Bland hyttor & mordgåtor
Nora, Västmanland (ca 35 km)
1 natt fr. 1 350 kr / pers
  • doneEn övernattning (del i dubbelrum)
  • done1 x frukost
  • done1 x tvårätters middag (exkl dryck)
  • done1 x Jubileumsbägare Nora Glass på Kafé Strandstugan
  • doneCykelkarta och turförslag
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneHyrcykel

Förutom att Nora är en riktig pärla i Bergslagen finns det en kittlande dimension av mystik för den litterärt intresserade. Under det fiktiva namnet Skoga bildar staden bakgrund till författaren Maria Langs deckarromaner. I det här paketet vistas du i miljöer som inspirerade till hennes spännande mordgåtor…

Ett besök i Pershyttan är ett måste. Detta kulturreservat bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor och hela området med gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka.

Din bas i cykelpaketet är det klassiska stadshotellet mitt i Nora. Här var ofta Maria Lang och två av rummen är inredda i ”Maria Langstil” med inspiration från 1950-talet. Romanen ”Vår sång blir stum” från 1960 utspelar sig på Nora Stadshotell. Mordet i romanen begås på rum 111 (i boken rum 13).

Dag 1:

Siggebohyttan och Pershyttan

Cykla i Nora

Utgångspunkten för cykelpaketet är centrala Nora, där författarinnan gärna vandrade runt nattetid för att hitta inspiration till sina deckargåtor.

Dagens cykeltur går först till den välbevarade bergsmansgården Siggebohyttan norr om Nora. Ett klassikt utflyktsmål där du känner historiens vingslag. Du kommer att uppleva underbart vacker natur och cykling med sjöutsikt. Stanna gärna till vid besöks- och visningsträdgårdarna Rosengården och Lilla Trädgården för att fika och njuta av alla vackra blommor. Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmarnsgårdarna från Bergslagens storhetstid.

På eftermiddagen cyklar du mot Pershyttan där kriminalserien ”Håll polisen utanför” spelades in 1968. Hyttan, där man framställde järn, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor. Hela området med gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är väl värda att besöka. Missa inte Lockgruvan som ligger 45 meter under marken. En riktigt spännande upplevelse, inte minst för barnen. På kvällen väntar en härlig två-rätters middag på Nora Stadshotell.

Nora Stadshotell
Middag
35 km
Dag 2:

Utforska den levande trästaden Nora

upptäck nora med cykel2

Efter en härlig frukost på hotellet har du god tid på dig att upptäcka den levande trästaden Nora. Turisbyrån hittar du i den gamla tågstationen, och de har många fina tips.

Du kan även följa med på en guidad Maria Lang-vandring med spännande teaterinslag. Samlingsplats är Torgbrunnen vid Nora torg och betalning sker på plats (100 kronor/vuxen). Vandringen tar ca 1 timme och du får höra berättelser om författarinnan, hennes böcker och möta några av romankaraktärerna.

Missa inte att njuta av en dagsfärsk Nora glass och en kopp kaffe på Kafé Strandstugan innan du åker hem igen.

Frukost, Glass på Kafé Strandstugan
Tåg till Örebro, sedan Expressbuss 801 till Nora (35 minuters restid).
Nora, Västmanland

Fler cykelpaket i närheten