shopping_cart
kr
Falun, Dalarna
  • doneEn natt i dubbelrum
  • doneSänglinne och handdukar
  • done1 x frukostbuffé
  • doneTillgång till bastu
  • doneGratis WiFi
  • doneMöjlighet att låna verktyg för enklare reparationer
  • doneTvätt och torkmöjligheter för kläder
  • doneSäker cykelförvaring

Närliggande cykelleder

Falu koppargruva ligger i själva hjärttrakten av Sveriges industrihistoria. Brytningen pågick i mer än tusen år och gruvan är idag ett världsarv på Unescos lista. Alldeles intill det enorma dagbrottshålet Stora stöten ligger det cykelvänliga boendet Gruvortens B&B. Exakt rätt ställe för dig som vill utforska Falun och bo på historisk mark. 

Stora stöten är något alldeles extra. Det hundra meter djupa hålet uppstod när flera dagbrott i Falu koppargruva rasade samtidigt i juni 1687. Vad som kunde ha blivit en mänsklig katastrof blev det inte eftersom raset inträffade när alla var lediga på midsommardagen. Den andra dagen på året när arbetarna var lediga var juldagen.

I Falun med omgivning finns det massor av trevliga cykelmöjligheter. Det går bra att cykla i staden om du visar hänsyn mot gående, det finns många fina cykelrutter att välja på och självklart utmärkta förutsättningar för MTB.

Byggnaden där Gruvortens B&B är inrymt heter Konstmästargården. Namnet kommer ifrån den gamla beteckningen på ingenjörerna i gruvan – konstmästarna. En av landets främsta ingenjörer genom tiderna har faktiskt bott här, nämligen den svenska mekanikens energiske fader Christopher Polhem (1661-1751). Byggnaden är nyrenoverad och det finns sju rum att välja på. Med lite tur kan man få syn på en berguv och från terrassen ser man solnedgången.

Rummens inredning andas av traktens rika traditioner. Det finns 5 dubbelrum och 2 familjerum. Samtliga har namn efter kända historiska personer med anknytning till Falun och Falu gruva. Vad sägs om Fru Emerentias rum, Konstmästare Barcheus rum, Konstmästare Stefanssons rum, Konstmästare Wallmans rum, Fru Charlottas rum Konstmästare Sohlbergs rum eller Drottning Sofia Magdalenas rum?

Konstmästargårdens toaletter och dusch är gemensamma och i huset finns även en bastu. Varje morgon serveras en ekologisk och närproducerad frukostbuffé. Parkering finns utanför huset och det är gratis Wifi finns i hela byggnaden. Alla delar av huset kan nås med rullstol. Boendet är rökfritt och husdjur är inte tillåtna.

Kontaktuppgifter för bokning