Detta är en nationell cykelturismled. Det innebär att cykelleden har genomgått en särskild certifiering som intygar att leden är av hög kvalitet, är trafiksäker och att det finns ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. verified
directions_car
Lågt trafikerad bilväg
chat_bubble_outline
Säsongen 2022 pågår arbete med skyltning längs leden. Du kan ladda ner en digital karta i din smartphone.

Etappen är en del av Göta kanal cykelled. Den tar dig genom Motala och norr om sjön Boren till Borensberg. Du cyklar mestadels på asfalt längs gamla väg 34. Här finns mycket historia och bedårande vacker natur. 

År 1822 inrättade Baltzar von Platen en mekanisk verkstad i Motala, vilket anses vara starten av Göta kanals uppkomst. Idag är staden en av kanalens största turistmål. Hamnen i Motala är väldigt mysig med flera bra restauranger. I hamnen ligger också Göta kanalbolags huvudkontor. Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år med deltagare från hela världen. Totalt 315 kilometer på cykel runt vackra Vättern med start och mål i Motala.

Den lilla sjöstaden Borensberg upplevs av många som en av de mysigaste orterna längs Göta kanal. Redan under medeltiden fanns det ett härbärge i Husbyfjöl (det gamla namnet på Borensberg). Under Karl XI:s tid drevs krogen av Jöns Erichsson som dessutom lät uppföra nuvarande gästgiveri. Under den magnifika stenbron från 1797 rinner Motala ström. I Borensberg finns dessutom fantastiska trähus, många med ett unikt läge längs vattnet.

Så använder du gpx-filer.

Ladda ner gpx-fildownload help_outlined

Anslutande cykelleder