shopping_cart
kr
Brunnsturen
Skultuna, Västmanland (ca 55 km)
2 nätter 2 750 kr / pers
 • doneEn natt på Edens Garden i Hällsjö
 • doneEn natt på Sätra Brunn i Sala
 • done2 x frukost
 • done2 x fikapaket
 • done1 x kvällsfika
 • done1 x lunch, Dag 2
 • done1 x middag exkl dryck, Dag 2
 • doneTillgång till SPA på Sätra Brunn
 • doneHyrcykel & färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneBada badtunna första kvällen på Edens Garden (kvällsfikat ingår)
 • doneBäversafari med workshop kvällstid (kvällsfikat ingår)
 • doneBarnsits, cykelkärra
 • doneHyra kanot eller träeka och fiskeutrustning
 • doneKlassisk massage med varma oljor
 • doneKlangmassage
 • doneReiki, japansk stressreduceringsmetod

Svartådalens våtmarker är klassat som riksintressant kulturbygd och är ett av de naturområden som Europeiska Unionen anser särskilt värdefulla att bevara. I det här cykelpaketet cyklar du genom en levande svensk kulturbygd och upplever vidder, vildmark, vidsträckta slåtterängar, våtmarker och sjöar och – inte minst, tystnaden.

Om du bokar cykelpaket under våren eller på hösten kan det vara så att den mörkare årstiden ge dig det läckraste spabadet. När kvällen är stjärnklar så nyper kylan i kinderna medan kroppen omsluts av det varma vattnet i någon av Edens Gardens eller Sätra Brunns vedeldade trätunnor. Tunnorna står utplacerade bland tallarna och granarna omgivna av skogen, att bada i dem framåt kvällskvisten är en alldeles speciell upplevelse. Efter detta sover du gott i ett boende där du kommer att känna dig förflyttad till 1700-talet.

Dag 1

Ankomst till en rofylld plats

Vid ankomst till Hällsjö gård, Edens Garden B&B, anländer du till ett ljuvligt hörn av Västmanland där svensk landsbygd kanske är som vackrast. På Edens Garden B&B är verksamheten uppbyggd i enlighet med ett holistiskt, autentiskt tänk och här finns möjlighet att varva ner både i kropp och själ med hjälp av de massagebehandlingar, meditationsstunder och reiki-tekniker som finns att nyttja här.

På kvällen serveras du kvällsfika tillrett på närproducerade råvaror. Du kan som tillval välja att avnjuta det i en vedeldad badtunna. Det går också att som tillval boka bäversafari och ett litet föredrag om bävrarnas rike medan man äter kvällsfikat vid lägerelden.

Edens Garden, Hällsö
Kvällsfika
Dag 2

Cykla till Sätra Brunn, en av Sveriges äldsta kurorter

Efter en god natts sömn serveras du en god frukostbuffé, tillagat på närproducerade och ekologiska matvaror, som sägs vara en smakupplevelse utöver det vanliga. Dagens cykeltur går genom ett flackt, öppet jordbrukslandskap där Svartåns översvämningar över vidsträckta slåtterängar och betade strandängar skapat landskapets unika karaktär. Med i packningen har du ett fikapaket. I området rastar tusentals sångsvanar om våren och fågellivet är en stor attraktion i området. Området är också rikt på vilt med kronhjort, älg, lodjur, vildsvin, räv, grävling, bäver och varje år görs en och annan observation av varg och björn. Du cyklar genom bebyggelse från 1800-talet och kan ta del av mycket av det som än idag finns kvar av det månghundraåriga, traditionella jordbruket.

Cykelturen går till en av Sveriges äldsta kurorter, Sätra Brunn, där du serveras en god lunch i den vackra matsalen. Till Sätra Brunn vallfärdade societeten och hovet, präster och fattiga på 1700-talet för att umgås, dricka brunnsvatten och ta medicinska bad för att bota sjukdomar och stärka hälsan. Här kan du än idag dricka vatten från Trefaldighetskällans vatten och njuta av olika behandlingar eller en avkopplande stund i den 34-gradiga poolen, bubbelpoolen eller ångbastun.

