Blekinges kusttur
Karlskrona, Blekinge (ca 110 km)
4 nätter fr. 2 850 kr / pers
  • doneEn natt på Aspö Lotstorn Skärgårdshotell
  • doneEn natt i stuga på Senoren
  • doneEn natt i stuga i Kristianopel
  • doneEn natt på hotell/vandrarhem
  • done4 x frukost
  • doneSängkläder & handdukar
  • doneHyrcykel & färdbeskrivning
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneCykelväska

Njut av skärgårdsliv och de vackra ekhagarna. Upplev historiens vingslag och nutidens folkliv i gemytliga Kristianopel. Upplev känslan av att cykla mellan öarna i Karlskrona skärgård och mellan lugna fält och små gårdar.

I det här cykelpaketet får du uppleva ett smörgårdsbord av allt det den sydöstra delen av landet har att erbjuda i form av vyer, smakupplevelser och historiska äventyr.

Dag 1:

Cykla på skärgårdsön Aspö

Du anländer till Karlskrona som är en spännande och vacker stad att upptäcka både för stora och små. Staden finns med på Unescos lista över omistliga världsarv tack vare att stadens uppbyggnad är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en europeisk örlogsstad. Här hittar du bland annat repslagarbanan från 1690-talet, en av stadens äldsta bevarade byggnader och Sveriges längsta träbyggnad (300 meter lång). När du känner för det tar du via vägfärjan ut till Aspö – en ”riktig” ö, cirka 25 minuter ut i skärgården.

På Aspö kan du besöka charmiga kaféer och gallerier. Här finns också lanthandel, kiosk samt möjlighet att rida islandshästar – eller bara njuta av havet och alla badmöjligheter. Önskar du äta middag på en vacker plats rekommenderar vi ett besök på Drottningskärs Kastell från 1600-talet som med sina tjocka murar, vallgravar och kanoner eggar fantasin. Övernattar gör du på Aspö Lotstorn – ett skärgårdshotell med hänförande utsikt över alla fyra väderstreck. Hotellet, ett gammalt lotstorn från 1945, har fem våningar och är ungefär tjugo meter högt och från utkiksrummet på översta våningen kan du vackra dagar se ända ut till Utklippan, den yttersta ön i Karlskrona skärgård.

Aspö Lotstorn Skärgårdshotell
5-10 km
Dag 2:

Upptäck Tjurkö, Sturkö och Senoren

Efter frukost på hotellet tar du färjan till ön Tjurkö på andra sidan sundet. Från Tjurkö ska du ta dig till Sturkö och sedan vidare till ön Senoren. Senoren binds samman med fastlandet via Möcklösundsbron som är en sevärdhet i sig med sina 18 meter fri segelhöjd. Vid brofästet hittar du en servering och gårdsbutik. Missa inte de söta jordgubbarna och den läckra nypotatisen när det är säsong för det!

Ön Senoren, vars jordbrukslandskap vackert inramas av lummig grönska, erbjuder massor av småvägar som slingrar sig fram på ön och är perfekt utformade för sköna cykelturer. På ön hittar du även den fina badplatsen Sandvik, vikingabyn Valshall och en lanthandel. Övernattning sker i en stuga på Senoren.

Stuga på Senoren
Frukost
10-30 km
Dag 3:

Cykla till pittoreska Kristianopel

Efter en god frukost går dagens cykeltur norrut mot den pittoreska by som på 1600-talet var Danmarks sydostligaste utpost: Kristianopel. Cykelturen hit går delvis genom inlandet och de mindre vägarna du cyklar på kantas av jordbrukslandskap, ekar och ängar. Väl framme på udden i Kalmarsund där Kristianopel ligger kan du njuta av en annorlunda plats.

Här blandas historiens vingslag med måsars skrin och barnens skratt och här kan du njuta av stadens främsta kännetecken som rosorna i alla dess former, ringmuren, kyrkan och den gemytliga hamnen där du vackra, klara dagar ser ända till fyren ”Långe Jan” på Ölands södra udde. I närområdet finns en rad gårdsbutiker med lokala delikatesser i utbudet och här finns flera olika platser att bada på. Vattnet brukar vara varmt till långt in i september och under högsäsong anordnas bland annat historiska vandringar. Övernattning sker i en mysig stuga i Kristianopel.

Stuga i Kristianopel
Frukost
30 km
Dag 4:

Cykla till Lyckeby genom naturskönt landskap

Efter en god frukost går cykelturen vidare genom Blekinges natursköna åker- och haglandskap där bokar, kastanjer och valnötsträd växer. Du cyklar mestadels på skogs- och byvägar till Lyckeby, en av de äldsta boplatserna i Blekinge som tidigare försörjde Karlskrona med mjöl och vatten. Då hette platsen Lyckå och blev sedan en dansk köpstad. Det en gång befästa slottet är nu ett sevärt minnesmärke i form av en vacker, medeltida ruin men värt att se är också Kronokvarnen, Lyckebybron, och Lyckeby källa. Övernattning sker i utkanten av Lyckeby.

Hotell/vandrarhem i Lyckeby
Frukost
40 km
Dag 5:

Karlskrona och hemfärd

Efter en god frukost avslutas cykeläventyret med en kort tur till Karlskrona. På vägen kan du stanna till i den trevliga hembygdsparken Vämö men annars finns mycket spännande att se i Karlskrona, bland annat Marinmuseet, Porslinsmuseet och Bilmuseet för att bara nämna några avslutande, trevliga utflyktsmål.

Frukost
5 km

7 Omdömen star_rate star_rate star_rate star_rate star_half

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
augusti 2018
Lillemor Brenter
Färdbeskrivningen var lite svårtydd ibland men i övrigt var allting mycket bra arrangerat.
augusti 2018
Fanny Ahlgren
Härlig tur mycket bad i värmen. Allt funkade bra utom beskrivningen Kristianopel-Lyckeby. Vore bra med en sida per etapp slippa bläddra. Kartorna kunde kanske förbättras.
juli 2018
Gunilla Janson
Fin cykeltur
juli 2018
Christina Schultz
En tur där vi fick mycket för pengarna men vi hade önskat att rutten höll sig ännu mer vid kusten eller på öarna.
juli 2018
AC Gjörloff
Trevlig cykeltur i varierad miljö
juli 2018
Monika Gustafsson
Fantastisk naturupplevelse. Kul med avstickaren i Olsäng. Det var magiskt vackert. Vi körde fel i Flyeboda. Där kunde det varit en skylt tillsammans med leden. Annars toppen fina cykelvägar.
juni 2018
Lisbeth Johansson
Cykelspårets skyltar hade på några ställen tappat färgen och en del skymdes av vegetation så vi cyklade fel några gånger, men vi är nöjda och kommer att anlita Er vid nästa cykelresa i Sverige
- Närmaste flygplats: Ronneby/Karlskrona
- Närmaste tågstation: Karlskrona