directions_car
Bitvis längs trafikerad bilväg.
chat_bubble_outline
Mälardalsleden är markerad med röda skyltar längs vägen (komplettera med egen karta)

Mälardalsleden är Sveriges äldsta cykelturistled och går runt sjön Mälaren. Cykelleden är mestadels lättcyklad, eftersom den går genom Mälardalens slättlandskap. Leden binder samman flera större städer på ett attraktivt sätt som t ex Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping.

Mälardalsleden omfattar hela Mälardalen ända bort till Arboga, med anslutning till flera båtbryggor med båttrafik sommartid. Det finns även förbindelser till Sverigeleden, och tillgång till ett stort nätverk av leder på totalt ca 800 km med många valmöjligheter och alternativ.

Huvudsträckning: ca 440 km runt sjön Mälaren (Ekerö-Järfälla-Upplands-Bro-Sigtuna-Håbo-Enköping-Västerås-Hallstahammar-Köping-Arboga-Kungsör-Eskilstuna-Strängnäs-Mariefred-Nykvarn-Södertälje-Huddinge-Stockholm). Svenska Cykelsällskapet har tagit fram ledens dragning och satt upp alla skyltar längs Mälardalsleden.

Obs! På kartbilden finns en färjeled markerad mellan Järfälla och Ekerö, men det är felaktigt. Det går ingen färja mellan dessa båda platser och kartbilden kommer att uppdateras.


Länstrafiken i Örebro och Sörmlandstrafiken
Cyklar får tas med gratis i mån av plats, dock max två per buss. På stadsbussarna och länsbussarna i  Västmanland kan du inte ta med cykel.

Stockholms lokaltrafik (SL)
Cyklar får medtas på pendeltågen, dock ej i rusningstid, kl. 06.00–09.00 och 15.00–18.00. Under helger gäller inga tidsbegränsningar. Att ta med sig en cykel är gratis. Cykel är ej tillåten till Arlanda C, Stockholm C, via entrén vid Odenplan till station Stockholm Odenplan eller på Stockholms länsbussar. Läs mer här

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

Cykelkartor

 • Cykelkarta 27 Östra Mälaren

  Cykelkarta Östra Mälaren

  159 kr
  Köp nu
 • Cykelkarta 26 Västra Mälaren Hjälmaren

  Cykelkarta Västra Mälaren / Hjälmaren

  159 kr
  Köp nu

Anslutande cykelleder