Soliga dagar under sommaren kan du avnjuta en kopp nybryggt kaffe till en bit hembakt bröd under kastanjeträden på den vackra brunnsgården. På kvällen serveras en middag tillagad med närodlade och ekologiska råvaror och hela restaurangen på Sätra Brunn är KRAV-märkt. Här erbjuds goda viner från Tomassi då Sätra Brunn är medlem i klubben Tomassi Friends, och i puben Ofvandahls hittar du efter maten ett brett utbud av single malt whiskeys om det faller dig i smaken.

Sätra Brunn, Sala
Frukost, fikapaket, lunch och middag
45 km
Dag 3

Svanå, Skultuna Bruk och Odendisastenen i Fläckebo

Efter en god och stadig frukost cyklar du vidare genom det västmanländska jordbrukslandskapet förbi badsjöar och fågelrika våtmarker. Till området kommer många kända naturfotografer för att komma nära och föreviga det djurliv som Svartådalen är känd för och som blir lättillgängligt för dig som cyklar genom det.

Andra sevärdheter längs med cykelturen är den pittoreska paviljong som ligger på Braheholmen vid Fläcksjön, en av Sveriges vackraste fågelsjöar. Paviljongen är en kopia i miniatyr av det slott som stod här under 1600-talet och ägdes av Ebba Brahes och hennes man Jacob de la Garde och paviljongens tavlor vittnar om den olyckliga kärlekshistoria mellan Ebba Brahe och Gustav II Adolf som kungamodern drottning Kristina effektivt och obarmhärtigt kyligt satte punkt för. Sägnen säger att Gustav II Adolf, då han fick reda på att Ebba var på väg att gifta sig med Jacob red i sporrsträck från krigsfältet för att förhindra giftermålet. Istället för att rida runt Fläcksjön lät han hästen korsa den två kilometer långa sjön simmandes men hans vildsinta ritt var förgäves för när han ankom Axholmsslott var bröllopsfesten redan i full gång.

Längs med cykelleden finns även många andra sevärdheter, exempelvis Svanå och Skultuna bruk. Du kan även beskåda den vackert välbevarade runstenen Odendisastenen i pittoreska Fläckebo. En av få runstenar som är rest över en kvinna. På vägen tillbaka från Sätra Brunn kan du besöka Svartådalens Natur- och Kulturcenter samt fiket i Västerfärnebo. Du kan även cykla igenom Sveaskogs Ekopark Öjesjönsbrännan som är en del av det större naturreservatet Hällskogsbrännan. Det sistnämnda är känt för en av Sveriges största skogsbränder i modern tid.

Det kan ju hända att du känner för att stanna kvar längre när du kommer tillbaka till Edens Garden. Då är det enkelt att boka en extra övernattning plus en spännande guidad bäversafari på Svartån. Vi kan lova att det skulle göra din vistelse i Svartådalen helt komplett!

Frukost, fikapaket
45 km

2 Omdömen star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_half star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_half star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
juli 2018
Kristina Åresund
Edens garden var mycket bra avseende boende, service, engagemang, bemötande och mat. Sätra brunn mer opersonligt, stort, mindre engagerad personal och inte alls lika charmigt. Cykelförhållanden utmärkt, lite trafik, asfaltsvägar, lagom backigt
juli 2018
Kicki Brantås
Det blev lite stressigt att hinna till lunchen i Sätrabrunn. Kanske ett lunchpaket att ta med i stället.
- Närmaste flygplats: Västerås/Stockholm
- Närmaste tågstation: Västerås
- Länsbussar går mellan Västerås och Skultuna.
Skultuna, Västmanland

Fler cykelpaket i närheten