shopping_cart
kr
Albert Engström & Paradiset
Eksjö, Småland (ca 90-120 km)
2 nätter 1 905 kr / pers
  • doneTvå nätter i dubbelrum
  • done2 x frukost
  • done1 x lunchkorg att ta med (dag 1)
  • done2 x tvårätters middag (exkl dryck)
  • doneFärdbeskrivning med turförslag
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneHyrcykel

Att cykla är att må bra. Att cykla i Småland är att må dubbelt bra! Här trampar du genom vildmarksliknande natur med tusentals sjöar, trolska skogar och blommande ängsmarker omgivna av stengärdsgårdar som minner om den småländska envisheten. Detta gör att man känner historiens vingslag samtidigt som man fylls av intrycken från den vackra naturen.

I detta paket bor ni på anrika Eksjö Stadshotell mitt i stadens hjärta, bara ett stenkast från den unika gamla trästaden som gjort Eksjö så berömt. Det finns inte många orter av Eksjös storlek som kan mäta sig ifråga om kulturupplevelser, aktiviteter och sevärdheter. Hotellets läge mitt i denna idyll gör vistelsen extra intressant. För familjen finns det cykelturer som är lite kortare och barnvänliga, från 25 km.

Här finns information om du vill hyra cykel

Bilder: Eksjö Stadshotell, Duo Fotografi AB/Visit Eksjö

Dag 1

Albert Engströmleden

Första dagen cyklar ni den kuperade Albert Engströmleden, som har fått sitt namn efter bygdens kände konstnär och författare Albert Engström (1869–1940). Leden går på både asfalt och grus genom bokskog, djup trollskog och genuin småländsk miljö.

Ta första pausen vid Skurugata (en 800 meter lång klyfta i berget), som med sin trolska natur gett upphov till många berättelser och myter. Du kan klättra upp till utsiktspunkten Skuruhatt och blicka långt ut över talltopparna. Därefter kommer du till Albert Engströms föräldrahem i Hult, och hans sista viloplats vid Hults kyrka. Du kan också göra ett besök på Ljusboden och smaka på deras utbud av våfflor, äkta småländsk ostkaka och annat hembakat. Väljer man den längre turen så passerar ni Norrsånna Ekhage - ett naturreservat beläget på den höga sluttningen norr om sjön Mycklaflon, och när ni rundat sjön så cyklar ni förbi Edshults kyrka och Edshults säteri innan turen tar er tillbaka upp mot Eksjö. I utkanten av Eksjö kan man njuta av Fobos ekologiska visningsträdgård med örtagård, prunknande perennrabatter och mycket mer för trädgårdsälskare.

Tillbaka på hotellet kan du slappna av i relaxavdelningen, innan det serveras en smakfull tvårätters middag. Den fantastiska matsalen utstrålar en härlig stadshotellmiljö och gör att man drömmer sig flera decennier tillbaka. Om krafterna inte tryter alltför mycket efter dagens cykeltur, så kanske du till och med orkar svinga en bägare på Puben.

Eksjö Stadshotell
Lunchkorg, middag
ca 45-74 km
Dag 2

Paradisturen

Andra dagen packar hotellet er lunchkorg med diverse läckerheter innan ni trampar ut på Paradisturen. Denna led tar er runt sjöarna Norra och Södra Vixen med badplatser och fornlämningar i ett varierat landskap. Om magen skulle kurra, lunchkorgen till trots, så kan man göra en avstickare till Pensionat Paradis eller Hotell Ullinge som båda har matservering. På denna avstickare passerar ni även Kulla Kapell, ett pittoreskt litet träkapell som tillhör Höreda församling.

På väg tillbaka till Eksjö cyklar ni förbi Höreda kyrka och även denna gång passerar ni Fobos visningsträdgård när ni trampar in mot staden.

Eksjö stadshotell
Frukost, middag
ca 46 km
Dag 3

Frukost och hemresa

Efter en härlig frukost kan du tillbringa förmiddagen med avkoppling eller strosa runt inne i Eksjö medan du smälter intrycken från ditt cykeläventyr.

Frukost

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- fri avbokning fram till kl 18 dagen före ankomst.
- efter kl 18 dagen före ankomst, 100 % av paketets totalpris.
För grupper om minst 10 personer gäller kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar före ankomst.

4 Omdömen star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
augusti 2019
Jan Evertsson
Väldigt mycket upp o ner . Damernas elcyklar klarade inte hela Albert Engström delen. Tyvärr var det stängt på campingen där tänkt fika skulle intas räddade av Hults handlare där gick det att fika . Loppis m.m endast öppet på helger . PS mycke svamp ;-)
juli 2018
Georg NICKLAS
Hotellet säljer tydligen inte så många cykelpaket. De verkade inte riktigt förberedd. Men maten var god, de var trevliga, rummen var inget å klaga på. Czkelkartan och beskrivningen var inte i tiden, inget IT stöd, gamla hederliga kartor, på andra sidan pappret beskrivningar. Mmmh Men vi hade en bra tid och var nöjda, tack!
juli 2018
Berit Gustavsson
En härlig cykeltur i vacker natur!
maj 2018
Annika Björk
Bra cykling med trevliga cykelleder. Fina rena rum. Personalen mycket trevliga. Kan rekommenderas.
- Närmaste flygplats: Jönköping
- Närmaste tågstation: Eksjö
Eksjö, Småland