Cykeläventyr längs Vättern och Tivedens skogar
Cykling: 140 km med start i Askersund, Västergötland
4 890 kr/pers (3 nätter)
sell
Pris
4 890 kr/pers
hotel
Boende
3 nätter
directions_bike
Cykling
140 km

Allt detta ingår

 • done3 nätter (del i dubbelrum) inkl sängkläder och handdukar
 • done3 x frukost
 • done3 x picknicklunch att ta med
 • done3 x middag (exkl dryck)
 • doneVisning av Verner von Heidenstams minnesrum på Olshammarsgården
 • doneVisning av Birgittakyrkan
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneKvällspaddling i Vätterns skärgård: 450 kr/person
 • done3-växlad damcykel: 450 kr
 • doneMountainbikecykel: 1200 kr
 • doneFatbike: 1100 kr
 • doneElcykel mountainbike: 1 800 kr
 • doneBagagetransport: 1 450 kr/person

Cykla längs Vättern och i Tivedens skogar och upplev kultur och natur från cykelsadeln! Under fyra dagar utforskar du norra Vätterbygden och Tiveden med sin vackra natur, spännande historia och intressanta kultur. Cykeläventyret börjar med ett besök i charmiga Askersund och går via Stjernsunds slott vidare till Olshammar. Härifrån fortsätter du in i Tivedens djupa skogar, med naturupplevelser som Fagertärns röda näckrosor, Tivedstorps finska anor och förstås Nationalparkens storslagna natur. Njut av bekväma boenden och läcker mat under denna minnesvärda cykelupplevelse. Bagagetransport finns som tillval.

Det här cykelpaketet går även bra att starta och avsluta direkt vid tågstationen i Hallsberg. Arrangören möter då upp med cyklar och utrustning vid ankomst med tåget. Från Hallsberg till Askersund är det ca 30 km och det finns flera fina cykelvägar att välja mellan. För detta upplägg rekommenderar vi att lägga till 1-2 extra nätter beroende på dina tågtider. Pris 1 950 kr/extra natt inklusive mat och boende.

Du kan cykla den här turen på en vanlig damcykel, men det finns också mountainbike eller elcykel mountainbike att hyra beroende på vad som passar dig bäst.

Dag 1 - Askersund-Tivedstorp

hotelTivedstorp, Tiveden
restaurantMiddag (möjlighet att beställa lunchpaket)
40 km
Stjernsunds slott

Du startar med en rundtur i Askersund, en charmig stad vid Vätterns norra ände. Under sommaren är hamnen den självklara samlingsplatsen. Här kan du strosa längs kajen, köpa en glass och besöka de små bodarna vid hamntorget som säljer lokalt hantverk. På andra sidan vattnet syns Stjernsunds slott som anses vara ett av Sveriges vackraste.

Från Askersund går turen västerut och efter ca 10 km, i Dohnafors, kommer du till Kullängsstugan. Det är en byggnad från slutet av 1600-talet som är ett bra exempel på hur en välbeställd bonde kunde bo vid den tiden. Stugan är inte öppen för visning men platsen är vacker och passar perfekt för en första paus.

Härifrån cyklar du vidare, huvudsakligen längs härliga grusvägar, förbi små gårdar och byar och genom fina skogsområden. På flera platser passerar du sjöar där du kan stanna till och vila, bada fötterna och kanske ta picknick. Tiveden är Sveriges sydligaste finnskogsområde. De stora och otillgängliga skogsområdena har varit tillhåll för stråtrövare och här har otaliga myter och sägner fått liv.

Framåt eftermiddagen kommer du fram till Tivedstorp vars historia går tillbaka till 1600-talet då finska nybyggare slog sig ner här för att bruka jorden. Här checkar du in i något av de charmiga husen och kopplar av i de vackra omgivningarna. Idag är Tivedstorp ett av Svenska turistföreningens boenden. På kvällen serveras en välförtjänt middag med fokus på lokala och vegetariska alternativ.

Dag 2 - Rundtur i Tivedens skogar och nationalparksbesök

hotelTivedstorp, Tiveden
restaurantFrukost, picknicklunch och middag
40 km
Johannes grotta - Tiveden

Idag cyklar du genom de trolska skogarna, förbi mäktiga klippblock och spegelblanka sjöar och tjärnar. Efter frukost packar du ditt lunchpaket och beger dig de ca 5 km mot Nationalparken. På vägen passerar du Stigmanspassets branta klippor. Förr i tiden var de som passerade här ett lätt byte för stråtrövare. Stanna gärna vid huvudentrén till Nationalparken och ta del av den information som finns om växter och djur i området. Om du vill göra en vandring så är Stenkällerundan en välbesökt och lagom lång tur men det finns även flera andra att välja bland.

Från huvudentrén fortsätter cyklingen längs med sjön Stora Trehörningen. Du cyklar på trivsamma grusvägar, förbi Ösjönäs och vidare mot Sannerud vid sjön Unden. Efter ca 12 km är du framme vid Tiveds kyrka. Följ Byvägen till centrum av Sannerud där du hittar Tivedens lanthandel och "skogsrestaurangen" Luripompa.

