Skultuna, Västmanland (ca 55 km)
 • doneEn natt på Edens Garden i Hällsjö
 • doneEn natt på Sätra Brunn i Sala
 • done2 x frukost
 • done2 x fikapaket
 • done1 x kvällsfika
 • done1 x lunch, Dag 2
 • done1 x middag exkl dryck, Dag 2
 • doneTillgång till SPA på Sätra Brunn
 • doneHyrcykel & färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneBarnsits, cykelkärra
 • doneGrillpaket
 • doneKanot eller träkeka & fiskeutrustning
 • doneBäversafari kvällstid
 • doneÖrnsafari i Svartådalen
 • doneKlassisk massage med varma oljor
 • doneKlangmassage
 • doneReiki, japansk stressreduceringsmetod
 • doneBadtunna

Svartådalens våtmarker är klassat som riksintressant kulturbygd och är ett av de naturområden som Europeiska Unionen anser särskilt värdefulla att bevara.

I det här cykelpaketet cyklar du genom en levande svensk kulturbygd och upplever vidder, vildmark, vidsträckta slåtterängar, våtmarker och sjöar och – inte minst, tystnaden.

Om du bokar cykelpaket lite senare på hösten så kan det vara så att den mörkare årstiden kan ge dig det läckraste spabadet. När kvällen är stjärnklar och enstaka höstlöv singlar genom skyn så nyper kylan i kinderna medan kroppen omsluts av det varma vattnet i någon av Sätra Brunns vedeldade trätunnor. Tunnorna står utplacerade bland tallarna och granarna i skogen och att bada i dem framåt kvällskvisten är en alldeles speciell upplevelse. Efter detta sover du gott i det hus där brunnsgäster huserat sedan 1700-talet. Här har alla dubbelrum och de flesta enkelrum egen toalett och alla rum är befriade från TV och telefon. Detta cykelpaket är certifierat av Naturens Bästa.

Dag 1:

Ankomst till en rofylld plats

Vid ankomst till Hällsjö gård, Edens Garden B&B, anländer du till ett ljuvligt hörn av Västmanland där svensk landsbygd kanske är som vackrast. På Edens Garden B&B är verksamheten uppbyggd i enlighet med ett holistiskt, autentiskt tänk och här finns möjlighet att varva ner både i kropp och själ med hjälp av de massagebehandlingar, meditationsstunder och reiki-tekniker som finns att nyttja här.

På kvällen serveras du kvällsfika, tillagat med närproducerade råvaror men vill du köpa till ett grillpaket så går det utmärkt. Då sitter du på renfällar omgiven av tända stormlyktor och njuter av gammeldags svagdricka, kokkaffe medan du grillar din hamburgare och korv som du njuter av tillsammans med grönsaker, potatissallad och annat gott. På Edens Garden B&B finns också en badtunna att sjunka ner i för den som önskar.

Edens Garden, Hällsö
Kvällsfika
Dag 2:

Cykla till Sätra Brunn, en av Sveriges äldsta kurorter

Efter en god natts sömn serveras du en god frukostbuffé, tillagat på närproducerade och ekologiska matvaror, som sägs vara en smakupplevelse utöver det vanliga. Dagens cykeltur går genom ett flackt, öppet jordbrukslandskap där Svartåns översvämningar över vidsträckta slåtterängar och betade strandängar skapat landskapets unika karaktär. Med i packningen har du ett fikapaket. I området rastar tusentals sångsvanar om våren och fågellivet är en stor attraktion i området. Området är också rikt på vilt med kronhjort, älg, lodjur, vildsvin, räv, grävling, bäver och varje år görs en och annan observation av varg och björn. Du cyklar genom bebyggelse från 1800-talet och kan ta del av mycket av det som än idag finns kvar av det månghundraåriga, traditionella jordbruket.

Cykelturen går till en av Sveriges äldsta kurorter, Sätra Brunn, där du serveras en god lunch i den vackra matsalen. Till Sätra Brunn vallfärdade societeten och hovet, präster och fattiga på 1700-talet för att umgås, dricka brunnsvatten och ta medicinska bad för att bota sjukdomar och stärka hälsan. Här kan du än idag dricka vatten från Trefaldighetskällans vatten och njuta av olika behandlingar eller en avkopplande stund i den 34-gradiga poolen, bubbelpoolen eller ångbastun.

Soliga dagar under sommaren kan du avnjuta en kopp nybryggt kaffe till en bit hembakt bröd under kastanjeträden på den vackra brunnsgården. På kvällen serveras en middag tillagad med närodlade och ekologiska råvaror och hela restaurangen på Sätra Brunn är KRAV-märkt. Här erbjuds goda viner från Tomassi då Sätra Brunn är medlem i klubben Tomassi Friends, och i puben Ofvandahls hittar du efter maten ett brett utbud av single malt whiskeys om det faller dig i smaken.

Sätra Brunn, Sala
Frukost, fikapaket, lunch och middag
45 km
Dag 3:

Svanå, Skultuna Bruk och Odendisastenen i Fläckebo

Efter en god och stadig frukost cyklar du vidare genom det västmanländska jordbrukslandskapet förbi badsjöar och fågelrika våtmarker. Till området kommer många kända naturfotografer för att komma nära och föreviga det djurliv som Svartådalen är känd för och som blir lättillgängligt för dig som cyklar genom det.

Andra sevärdheter längs med cykelturen är den pittoreska paviljong som ligger på Braheholmen vid Fläcksjön, en av Sveriges vackraste fågelsjöar. Paviljongen är en kopia i miniatyr av det slott som stod här under 1600-talet och ägdes av Ebba Brahes och hennes man Jacob de la Garde och paviljongens tavlor vittnar om den olyckliga kärlekshistoria mellan Ebba Brahe och Gustav II Adolf som kungamodern drottning Kristina effektivt och obarmhärtigt kyligt satte punkt för. Sägnen säger att Gustav II Adolf, då han fick reda på att Ebba var på väg att gifta sig med Jacob red i sporrsträck från krigsfältet för att förhindra giftermålet. Istället för att rida runt Fläcksjön lät han hästen korsa den två kilometer långa sjön simmandes men hans vildsinta ritt var förgäves för när han ankom Axholmsslott var bröllopsfesten redan i full gång.

Längs med cykelleden passerar du även många andra sevärdheter som Svanå och Skultuna bruk och här kan du också beskåda den vackert välbevarade runstenen Odendisastenen i Fläckebo, en av få runstenar som är rest över en kvinna, innan du är tillbaka vid Edens Garden B&B igen.

Frukost, fikapaket
45 km
- Närmaste flygplats: Västerås/Stockholm
- Närmaste tågstation: Västerås
- Länsbussar går mellan Västerås och Skultuna.