygt 4 km enkel väg för ett härligt kvällsdopp vid Vitsands vackra sandstrand. Sen sover du gott i sköna sängar.

Dag 4 - Tivedstorp-Askersund

restaurantFrukost och picknicklunch
directions_bike40 km

Det har blivit dags att lämna Tivedstorp och fortsätta cyklingen genom Tiveden i riktning mot Askersund. Du cyklar längs härliga grusvägar, förbi små gårdar och byar och genom fina skogsområden. Längs vägen passerar du små fina sjöar där du kan stanna till och äta den medhavda lunchmatsäcken.

Ca 10 km innan Askersund, i Dohnafors, ligger Kullängsstugan. Det är en byggnad från slutet av 1600-talet som är ett bra exempel på hur en välbeställd bonde kunde bo vid den tiden. Från Kullängsstugan fortsätter du den sista biten tillbaka till Askersund. Kanske lockar det att ta en glass i hamnen efter att du har lämnat tillbaka cykeln?

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dagar före ankomst utan kostnad. Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.