Om det suger i magen så kan du fylla på energidepåerna innan du cyklar de sista ca 10 km tillbaka till Tivedstorp. Du följer en asfalterad väg som sakta leder uppåt och bort från sjön Unden. Den sista biten känner du igen från gårdagen och snart är du tillbaka vid Tivedstorp, i tid för kvällens middag.
Ett tips är att cykla drygt 8 km tur och retur för ett härligt kvällsdopp vid Vitsands vackra sandstrand och sen sover du gott i sköna sängar.

Dag 3 - Tivedstorp -Olshammar

hotelOlshammarsgården, Olshammar
restaurantFrukost, picknicklunch och middag
30 km
Tivedstorp - sjön Unden

Efter frukost är det dags att packa ner ditt lunchpaket och lämna Tivedstorp och bege dig mot Olshammar vid Vättern. Dagens cykeltur går via mindre vägar genom Tivedens stora skogsområden. Redan efter ca 7 km kan du välja en liten extratur och cykla upp till Dammtorps fina hembygdsgård. Alternativt fortsätter du mot Bosjön och här ligger även naturreservatet Getaryggen, en rullstensås vid Bosjöns strand.

Cykelturen fortsätter sedan längs munkarnas gamla pilgrimsled Munkastigen som går från Riseberga kloster till Olshammar och därifrån vidare över Vättern och till Vadstena. Om du cyklar fatbike eller mountainbike kan du välja att vika av in på skogsstigarna. Fortsätt annars längs grusvägen och du passerar bland annat grottan Johannes kammare, den ligger precis intill vägen. På 1800-talet härjade koleran i Tiveden och en man vid namn Johannes tog sin tillflykt hit vilket nu gett namn åt grottan.

Nästa avstickare är Fagertärn som är känt för sina unika röda näckrosor som blommar i juli och augusti. Den röda färgen har uppkommit genom en mutation och upptäcktes första gången år 1856. Sedan år 1905 är näckrosorna fridlysta.

Oavsett om de röda näckrosorna blommar eller inte så är det vackert att vandra runt Fagertärn. Stigen är 2,5 kilometer lång och delvis krävande så du får verkligen uppleva Tivedens dramatiska natur. Här kan du stanna till vid något av borden och njuta av din picknicklunch.

Från Fagertärn har du ca 11 km kvar till Olshammar. Väl där checkar du in på Olshammarsgården där du också avnjuter en härlig två-rättersmiddag. Innan middagen, alternativt efter frukost sista dagen, har du möjlighet att titta på Birgittakyrkan och ta en promenad ner till båthamnen. Du kan också besöka Verner von Heidenstams födelserum på Olshammarsgården. Han föddes i det nordöstra gavelrummet på nedre plan och på ett av dörrfodren kan du se hur hans längd, från 4 till 21 års ålder är markerad.

Dag 4 - Olshammar - Askersund

restaurantFrukost och picknicklunch
30 km

Du har kommit fram till resans sista dag och efter frukost (och kanske ett uppfriskande morgondopp i Vättern) är det dags att cykla iväg. Förutom en kort sträcka på R49 går cyklingen längs mindre vägar på grus och asfalt.
Strax innan du kommer till Askersund så följer du cykelvägen mot Stjernsunds slott. Vid slottet har du möjlighet att följa med på en guidad tur och höra mer om historien. Passa även på att strosa runt i parken och besök slottsbutiken. Nere vid vattnet ligger slottscaféet med fin utsikt mot Askersund och passa på att fika medan du tittar på båttrafiken.

Från Stjernsund har du ca 7 km till Askersund. Du cyklar längs med vattnet på en mysig grusväg utan biltrafik, förbi grönskande kohagar. Stanna upp vid Husabergsuddes camping och njut av utsikten mot Askersund. Snart är du tillbaka i hamnen, förhoppningsvis med många fina upplevelser.

Cykelpaketet betalas direkt till arrangören.

Avbokning eller ändring kan ske senast kl 15 dagen före ankomst utan kostnad. Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

2 Omdömen

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
juli 2023, Eva Maria Ing-Christin L.
Dåliga kartor och vägbeskrivningar, maten och boende, bör upplysning om vegetarisk, och duschar och rummen ej fräscha.
Svar från arrangören
​Tack för er återkoppling, jag har haft kontakt med er via mail och telefon både före och efter resan.
Jag har framfört era synpunkter till Tivedstorp. Vi har förtydligat i paketet att det är ett mysigt äldre boende med enklare standard, som jag informerade om innan avresan..
Detta är även uppdaterat i paketet att maten varierar beroende på säsong och tillgång på varor, med inriktning på vegetariskt.
Jag är glad att höra att allt fungerade fint vid Olshammarsgården.
En översyn över kartor och färdbeskrivningar görs kontinuerligt. En trevlig sommar hälsar Ulrika
juli 2023, Ylva Forslund
Väldigt trevligt bemötande både av Ulrika I Askersund och på alla boenden. Fina cykelvägar och miljö.