Ädlaste Smålandsturen
Målerås, Småland (ca 80 km)
2 nätter fr. 1 770 kr / pers
 • doneEn natt på Målerås B&B
 • doneEn natt på Minihotellet i Alsterbro
 • done2 x frukost
 • done2 x picknicklunch
 • done2 x middagskorg inkl dryck
 • doneHyrcykel 3-växlar & färdbeskrivning (även barncyklar)
 • doneBagagetransport
 • doneBo på flotte i Alsterbro
 • doneBaka bröd i stenugn
 • doneGlasblåsning
 • doneHyttsill inkl glasblåsning
 • doneGuidad visning Målerås Läder
 • doneEnkelrum i Alsterbo 250 kronor
 • doneBarnsadel
 • doneCykelkärra för barn

Att cykla runt i Glasriket är en naturnära upplevelse. Ena stunden befinner du dig i John Bauersk-liknande trollskogar, delar av sträckan är det näst intill vildmark utmed leden, och i nästa stund blickar du ut över öppet odlingslandskap.

Glasriket kallas ett område i Småland som sedan 1700-talet är känt för en omfattande glasindustri. I dag finns 13 glasbruk och studiohyttor samt ett stort antal mindre företag i Glasriket. Här finns också ett rikt djurliv och bra fiskevatten, bland annat i Alsterån. Färden går både på asfalterade småvägar och på grusväg.

Dag 1:

Målerås-Alsterbo

Turen startar i Målerås och går via Alstermo och Fröseke till Alsterbro. Delar av sträckan du cyklar följer Alsterån och längs med Hinkaryd naturreservat med 250 år gammal barrblandskog med mycket högvuxna träd. Under cykelturen har du utsikt över vattenfall, Alsterån och Stora Hindsjön. Stora Hindsjön ligger i Alsterbro och är vädret soligt är ett svalkande dopp i sjön en perfekt avslutning på dagens cykeltur.

På Alsterbro Minihotell övernattar du i den ombyggda polisarresten som har fem stycken olika rum med egen dusch och toalett av hög standard. I den vackra Hindsjön kan du även fiska aborre, gädda eller gös och det ryktas om att det finns gammelgäddor på upp till 8.5 kg som simmar runt i sjön och väntar. Fiskekort köper du på Coop Nära i Alsterbro.

I Alsterbro kan du passa på att lära dig att baka stenugnsbröd utifrån ett recept som är mer än 200 år gammalt. Njut av de nygräddade limporna och lär dig ett gammalt hantverk i trevlig och harmonisk miljö.

Målerås Bed&Breakfast
Picknicklunch & middagskorg
ca 40 km
Dag 2:

Alsterbro-Målerås

Turen startar i Alsterbro och går via Stensjön och Alstermo till Målerås för övernattning. Du cyklar på skogsvägar och i öppen terräng och passerar naturreservatet Stensjön, idylliska Långaskruv med vackra ängar, gärdsgårdar, äldre lador och boningshus med snickarglädje.

Du som tycker att det är jobbigt med uppförsbackar ska följa färdbeskrivningens alternativ 2 ungefär halvvägs. Tillbaka i Målerås kan du ta del av det fascinerande skådespel som det är att se den glödande glasmassan formas till praktfulla kristallskulpturer av olika karaktär. I Målerås kan du handla kristallprodukter och smycken och i Designarenan finns några av Sveriges skickligaste studioglasblåsare representerade. Övernattning sker på Målerås vandrarhem och B&B som finns inrymt i det nyrenoverade järnvägshotellet från 1890. Varje morgon dukas en stor frukostbuffé fram. I närområdet finns utmärkta strövområden och flera sjöar med bra fiske. Du som känner för ytterligare cykling kan testa en MTB-sväng i skogen. Det finns även en hel del att göra för barnen.

På Wärdshuset Hyttan kan du njuta av maten samtidigt som du ser rakt in i glasblåsarverkstaden. Om du vill uppleva något utöver det vanliga finns det mellan juni-september möjlighet att få delta i en äkta småländsk festmåltid med anor från luffarnas tid.

Minihotellet i Alsterbro
Frukost, picknicklunch & middagskorg
ca 40 km
- Närmaste flygplats: Kalmar eller Växjö
- Närmaste tågstation: Alvesta eller Växjö och från båda orterna tar du tåget vidare till Nybro
- Bussar tar dig från Nybro till Målerås vandrarhem och B&B